Dizajneri interijera otkrili su pet bezvremenskih boja idealnih za dnevnu sobu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO planirate osvježiti boje u svojoj dnevnoj sobi, sigurno želite da odabrana boja ostane aktualna neko vrijeme. Kako biste pronašli savršenu nijansu koja će zaista biti dugovječna, potrebno je razmišljati izvan trenutnih trendova. Stoga odaberite nijanse koje su već desetljećima prisutne u dnevnim sobama.

"Bezvremenost je, po mom mišljenju, povezana s bojama koje su suptilne i blisko povezane s bojama i materijalima koje nalazite u okolišu", rekao je Peter Mitsakos iz West Edge Architectsa za časopis Livingetc. U razgovoru za Livingetc dizajneri su otkrili koje boje za dnevni boravak nikada ne izlaze iz mode.

Nježne neutralne

Pješčano bež, svijetlo smeđe i zemljane neutralne boje uvijek su dobar izbor za dnevnu sobu, unoseći toplinu u prostore okrenute prema sjeveru koji trebaju dodatno zagrijavanje. S čvrstim korijenima u prirodi, podtonovi crvene i smeđe održavaju ugodnu atmosferu u dnevnoj sobi, prilagodljivu bilo kojem stilu uređenja, od minimalističkog do maksimalističkog.

"Dugovječne boje za dnevnu sobu obično obuhvaćaju uravnoteženu neutralnu paletu", ističe dizajnerica iz Los Angelesa Julia Dempster. No, važno je, upozorava Julia, dodati druge nijanse. "Razmislite o kombiniranju klasične bijele s prigušenim zlatnim naglascima ili suptilnim sivim tonovima kako biste postigli usklađen i postojan estetski dojam."

"Iskoristite eleganciju neutralnih tonova, poput nježne bež i tople boje slonovače, kako biste stvorili miran ambijent koji odolijeva trendovima. Razmislite o isprobavanju monokromatskih shema boja u neutralnim tonovima - to je jedan od mojih favorita", nadodala je Julia.

Zeleni podtonovi

Jedno pravilo često čujemo od dizajnera, a to je da se nikada ne odlučujete za čistu bijelu boju. Iako može funkcionirati u kuhinji ili kupaonici, u dnevnoj sobi može djelovati oštro i hladno. Umjesto toga, dizajneri preporučuju odabir prljavo bijele boje s podtonom koji donosi dubinu.

Za pouzdanu opciju uvijek možete računati na zelenu. Odaberite prigušenu, zemljanu nijansu kadulja zelene za zidove ili bijelu sa zelenim tonovima koji blistaju samo pri određenom svjetlu.

"Za dnevnu sobu odlučila bih se za boju sa zelenim tonovima", preporučuje Emily Brown iz Emily Lauren Interiorsa. "Zeleni podtonovi stvaraju ravnotežu, nisu previše topli ni previše hladni, a pogodni su za nadopunjavanje bilo kojeg stila."

Zemljano siva

Dugo su se koristile hladne nijanse sive u dnevnim sobama, no umjesto toga preporučuje se razmotriti toplije nijanse sive s dodatkom smeđih tonova.

Mushroom je nijansa sivo-smeđe mješavine koja unosi toplinu svojim osnovnim smeđim tonovima. Ova boja je savršena za minimalističke dnevne sobe ili spavaće sobe jer donosi suptilnu boju i stvara ugodan dojam.

"Ova boja se iznimno dobro uklapa s minimalističkim stilom, pružajući osjećaj udobnosti i topline, dok istovremeno predstavlja odličnu osnovu koja se lako kombinira s drugim minimalističkim elementima", rekao je Alberto Reiriz Paz, arhitekt i dizajner iz španjolske tvrtke Nan Arquitectos.

Tonovi dragulja

Ako želite nešto hrabrije, možete se osloniti na tonove dragulja koji će unijeti bezvremenski i klasičan izgled u vaš dom. Tamni su, bogati i stvaraju osjećaj ugode.

"Uživam u stvaranju osjećaja luksuza bogatim smaragdom", kaže Julia. "Ta boja unosi u prostor kraljevsku toplinu. Klasične nijanse nikada neće izaći iz mode", dodaje ona.

Inky Blues

Plava je još jedan izbor za kućanstvo. Iako može djelovati hladno, također može pružiti profinjen i elegantan dojam. Svjetloplave, osvježavajuće nijanse mogu trenutno oživjeti dnevnu sobu. S druge strane, tamnije nijanse plave nude bezvremenski izgled.

Pročitajte više