Zbog obaveza nemate vremena za sebe? Sedam načina na koje to možete promijeniti

Foto: Roberto Nickson/Unsplash

PUNO ljudi nema vremena jer dozvoljavaju drugim ljudima da upravljaju njihovim vremenom. Toliko smo zaokupljeni poslom, školom i kućnim obavezama da nam često ne ostane nimalo vremena koje bismo posvetili sebi i onome što zaista volimo raditi ili stvarima u kojima istinski uživamo.

U nastavku otkrivamo nekoliko načina kako možete uzeti stvari u svoje ruke, upravljati svojim vremenom i napraviti prostor za osobne trenutke, u kojima ćete usporiti ritam i uživati u životu.

Zakažite vrijeme za sebe

Isplanirajte tjedan unaprijed i u njemu jednu večer samo za sebe. Ako drugi od vas traže da radite te večeri, recite da već imate isplanirane druge obaveze koje se ne mogu odgoditi. Iskoristite to vrijeme za ono što zaista volite raditi, bilo da je riječ o čitanju, vježbanju ili vrhunskom luksuzu - da ne radite ništa.

Dodijelite sebi mjesečnu nagradu

Smislite kako biste sebe tog mjeseca nagradili i to zapišite u svoju “to do” listu. To može biti pauza za ručak na poslu, vikend ili možda raniji odlazak s posla. Zakažite spa tretman, pogledajte film, idite kod frizera ili na bilo koji tretman o kojem već neko vrijeme razmišljate, ali ne možete stići. Zakažite ga i dogodit će se!

Upišite tečaj

Upišite tečaj iz područja koje vas zanima. Možda je to neki strani jezik, fotografija, slikanje, kreativno pisanje ili sport. Možda želite naučiti trbušni ples ili jahati konja? U pitanju je ista taktika: uplatite tečaj unaprijed i nitko vam više ne može oteti to vrijeme, čak ni vaša popustljivost da ugodite drugim ljudima.

Kupite ulaznice unaprijed 

Želite ići na utakmicu, u kazalište, na koncert, ali nikada nemate vremena jer je uvijek nešto drugo prioritet. Vrijeme je da se to promijeni!

Rješenje je vrlo jednostavno. Kupite karte unaprijed i nitko vam ne može reći da ne trebate ići i da bacite svoj novac. S obzirom na to da ste već potrošili određenu svotu novca, to će vas natjerati da vam odlazak na događaj postane prioritet.

Završite posao na vrijeme

Da, mnogi od nas redovno ostaju kasno na poslu. Ako i vi pripadate ovoj grupi, pokušajte izaći s posla točno na vrijeme, barem jednom tjedno, ako ne i češće. Ostavite posao na poslu, a onda uživajte u tom vremenu, savjetuje Life Hack.

Iskoriste vrijeme na putu do posla

Ako se vozite autobusom do posla, ponesite knjigu. Krenite malo ranije, idite do početne stanice, sjednite i čitajte omiljenu knjigu dok vas autobus vozi do odredišta.

Ako krenete samo 15 minuta ranije na posao nego obično, možete prošetati najljepšim dijelom puta do posla. Osim što je dobro za tjelesno zdravlje, imat ćete vremena razmisliti o sebi ili jednostavno uživati u predjelu i glazbi sa svog mobitela.

Ako idete autom, možete preslušati edukativne audio knjige s temama koje vas zanimaju. Vrijeme provedeno na semaforima i u gužvama može dobiti pozitivno značenje.

Odvojite se od djece

Možete organizirati “mamino ili tatino jutro” tako što ćete se dogovoriti sa svojim prijateljima (koji isto imaju djecu) da podijelite čuvanje djece nekoliko puta mjesečno, kako bi svatko od vas dobio barem malo vremena za sebe. Ovdje je ključno pitati prijatelje. Ako vi nemate vremena za sebe, sigurno isti taj problem imaju i vaši prijatelji s djecom. Samo se nemojte bojati pitati.

Možda ćete nakon čitanja teksta reći sebi: "Ja ne mogu ovo." Ali znate što? Možete! Probajte i vidjet ćete. Nova navika se pokreće samo jednim korakom. Učinite taj prvi korak već danas, a onda svakodnevno gradite put k slobodnom vremenu. Svaki put koristite drugi razlog zbog kojeg vam treba vrijeme za vas.