Apple je najavio izuzetno važnu novost za iOS 18

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆ je poznato kako bi iOS 18 trebao biti lansiran kasnije ove godine, kao i da dolazi s brojnim nadogradnjama. No nisu sve nadogradnje tek kozmetičke. Na sustav stiže i vrlo važno sigurnosno ažuriranje, a nije riječ samo o aplikaciji koja olakšava upravljanje lozinkama i verifikacijskim kodovima.

Promjene su značajne

Apple će promijeniti način na koji aplikacije trećih strana komuniciraju s vašim iPhoneom. Naime, iOS 18 će korisnicima omogućiti da biraju s kojim kontaktima žele dijeliti podatke unutar aplikacije. Kad vas iPhone upita želite li dozvoliti pristup svojim kontaktima, pojavit će se dva skočna prozora.

U prvom će vas se prozoru pitati želite li dozvoliti pristup kontaktima, a u drugom će vam biti omogućeno podešavanje izbora. Aktualni iOS 17 nudi samo dvije mogućnosti, a to su omogućavanje potpunog pristupa i odbijanje pristupa.

Prema Tech Radaru, postoji nekoliko razloga za ovu novost. Za početak, ova bi promjena ograničila količinu podataka koje aplikacije trećih strana mogu prikupljati. Sigurnosna tvrtka Mysk kaže da neke aplikacije, poput LinkedIna, dobivaju previše nepotrebnih ovlaštenja.

Drugi razlog je to što bi ažuriranje moglo zaustaviti softver da više puta traži pristup nakon što je odbijen. No to nije potvrđeno.

Uz navedeno, iOS 18 uvest će mogućnost zaključavanja i skrivanja aplikacija kako bi sadržaj ili postojanje aplikacije bili zaštićeni od svih osim od korisnika. Sve skrivene aplikacije bit će pohranjene u jednoj mapi, a pristupit ćete joj potvrdom identiteta.

Također, pri zaključavanju ili skrivanju aplikacije, vaš iPhone će vas tražiti da potvrdite svoj identitet putem biometrije ili lozinke. Značajka je zamišljena kako slučajno ne biste izložili osjetljive informacije neželjenim pogledima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.