Apple će navodno lansirati potpuno novu vrstu baterije do 2025. godine.

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA izvješću ETNewsa, Apple trenutno radi na razvoju prilagođenih baterija s izuzetno unaprijeđenim performansama, a planira ih integrirati u svoje uređaje počevši od 2025. godine.

Prema izvorima, Apple je započeo razvoj tehnologije prilagođenih baterija još 2018. godine i od tada aktivno traži patente i zapošljava novo osoblje za taj projekt. Navodno tvrtka ima ambiciozan cilj stvoriti "potpuno novu" vrstu baterije s izuzetno unaprijeđenim performansama, a to planira postići tako što će se izravno uključiti u korištenje materijala.

Prema dostupnim informacijama, Apple radi na pripremi katodnih materijala za bateriju kako bi analizirao njezine performanse, gustoću energije, izlaz i stabilnost. Čini se da baterija koristi potpuno drugačiju kemijsku kombinaciju od onih koje trenutno postoje na tržištu, uključujući novu kombinaciju nikla, kobalta, mangana i aluminija.

Vision Pro dramatično je povećao potrebe tvrtke za baterijama visokih performansi

Tvrtka istražuje mogućnost upotrebe ugljikovih nanocijevi za poboljšanje vodljivosti materijala u baterijama, s ciljem postizanja boljih performansi u usporedbi s manje korištenim materijalima u baterijama. Apple također ima namjeru povećati sadržaj silicija u svojim baterijama kako bi se povećao kapacitet baterije i skratio vrijeme punjenja i pražnjenja.

Rezultat bi trebao biti inovativna vrsta baterije koja još nije dostupna na tržištu. Izvor upoznat s Appleovim planovima otkrio je ETNewsu da su slušalice Vision Pro dramatično povećale potrebe tvrtke za baterijama visokih performansi. Slušalice imaju samo dva sata trajanja baterije. 

Projekt prilagođenih baterija u Appleu navodno je razvijen paralelno s projektom za električna vozila, no sada se fokusiraju na integraciju tehnologije u mobilne aplikacije. Očekuje se da će se početi dodavati Appleovim uređajima počevši od 2025. godine.

Pročitajte više