Cronogrski mediji: Nema dokaza da su slučajevi šuge povezani sa Zarom

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POJEDINI crnogorski mediji pisali su o pojavi šuge u Podgorici u Crnoj Gori i povezanosti te bolesti sa Zarinom trgovinom. Sada javljaju kako ne postoje dokazi o povezanosti šuge sa Zarinom odjećom. 

Institut za javno zdravstvo Crne Gore potvrdio je da nema prijavljenih slučajeva šuge koji bi ukazali na to da postoji povezanost s podgoričkim butikom, priopćila je Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore komentirajući špekulacije u vezi s navodnom pojavom te zarazne bolesti u podgoričkoj trgovini, piše Dan

"Uprava za inspekcijske poslove je 10.3.2023. godine primila jednu anonimnu prijavu od osobe koja je čula glasine da se navedena bolest pojavila u jednoj podgoričkoj trgovini. Odmah po prijemu inicijative zdravstveno-sanitarna inspekcija je kontaktirala Institut za javno zdravlje, od kojeg je dobila informaciju da je na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od 13.2. do 13.3.2023. godine prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrirana tri slučaja, a posljednji 1.3.2023.", dodali su u priopćenju.

"Na osnovu dinamike pristiglih prijava ne može se zaključiti da postoji povezanost"

"Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati s konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje. U slučaju da postoji sumnja, sanitarna inspekcija izlazi zajedno s Institutom za javno zdravlje na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta poduzima mjere", dodaju.

Oni napominju da će u slučaju da dobiju prijavu da je došlo do većeg broja obolijevanja osoba od neke zarazne bolesti, sanitarni inspektor odmah po prijemu obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu, odnosno Institut za javno zdravlje.

U istom periodu prošle godine u Crnoj Gori registrirano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrirano pet slučajeva šuge. Na osnovu dinamike pristiglih prijava ne može se zaključiti da postoji povezanost sa spomenutom trgovinom, piše Dan.

Podsjećamo, neki građani prijavili su da su dobili šugu poslije nošenja odjeće iz trgovine Zara u Podgorici, u Crnoj Gori, a u tu prodavaonicu je potom upućena sanitarna inspekcija. 

Pročitajte više