Rouge preporuka za vikend: Novi hit jedne od najpopularnijih svjetskih autorica

Foto: Instagram, Promo

MALO tko ne zna za Liane Moriarty nakon njezinih uspješnica “Suprugova tajna”, ”Posljednja obljetnica”, “Male laži” i “Ljubav i hipnoza”.

U istom tonu autorica nastavlja i novom knjigom “'Malo je nedostajalo” (engl. "Truly Madly Guilty") – inteligentnom i napetom od prve do posljednje (ili skoro posljednje) stranice. Nakon uvoda i upoznavanja likova, mnogo toga urezat će vam se u pamćenje te ondje tinjati i rasti. Protagonisti su simpatični, s mnogobrojnim problemima, kako svojim, tako i onima iz međusobnih odnosa koji su bliski (ili se samo tako čini).

Temeljni odnos koji pratimo je onaj između Erike i Clementine koje veže prijateljstvo još od djetinjstva, a zatim i odnos njihovih obitelji opterećenih brojnim problemima i tajnama. Njih se dvije sa svojim muževima i Clementininim kćerima jedno poslijepodne nalaze na roštilju kod Erikinih susjeda Vida i Tiffany. Od tog poslijepodneva u te tri obitelji ništa nije isto. Ono što će se dogoditi tog, u početku sasvim običnog poslijepodneva, zauvijek će ih promijeniti. Autoričino vješto poigravanje s percepcijom likova i njihovi različiti utisci o tih nekoliko kobnih minuta tvore štivo koje ćete još dugo pamtiti. Naravno, na svoj osoban način, baš kako autorica i želi.

Clementine i njezin partner Sam mogli su promijeniti tijek događaja odbijajući poziv; drugi par, Erika i Oliver skroz su drugačije zamislili taj dan pa je sve trebalo biti drugačije, a Vid i Tiffany su jednostavno tu sa svojim tajnama i kao da im nije previše stalo. Njih šestero događaje pamte svatko na svoj način i nitko ne želi biti kriv za ono što se dogodilo. O čemu se radi nikako vam ne smijemo reći da vam ne bismo pokvarili užitak čitanja. No vjerujte nam, prilično je gadno.

Sastavljajući slagalicu događaja tog poslijepodneva mnoge stare tajne i istine isplivaju na površinu. Napetost raste, sve vrijeme znate da će se nešto dogoditi, nešto što ljudske živote mijenja iz temelja, nešto što narušava odnose i što samo najjači uspijevaju prebroditi. I uistinu, pomiješaju se mnogobrojne situacije i osjećaji, dok autorica sve vrijeme balansira odnosima, tajnama, krivnjom, ljubavi i mržnjom.

Iako su likovi dosta dobro psihološko iscrtani, opterećeni su s puno problema i tajni i nalaze se uvijek u prvom planu, a famozni “događaj” samo je pozadina radnje, neko skrovito mjesto koje skriva mračan misterij. Napetost i gotovo opipljivi osjećaj da se sprema nešto strašno glavne su odlike – ili mane, ovisi kako gledate – ove knjige. Teško je dočekati vrhunac radnje i razrješenje odnosa među likovima, tako da pripazite na nokte. Liane Moriarty zna da je život taj koji ispisuje najbolje priče, i pokazala je da se to da prilično dobro oblikovati u knjigu. Mješavina obiteljske drame i psihološkog trilera koju čitatelji u potrazi za dobrom knjigom nikako ne smiju propustiti.