Rouge preporuka za vikend: Sjajan novi krimić autorice knjiga o Harryju Potteru

Foto: Instagram, Promo

"SMRTONOSNO bijelo" nova je knjiga iz pera Roberta Galbraitha, poznatijeg kao J. K. Rowling koja je za svoju seriju krimića odabrala muški pseudonim. Kako bi malo "pobjegla" od Harryja Pottera i pisala knjige drugačije tematike, Rowling je posegnula za novim imenom, koje je pak zbog serije knjiga o privatnom istražitelju Cormoranu Strikeu ubrzo dosegnulo veliku popularnost među knjiškim fanaticima i ljubiteljima napetih priča.

Najnovija knjiga iz spomenute serije, "Smrtonosno bijelo", objavljena je nedavno i kod nas, a priča govori o Billyju, mladiću koji u jednom trenutku posjeti Strikea u uredu i zatraži pomoć u istraživanju zločina za koji misli da mu je svjedočio kao dijete. Cormorana situacija odmah duboko uznemiri, te iako je Billy psihički bolestan i ne sjeća se mnogih konkretnih pojedinosti, nešto u njemu i njegovoj priči ipak djeluje iskreno. Taj detalj zaintrigira Strikea, no prije nego što mu uspije postaviti ijedno pitanje, Billy pobjegne iz njegovog ureda. Strike i njegova partnerica Robin Ellacott kreću u istragu koja ih vodi preko mračnih sporednih uličica Londona pa sve do vlastelinske kuće u jednom zabačenom selu.

S jedne strane odvija se sve napetija priča o mladiću koji nikome nije jasan, a s druge strane Cormorana more druge brige. Više ne može djelovati u pozadini kao što je to nekad mogao, a tu je i privatni odnos s Robin. Strike i Robin imaju prošlost iza sebe, no njemu ona treba u poslu jer ga razumije i bez nje ne može riješiti neke situacije.

Rowling sjajno razrađuje temu i daje priči izvanredan tempo koji se ubrzava kako radnja odmiče. Ovo je vjerojatno najopsežniji roman o Stirkeu pa su brojni čitatelji negodovali zbog „sporog” razvoja radnje (drugi uvijek znaju bolje od autora, zar ne?), naviknuti na ono što je bilo prije. No oni koji poznaju opus autorice mogu se opustiti jer je već nebrojeno puta pokazala da je majstorica u svemu čega se dotakne. Ovaj roman odličan je dodatak široj priči o jednom od najzanimljivijih privatnih istražitelja današnjice.