Budite brzi i odlučni: Kupili smo stan u Zagrebu, evo što bismo vam savjetovali

Foto: Index, Sanjin Strukic/PIXSELL

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POČETKOM 2019. godine počeli smo razmišljati o prodaji stana u kojem smo do tada živjeli u Zagrebu te o kupovini novog. Naime, stan u kojem smo bili nije više odgovarao našim potrebama jer se naša obitelj proširila te smo trebali dodatan prostor u stanu, odnosno sobu. Čim se smo se suprug i ja usuglasili oko prodaje, polako smo počeli pregledavati oglase kako bismo vidjeli što se nudi na tržištu te koliki će nam budžet biti potreban za novi stan. 

Odredili smo si kriterije

Obitelj i prijatelji koji su prošli kroz kupoprodajni proces nekretnine su nam poslužili kao orijentir što možemo očekivati. Znali smo da će nam trebati barem godinu dana dok ne nađemo nekretninu koja će nam se svidjeti te smo isto tako znali da će cijeli taj proces biti stresan. 

Na papir smo stavili kriterije. Kasnije smo shvatili da su možda bili previsoki, ali to je bila jedna od početničkih pogrešaka. Druga pogreška je bila ta što nismo dovoljno brzo reagirali kada bi nam se stan svidio. Ovo su nam bili osnovni kriteriji:

  • obiteljski kvart sa sadržajem za djecu, vrtićima i školom te dovoljno parkića i izvanvrtićkih odnosno izvanškolskih aktivnosti na koje možemo dijete odvesti pješke ili javnim prijevozom
  • što se tiče lokacije kvarta bili smo otvoreni za više-manje sve opcije, bilo nam je samo bitno da postoji dobra prometna povezanost, vlak, bus ili tramvaj
  • stan s minimalno dvije spavaće sobe
  • ne više od trećeg kata ako nema lift
  • ne potkrovlja i ne sutereni 
  • ne zgrada u koju se godinama nije ulagalo i koja ima minus na pričuvi
  • ne stan koji treba kompletnu renovaciju
  • na kraju smo odredili budžet koji nam je bio prihvatljiv

Zagrebački potres promijenio nam je plan 

Na fotografiji nije zgrada o kojoj je riječ u tekstu

Stan u kojem smo do tada živjeli stavili smo na prodaju početkom 2020. godine i upravo koji mjesec nakon toga bili smo u lockdownu zbog covida-19 te se dogodio zagrebački potres. Nakon njega su nam pojedini kvartovi, točnije zgrade otpale s liste želja iako smo planirali ostati u širem centru grada, gdje smo do tada stanovali. Odlučili smo se fokusirati na zgrade novije gradnje.

Prijatelji i poznanici građevinske struke su nas upozorili na gradnju iz 2000-ih godina u smislu da se tada puno gradilo te da gradnja zgrada iz tog perioda može biti upitne kvalitete, ovisno o tome tko ju je i kako gradio. Preporučili su nam da gledamo gradnju iz 80-ih godina ako ćemo gledati starogradnju ili da se fokusiramo na trenutnu novogradnju. Tako smo i učinili.

Stan smo prodali u roku od nekoliko mjeseci i zacrtali si obilazak i razgledanje potencijalnih nekretnina, no na kraju se, dok smo završili kupoprodajni proces, dosta stanova koji su nam bili na listi prodalo. Nismo htjeli prerano krenuti u razgledanje stanova jer smo prvo htjeli završiti kupoprodaju i imati dio novca na računu. To nam je isto bila pogreška. 

Cijene su 2020. još uvijek bile donekle prihvatljive, no onda je krenuo streloviti rast

Cijene su krajem 2020. godine još uvijek bile donekle prihvatljive. Novogradnja se, primjerice, na zapadnom i istočnom dijelu grada Zagreba tada kretala od 1800 do 2000 eura po kvadratu, a za starogradnju se u prosjeku tražilo između 1500 do 1600 eura. Iz današnje perspektive te cijene izgledaju niske. 

Na ljeto 2020. godine krenuli smo u ozbiljniji obilazak potencijalnih stanova. Mislim da smo sve skupa obišli dvadeset do trideset stanova te desetak planiranih lokacija novogradnje. Pregledavanje oglasnika i stanova nam je postala svakodnevna aktivnost. Imali smo upaljen alarm na oglasima pa su nam stizali i mailovi kada bi se pojavio novi stan po našim kriterijima. 

Katastar.hr nam je postao najbolji prijatelj

Nagledali smo se i naslušali svega i svačega pa smo tako, primjerice, htjeli ići pogledati jedan stan za koji su nam prešutjeli da se na njemu nalazi zabilježba spora. Srećom, provjerili smo stanje na katastru prije nego što smo potrošili vrijeme ili ušli u nepovoljnu situaciju. 

U drugom slučaju smo pronašli stan koji nam je po svemu odgovarao, od tlocrta do lokacije, kao i cijene. No u razgovoru sa susjedima i predstavnikom zgrade doznali smo da zgrada ima ozbiljnije probleme od kojih su neke sanirali, a neke tek planiraju. Primjerice, imali su problem statike s jednim od strukturnih elementa zgrade, vlagom, krovom koji je prokišnjavao i slično.

Imali smo i situacija kada smo prodavateljima nudili točan iznos koji su tražili za stan, ali bi oni potom odustali. Odnosno, predomislili su se i povukli stan iz prodaje. Također nam se znalo dogoditi da je netko naprosto bio brži od nas ili ponudio bolju cijenu. 

Katastar.hr nam je postao najbolji prijatelj. Preko njega smo pregledavali sve potencijalne novogradnje u gradu kao i postojeće starogradnje te imovinsko-pravne odnose. Prodavatelji i agencije bi često prešutjeli potencijalno bitne stvari, a nismo htjeli izaći kratkih rukava iz procesa kupnje. 

Na kraju smo se fokusirali na novogradnju

Na fotografiji nije zgrada o kojoj je riječ u tekstu

Nakon razgledavanja stanova starogradnje i računice da će nas s adaptacijom izaći kao i novogradnja odlučili smo se u potpunosti fokusirati na nove stanove, one u izgradnji ili u planu izgradnje. Obitelj i prijatelji bi nam dojavili lokacije i investitore za koje su znali da će početi s gradnjom ili smo sami gledali preko katastra veće prazne parcele i tko je na njima upisan.

Zvali smo apsolutno sve investitore čija nam je lokacija odgovarala. Kriterije smo isto značajno smanjili, postalo nam je jedino bitno da stan ima dvije spavaće sobe, jer su cijene počele rasti. Dva stana, odnosno dva projekta novogradnje smo rezervirali.

Baš u to vrijeme preminuo je Milan Bandić, to je bio drugi mjesec 2021. godine. Šest mjeseci smo tada već tražili novi stan. Pitate se kakve to veze ima s našom kupovinom stana, e pa došlo je do promjene gradske uprave i totalnog zastoja projekata na neko vrijeme. Papiri su vjerojatno na nekom stolu čekali nove ljude koji će preuzeti taj posao ili preustroj ili nešto treće.

Jedan od tih projekta koji smo rezervirali sve do danas nema riješene papire, kao i jedan drugi koji smo gledali. Novogradnja u koju čekamo useljenje za koji mjesec je riješene papire dobila tek nakon godinu dana. Dakle, papire za odobrenje gradnje dobili su početkom ove godine. 

Čekali smo godinu dana da zgrada krene s izgradnjom

Stan smo rezervirali i rezervaciju uplatili početkom 2021. godine, a kada su riješili papire, 2022. godine uplatili smo kaparu. Ona je bila 20% cijene stana. Cijene su u tih godinu dana drastično skočile pa sada više nigdje nema novogradnje po cijeni od 1800 eura, a nema valjda ni po cijeni od 2500 eura po kvadratu. Od muke više i ne gledam oglase i nadam se da neću skoro ni morati. 

Investitor nas je obavijestio da će morati podignuti cijenu za cca 10% od prvotno dogovorene zbog poskupljenja materijala uslijed inflacije. Na to smo pristali jer smo i sami svjesni da je sve poskupilo te su u tom trenutku sve druge novogradnje ili bile već rasprodane ili su cijene bile više od te novoponuđene.

Da mogu vratiti vrijeme, ovo bih nam savjetovala

Sada samo priželjkujemo do kraja se godine useliti u naš stan i zatvoriti to poglavlje. Potresi, covid-19, rat u Ukrajini... Bio je to izazovan period, kako za uobičajen, svakodnevni život tako i za, eto, kupovinu stana. Sretni smo da smo živi i zdravi te da smo si mogli kupiti svoje kvadrate.

No da mogu vratiti vrijeme, ono što bih nam savjetovala je da "olabavimo" kriterije i brže donosimo odluke. Nekoliko odličnih stanova nam je odletjelo ispred nosa jer smo previše kalkulirali dok su oni s više iskustva znali da moraju biti brzi. Dobri stanovi naprosto odu vrlo brzo i nema vremena za kalkulacije. 

Također, ne bih odbacila i starije stanove zbog straha od potresa. U to vrijeme su nas potresi svako malo ljuljali pa je taj strah stalno bio prisutan. No glupo je živjeti tako i ne bih si više dopustila da mi strah diktira život uz, naravno, potrebnu dozu opreza i odgovornosti. 

Savjeti za kupnju nekretnine

Nalazite li se trenutno u kupoprodajnom procesu, najbitnije je da si odredite cijenu koju želite postići za nekretninu koju prodajete, odnosno da odredite do koje cijene vam je prihvatljivo kupiti novu i provjerite svoju kreditnu sposobnost ako ćete stan kupovati na kredit.

Osnovni savjeti koje imam za vas su:

  • Ako planirate prvo prodati, a potom kupiti novu nekretninu, prvo pronađite tu novu nekretninu
  • Odredite si prioritete i najvažnije kriterije, ali nemojte biti prestrogi
  • Ako znate lokaciju nekretnine, provjerite jesu li joj papiri čisti u katastru, zemljišnoknjižnom odjelu ili ih zatražite od vlasnika odnosno agencije ili pak investitora ako kupujete novogradnju
  • Pripremite se na to da pojedine nekretnine uživo neće izgledati tako dobro kao na slikama, a neke će vas uživo iznenaditi
  • Svidjela vam se nekretnina koju prodaje agencija, a ne želite platiti proviziju? Provjerite sve druge veće oglasnike jer moguće je da je negdje oglašena od strane vlasnika ili, ako znate lokaciju, otiđite do zgrade i zalijepite oglas da kupujete stan
  • Reagirajte brzo kada pronađete nekretninu koja vam se sviđa jer dobre nekretnine odlaze brzo
  • Kupujete li stan u starogradnji, popričajte sa susjedima kao i predstavnikom zgrade oko stanja pričuve kao i drugim problemima, mogli biste doznati puno korisnih informacija
  • Još jedan savjet vezan za starogradnju koja zahtijeva adaptaciju - dodajte si 20-30% od ukupnog iznosa troškovnika za eventualne dodatne troškove jer uvijek nešto iskrsne
  • Ako ciljate točno određene zgrade, možete polijepiti na njih oglase da kupujete stan te ostaviti svoj broj, nekima je ta taktika upalila 
  • Angažirajte odvjetnika, trebat će vam
  • Dižete li kredit, obiđite nekoliko banaka, mi smo najbolju ponudu dobili u banci u kojoj nemamo otvorene račune
  • Čitajte forume jer iskustva drugih bit će vam od velike koristi ili vam mogu poslužiti kao mjesto gdje se možete ispuhati i situaciju prokomentirati s drugima

Ponudu stanova u Zagrebu možete pogledati ovdje. Favorite stanova do 100.000 eura izdvojili smo u ovom članku

Sretno.

Pročitajte više