Stručnjaci otkrili: Kosa za perike i ekstenzije se najčešće vadi iz odvoda

AKO ste razmišljali o kupovini perike ili ugradnji ekstenzija, možda vas ovo navede da se predomislite. 

Naime, kako piše In Style, u dokumentarcu Just Extensions stručnjakinja Riqua Hailes, koja se bavi istraživanjem preprodaje kose u svijetu, pri odlasku u Kinu i posjetu tvornicama koje se bave izradom perika od prave kose doznala je neke stvari koje su je šokirale.

Kako tvrdi, tamo je doznala da se perike i ekstenzije od ljudske kose najčešće izrađuju od kose izvađene iz odvoda ili one koje je ostala na četki pa su je žene neko vrijeme skupljale u vrećicu kako bi je prodale za svega par dolara. Riquu je zgrozilo to što je doznala jer, kako ističe u dokumentarcu, kosa koja je otpala s glave i završila u odvodu ne može biti ni približno sjajna kao ona koja je odrezana u raščešljanom snopu. 

Dokumentarac također otkriva da se jedine perike i ekstenzije koje su napravljene od kose koja je odrezana u snopu zovu remy perike i koštaju približno kao slavne Birkin torbe. Ipak, više je puta dokazano da proizvođači nabavljaju izuzetno kvalitetnu sintetičku dlaku i lažno je prodaju pod remy kategorijom za nešto niže cijene. 

Istaknuto je također da je nemoguće doznati porijeklo kose i da je to tržište znatno manje transparentno od modnog i kozmetičkog tržišta. Inače, iz Kine se godišnje izveze oko 820 milijuna dolara vrijednih perika i ekstenzija načinjenih od ljudske kose.