Blagovaonske stolice s naslonima za ruke ili bez njih? Evo kako odabrati

Foto: emmezeta.hr/ikea.com/zarahome.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BLAGOVAONICA je mjesto gdje se ljudi okupljaju u prigodama u kojima bi svi trebali sjesti i uživati. Ali kada je riječ o odabiru blagovaonskih stolica za vaš stol, pitanje je trebaju li imati naslone za ruke. Različiti dizajneri imaju različita mišljenja, a konačan odgovor ovisi o preferencijama i željenoj atmosferi u vašoj blagovaonici. Evo kako ćete lakše procijeniti kakve vam stolice više odgovaraju.

Stolice s naslonom su vrlo elegantne

Nema sumnje, nasloni za ruke pružaju dodatnu potporu i udobnost. Nina Lichenstein, osnivačica Custom Home Designa, za Livingetc je izjavila: "Oni su idealni za duga, opuštena okupljanja i izgledaju elegantno i sofisticirano zbog svojeg formalnog dizajna, što može podići ukupan estetski dojam, a istovremeno služe kao prikladno mjesto za odmaranje ruku i laktova."

Lichenstein kaže kako su stoga odličan izbor za sve dobne skupine, ali posebno za djecu i starije osobe kojima je potrebna dodatna potpora.

Bynn Esmond, osnivačica i glavna dizajnerica Bynn Esmond Designs, kaže da obično bira blagovaonske stolice s naslonima za ruke za stolice domaćina i domaćice jer ih to stavlja u centar događanja i potiče razgovor. Dodaje i kako je naslanjanje na stol ponekad nepristojno, stoga su nasloni za ruke na stolici odlično rješenje.

Stolica Royal, Emmezeta, 119.45 eura
Stolica Mårenäs, IKEA, 99.99 eura
Stolica s naslonom za ruke, Zara Home, 649 eura

Stolice bez naslona potiču komunikaciju

S druge strane, stolice s naslonima za ruke mogu zauzeti više prostora oko blagovaonskog stola, ograničavajući kapacitet sjedenja i otežavajući kretanje po prostoriji, što je jako važan faktor za male prostore.

"U formalnim blagovaonicama, gdje su udobnost i elegancija ključni, stolice s naslonima za ruke mogu poboljšati iskustvo i stvoriti osjećaj luksuza", kaže Lichenstein. "Međutim, u opuštenijim ili suvremenijim prostorima, gdje se fleksibilnost i funkcionalnost stavljaju na prvo mjesto, stolice bez naslona za ruke mogu biti bolje rješenje, omogućujući lakše kretanje."

Dodatno, nasloni za ruke mogu stvoriti fizičke barijere među ljudima, što ograničava prirodnu interakciju među njima. Stolice bez naslona za ruke potiču razgovor, olakšavaju komunikaciju i omogućavaju kretanje.

Stolica Roxby, Emmezeta, 62.38 eura
Stolica Bergmund, IKEA, 84.99 eura
Stolica Pinntorp, IKEA, 29.99 eura
 

Pročitajte više