Ako ne znate popraviti ove stvari u kući ili stanu, poradite na vještinama

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Kaufland 

OTVARATE vrata od sobe uz popratni zvuk škripanja. Istovremeno u kupaonici imate slavinu iz koje neprestano curi voda. Vjerojatno znate da je vrijeme za majstora, no pronaći adekvatnog stručnjaka za kućanske popravke ne samo da nije lak zadatak već je od 2023. godine i poprilično zahtjevna financijska investicija. 

Zadnje dostupno istraživanje provedeno na 534 obrtnika iz protekle godine ustanovilo je da su gotovo sve majstorske usluge cjenovno narasle. Najveći rast se, između ostalih, očituje u uslugama obnove i adaptacije i to u porastu od čak 16 posto. Kao vodeći uzrok povećanja cijena ističe se porast cijene sirovine i materijala. 

Stoga, prije no što se odlučite angažirati profesionalce, imajte na umu da neke kvarove možete popraviti i sami. Iako se to čini teškim zadatkom, zapravo nije. Sve što vam je potrebno je kvalitetan alat i uputstva. 

"Uradi sam" savjeti 

Iritantnog zvuka škripanja vrata možete se riješiti u nekoliko koraka. Uzroke prvo treba potražiti u šarkama vrata. Upravo tamo se često skuplja prljavština i prašina, a hrđa i masnoća na šarkama jasan je pokazatelj u čemu je problem. 

Možete ga riješiti uporabom vlažnih maramica i temeljitim čišćenjem masnoća i prljavštine. Jednom kad su šarke očišćene, ako je zvuk i dalje prisutan, potrebno je podmazivanje vrata. Za podmazivanje možete koristiti ulja ili specijalizirana sredstva namijenjena podmazivanju. 

Imajte na umu da biste prilikom ove radnje trebali postepeno pomicati vrata kao da ih zatvarate i otvarate. Zvuk bi postupno trebao nestajati, uz uvjet da su šarke prethodno očišćene. Pri tom zadatku može pomoći i obično maslinovo ulje u slučaju da nemate priliku nabavke nekog drugog sredstva. Sugestija je da se ulje postepeno kapa kroz kapaljku na šarke. 

Do škripanja dolazi zbog toga što se stalnim otvaranjem i zatvaranjem vrata šarke približavaju okviru, pa ako primijetite da je to slučaj, sugerira se da ih ispolirate brusnim papirom. Osim maslinovog ulja, u podmazivanju nakon uporabe brusnog papira može vam pomoći i baby puder. Iako se čini zahtjevnim zadatkom, pravilnim postupanjem škripavih vrata trebali biste se riješiti za 10-ak minuta. 

Slavina koja curi 

Kap po kap koja curi iz slavine ne samo da je bespotrebni trošak vode već i često vrlo iritantan problem, naročito noću kada taj zvuk može postati naizgled dominantan. Dobra vijest je da se slavina može popraviti u pet minuta, a za to je potreban osnovni kućanski alat. 

Najprije zavrnite ventil za vodu i zaustavite njezin dotok. Prije uporabe bilo kakvog alata provjerite stvara li problem nakupljeni kamenac. On će se vidjeti na vanjskim ili unutarnjim dijelovima slavine. Temeljito ju očistite sredstvima za čišćenje te pokušajte pustiti vodu. Ako je pritisak vode uredan, slavina će možda prestati curiti. U slučaju da je problem i dalje prisutan, vrijeme je za alat. 

Osnovni korak je da najprije skinete mješalicu sa slavine. Mješalica je dio slavine zadužen za regulaciju temperature vode. Tu će najbolje pomoći kliješta. Kad ste to učinili, vidjet ćete ono na čemu se mješalica drži, odnosno krtušu. Krtušu također možete odvidati kliještima ili ključem, ovisno o vrsti krtuše. Nakon toga, važno je da montirate novu krtušu i dobro je zategnete, kako biste je vratili u prvobitno stanje. 

Foto: Shutterstock 

Predzadnji korak je vraćanje miješalice. Ne treba nova pa možete montirati i staru miješalicu, a završni korak je puštanje ventila za vodu i testiranje slavine. Napomena je da prilikom ove radnje budete izuzetno pažljivi jer oštećenjem miješalice ili krtuše možete izazvati veći kvar od početnoga. Posebnu pažnju posvetite tome da slavinu vratite u prvobitno stanje, tako da je sve na svom mjestu. 

No, kad bi svi "uradi sam" postupci bili tako jednostavni, majstori ne bi postojali. Izrazito je velika mogućnost da će vam u ovom procesu nešto puknuti, da nećete imati adekvatan alat ili da čak nećete znati koji alat trebate upotrijebiti. Za scenarij u kojemu "stvari krenu krivim putem" treba biti spreman, naročito ako prvi put nešto samostalno popravljate. Kako biste se osigurali, nova serija pametnih alata PARKSIDE PERFORMANCE, koju možete pronaći u Kauflandu, omogućit će vam ne samo potrebni alat već i nužnog suradnika u bilo kojem majstorskom projektu. 

PARKSIDE PERFORMANCE alat nudi takozvanu "kontrolu udarca". To je značajka koja ne daje samo preciznost već i prijeko potrebnu stabilnost. To je pametni alat napravljen tako da smanjuje vjerojatnost ozljeda prilikom korištenja, kao i dodatnog nereda. Prednost ove serije alata leži u tome što je namijenjena i profesionalcima, ali i početnicima. Osim električnih alata poput bušilica i brusilica, PARKSIDE PERFORMANCE nudi i zaštitnu obuću te odjeću, ljestve, skele i sve što je potrebno za majstorski projekt, bio on veliki ili mali. 

Uz PARKSIDE PERFORMANCE dolazi i PARKSIDE aplikacija putem koje preko bluetooth tehnologije možete upariti alat s pametnim telefonom. To će pomoći da u svakom trenutku vidite stanje na bateriji alata te ju optimizirate za najbolji način rada, sukladno vašim potrebama. 

Foto: Shutterstock 

U pitanju su pametne baterije, koje će dugo trajati zahvaljujući visokokvalitetnim litij-ionskim ćelijama, a u svakom trenutku ćete biti obaviješteni o potrošnji. Uz pametne baterije dolazi i trogodišnje jamstvo, a kućišta su velika i prilagođena, sačinjena od poliamida ojačanog staklenim vlaknima, zaštićena od prašine i udaraca. Tu je i Active Baterry Management opcija, koja štiti bateriju od pregrijavanja, dubokog pražnjenja i tako održava dulji životni vijek baterije.

Punjači su prilagođeni svakoj bateriji, neovisno o alatu, a protuklizne gumene noge i integrirani zidni nosač daju punjačima maksimalnu fleksibilnost. U ponudi je X12V sustav baterija, a to znači da je jedna baterija dostatna za 20 alata. Tu je i X20V sustav baterija putem kojeg je jedna baterija dostatna za čak 100 alata. Takav sustav baterije namijenjen je teškim i zahtjevnim majstorskim zadacima. Na ovaj način, kao "sam svoj majstor" imate pametnog suradnika koji radi uz vas. 

Osim električnih, PARKSIDE PERFORMANCE serija alata nudi i mehaničke alate poput čekića, odvijača i ostalih potrebnih alata uz koje možete završiti baš svaki majstorski projekt. 

Začepljena WC školjka 

Odštopavanje WC školjke može se činiti problematičnim, ali postoje raznovrsni alati koji mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Najčešći uzrok začepljenja nakupljeni su ostaci hrane ili higijenskih maramica u školjci. 

Ako je to ono što stvara začepljenje, prokuhana vrela voda trebala bi pomoći. U posudu ili lonac ulijte vrelu vodu i naspite u školjku simultano puštajući vodu putem vodokotlića. Ne pomogne li ovo u rješavanju problema, pokušajte s vakuumskom gumom za odštopavanje. 

Foto: Shutterstock

Ako ni jedna opcija ne radi, vjerojatno je riječ o dubokom začepljenju unutar zahodske cijevi. Za to možete koristiti specijaliziranu spiralu, koju gurnete u odvod i vrtnjom spirale odštopate cijev. U borbi vam može pomoći i niz specijaliziranih sredstava za odštopavanje na kojima piše uputstvo za korištenje. Ovaj naizgled težak problem tako se može riješiti na različite načine u svega par minuta. 
 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Kaufland u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više