Apple je ograničio ažuriranje aplikacija trećih strana prilikom napuštanja EU

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE neće dopustiti iPhoneu ažuriranje softvera instaliranog iz alternativnih trgovina aplikacija ako korisnik s uređajem napusti Europsku uniju na više od 30 dana. Apple je, naime, ažurirao svoju stranicu za podršku te naglasio da će korisnik moći nastaviti koristiti aplikacije i ažurirati ih, ali samo unutar predviđenog vremenskog okvira. 

"Ako napustite Europsku uniju, i dalje ćete moći otvarati i koristiti aplikacije koje ste prethodno preuzeli iz alternativnih trgovina aplikacija. Alternativne trgovine aplikacija mogu nastaviti s ažuriranjem tih aplikacija do 30 dana nakon što napustite Europsku uniju", napisao je Apple.

Međutim, Apple je istaknuo da korisnik mora biti u Europskoj uniji da bi mogao instalirati alternativne trgovine kao i preuzeti nove aplikacije.

Nekoliko developera se priprema za pokretanje svojih trgovina

Kako piše The Verge, nekoliko developera već se priprema za pokretanje trgovina aplikacija trećih strana, uključujući app trgovinu Mobivention i MacPawovu Setapp trgovinu. Epic Games je također planirao pokrenuti svoju trgovinu, ali Apple im je ukinuo dozvolu, okarakteriziravši ih kao "nepouzdane".

Podsjećamo, u skladu s novim Aktom o digitalnim tržištima Europske unije koji je jučer stupio na snagu, Apple mora omogućiti korisnicima iPhonea da mogu preuzimati alternativne trgovine s aplikacijama, osim njegove aplikacije App Store, kao i aplikacije za plaćanja umjesto njegova Apple Paya.

Pročitajte više