Trikovi koje morate znati: Evo kako će vaši džemperi dulje izgledati kao novi

Foto: Instagram

SVI volimo nositi tople i mekane džempere, a problem nastaje kada se počnu stvarati grudice. Međutim, ako dobro izaberemo prilikom kupovine džempera i primijenimo adekvatno održavanje i njegu, možemo produžiti njihov vijek trajanja.

Kako bi vam džemperi što duže izgledali kao novi, važno je voditi računa o tri stvari - sastav, način nošenja i način pranja.

Za početak, kada kupujete džemper obavezno obratite pažnju na njegov sastav. Uvijek izaberite džemper koji ima gusto tkanje. Što je rjeđe tkanje, to će se prije stvoriti grudice. Pogledajte džemper i malo ga protrljajte. Ako su dlačice vidljive dok je još u trgovini, možete pretpostaviti što će se dogoditi kada ga budete nosili.

Pogledajte etiketu na kojoj piše sastav materijala i izbjegavajte džempere koji su napravljeni od različitih vlakana. Džemperi koji su napravljeni od kombinacije prirodnih i sintetičkih vlakana su najviše skloni pravljenju grudica, a obavezno preskočite one koji su napravljeni od mješavine tri ili više različitih vlakana.

Prilikom nošenja džempera, nemojte nositi ruksak ili torbu direktno na džemperu, jer trenje izaziva kidanje vlakana, što dovodi do pojave grudica na tim mjestima.

Kada je riječ o održavanju, ako ne želite da vam se džemper deformira i stvore se grudice, trebali biste ga ručno prati, u mlakoj vodi, koristeći blagi deterdžent za rublje. Prije pranja okrenite ga na unutarnju stranu, a zatim ga potopite na 20 minuta.

Tijekom pranja nemojte džemper previše gnječiti i trljati, jer to dovodi do stvaranja grudica, a može dovesti i do promjene oblika. Isperite ga hladnom vodom, a zatim zamotajte u ručnik koji će upiti veći dio vode (nemojte cijediti, samo ga zarolajte).  Zatim ga ispravite u izvorni oblik i nemojte ga objesiti na žicu, jer će se tako rastegnuti. Najbolje ga je ravno položiti, između dva suha ručnika i tako do kraja ocijediti. Mrežica za sušenje rublja je idealna za sušenje džempera, a ako je nemate, poslužit će i gusta žica za sušenje.

Jedino džempere od akrila i umjetnih vlakana možete prati u perilici rublja. Najbolje je staviti ih u mrežice za pranje osjetljivog rublja, koristiti blagi deterdžent za rublje, namjestiti pranje na najnižu temperaturu i isključiti centrifugu.

Gotovo nitko nije uspio odoljeti čupanju grudica s džempera. Međutim, njihovo kidanje učini više štete nego koristi, jer se vlakna izvlače još više, navodi MNN.

Grudice je najbolje ukloniti škaricama ili posebnim ručnim uređajima na baterije. Ovi uređaji imaju nožiće koji vrlo efikasno režu grudice, a tako su konstruirani da ne mogu oštetiti džemper. Oni nisu skupi i veoma su korisni, jer vam neće trebati puno vremena ukloniti mnoštvo grudica čak i sa starijih džempera.

Što se tiče čuvanja, džempere treba držati na prozračnom mjestu, a obavezno u ormar stavite lavandu ili neko drugo sredstvo protiv moljaca.