Analiza softverske tvrtke: Shein imenovan najuspješnijim startupom desetljeća

Foto: Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SHEIN, online trgovac brzom modom, proglašen je najuspješnijim startupom desetljeća prema The Startup Success Indexu koji su razvili programeri Ventiona, tvrtke koja se bavi softverskim inženjerstvom.

Analizom je obuhvaćeno 1220 startupa koji su potom ocjenjivani u kategorijama kao što su tržišna vrijednost, percepcija javnosti na temelju volumena pretraga na internetu, koliki su rast doživjeli u posljednjih deset godina i broj zaposlenika, pri čemu je maksimalan broj bodova po startupu iznosio 100.

Shein, čija se vrijednost procjenjuje na 66 milijardi dolara, se u svim kategorijama pozicionirao među top tri, osvojivši ukupno 87.12 boda. Slijedi ga ByteDance, vlasnik TikToka, s 83.57 boda, i najvećom tržišnom vrijednošću među analiziranim tvrtkama koja iznosi 225 milijardi dolara, prenosi The Business Manual.

Na trećem mjestu nalazi se OpenAI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT-a, s 76.56 bodova. Na čelu s izvršnim direktorom Samom Altmanom, tvrtka se odlikuje drugom najvećom tržišnom vrijednošću, 80 milijardi dolara.

"Shein, ByteDance i OpenAI postigli su značajan uspjeh"

"U proteklom desetljeću mnogi startupi istaknuli su se zahvaljujući iznimnoj profitabilnosti i dominaciji na globalnom tržištu," izjavio je Marc Karasu, direktor marketinga u Ventionu. "Shein, ByteDance i OpenAI postigli su značajan uspjeh zahvaljujući kombinaciji inovativnih poslovnih modela, strateških partnerstava i napredne tehnologije."

Ispod su navedene tvrtke koje su se plasirale među prvih deset na Startup Success Indexu:

  • Shein - 87.12
  • ByteDance 83.57
  • OpenAI - 76.56
  • Strip - 67.72
  • Databricks - 60.82
  • Revolut - 60.15
  • Canva - 56.09
  • Epic Games - 53.29
  • Miro - 52.84
  • Chime 47.92

O Sheinu

Shein je osnovan 2008. godine u Nanjingu u Kini, a svoje poslovno putovanje počeo je kao mali lokalni trgovac koji je svoje proizvode nabavljao na veliko iz Guangzhoua. Tijekom godina, razvio je vlastiti sustav opskrbnog lanca i do 2023. godine izrastao u najvećeg svjetskog trgovca odjećom. 

Uspjeh Sheina može se pripisati njegovim povoljnim cijenama koje privlače ciljanu publiku, kao i širokoj dostupnosti proizvoda potrošačima diljem svijeta. Shein također bilježi impresivan mjesečni volumen pretrage od 62 milijuna na globalnoj razini, što dodatno potvrđuje njegovu popularnost i prisutnost na tržištu.

Pročitajte više