Apple uvodi promjene za beskontaktna plaćanja unutar EU

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROŠLOG je mjeseca izašao iOS 17.4. s velikim promjenama za vlasnike iPhonea u Europskoj uniji. Jedna od najvažnijih je mogućnost korištenja aplikacija trećih strana i plaćanje aplikacija i usluga izvan Appleovog App Storea. To je rezultat obveze Applea da se prilagodi Europskom digitalnom tržišnom zakonu (Digital Markets Act).

Apple već kažnjen zbog monopolskih praksi

Još jedna od mogućnosti koje Apple treba dozvoliti svojim korisnicima je mogućnost korištenja NFC funkcionalnosti iPhonea izvan vlastite Apple Pay usluge. Preciznije, korisnicima bi trebao biti omogućen izbor plaćanja uz pomoć drugih aplikacija. To bi se moglo ostvariti već ovog svibnja.

Apple bi tada, uz pristanak Europske komisije, trebao otvoriti NFC funkciju tap-to-pay kako bi omogućio beskontaktno plaćanje s digitalnim novčanicima trećih strana. Ova je namjera iznesena još u siječnju.

Ako Europska komisija odobri ovaj plan i ustvrdi da je sve u skladu s Europskim digitalnim tržišnim zakonom, Apple će izbjeći veliku potencijalnu kaznu koja bi mogla iznositi i do 10% globalnog godišnjeg prihoda tvrtke, piše GSM Arena.

Apple je prošlog mjeseca kažnjen s 1.84 milijarde eura zbog suzbijanja konkurencije putem App Storea, uključujući Spotify. To je bila prva kazna za Apple od strane Europske unije za povredu antimonopolskih pravila.

Pročitajte više