Top 10 namirnica koje će ublažiti simptome zloglasnog PMS-a

Foto: 123 rf

RAZDRAŽLJIVOST, nadutost, bolne grudi, prištići...PMS je s dobrim razlogom na lošem glasu.

Imamo običaj liječiti ga čokoladom i hranom u kojoj tražimo utjehu, ali ako stvarno želimo ublažiti simptome, trebali bi se okrenuti Majci prirodi i dopustiti da nam pomognu vitamini i minerali koji se kriju u zdravoj hrani.

Kad osjetite da se PMS približava, "naoružajte" se ovim namirnicama:

Sjemenke bundeve

Ako se često žalite na glavobolju za vrijeme PMS-a, magnezij bi mogao pomoći. Pronađite ga u sjemenkama bundeve.



Avokado

Bogat omega-3 masnim kiselinama, avokado je odličan za ublažavanje grčeva. Možete ga jesti samog, ubaciti u salatu ili staviti na tost.



Jaja


Za borbu protiv PMS-a potrebna nam je energija. Umjesto masnog peciva s čokoladom, pojedite zdrav doručak bogat proteinima. Omlet s povrćem ili sendvič s tvrdo kuhanim jajima dat će vam snagu za cijelo jutro.



Jogurt

Kako bi spriječili nadutost, važna je zdrava crijevna flora. Tu će pomoći probiotici koji se nalaze u jogurtu, a kalcij će olakšati grčeve i osjećaj boli u trbuhu. Još jedan mali trik - uz nekoliko svježih borovnica (s antioksidansima za lijepu kožu), jogurt će postati zdrav i niskokaloričan međuobrok koji će vas spriječiti od prejedanja.



Kokice bez soli

Nezasoljene kokice dati će nam osjećaj da jedemo nešto fino i umirujuće, ali s puno manje kalorija od kolača ili čokolade.



Losos

Omega-3 masne kiseline pomažu nam da podignemo raspoloženje i smanjimo razinu stresa. Losos je u tome pravi stručnjak!



Banana

Banane sadrže melatonin koji nam pomaže da bolje spavamo po noći i koji regulira prirodni ritam tijela.



Špinat i kelj

Zeleno povrće obavezno se mora naći na vašem tanjuru! Hormonalne akne iskaču baš u vrijeme PMS-a, zbog čega se osjećamo još gore i nezadovoljnije u svojoj koži. Povrće puno vitamina A, C i E pomoći će vašoj koži da ostane čista.



Tamna čokolada

Kvalitetna tamna čokolada puna je antioksidansa koji su dobri za tijelo, regulira krvni tlak i povećava osjećaj zadovoljstva. Pomaže nam da se opustimo i daje nam energiju.