Ovih pet popularnih jesenskih dekoracija dizajneri ne podnose

Foto: Shutterstock/Pexel

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO je jesen jedno od vaših omiljenih godišnjih doba, vjerojatno svakog 1. rujna osjećate prirodnu želju da počnete uređivati svoj dom za jesen. Uvijek je dobra ideja pažljivo razmisliti o svojim novim kupnjama kako biste donijeli pametne odluke o ulaganju u dekoracije. Dakle, prije nego što stavite u košaricu baršunaste plišane bundeve ili slane karamela svijeće, otkrijte što dizajneri interijera imaju za reći. Dizajneri su za portal The Spruce podijelili pet jesenskih trendova koje preporučuju da preskočite.

Lažne bundeve, lišće i cvijeće

"Lažno lišće i cvijeće jednostavno ne mogu replicirati šarm svježeg, domaćeg cvijeća jer ono stvara  jedinstvenu i gostoljubivu atmosferu", rekla je dizajnerica Kari Whitman, osnivačica tvrtke Kari Whitman Interiors za portal The Spruce. "Možete čak otići u šetnju i ubrati nekoliko listova i grančica. Budite kreativni, nemojte se odlučiti za porculanske bundeve. Umjesto toga, izaberite prirodne jesenske elemente", nadodala je.


Prezasićeni topli tonovi

Sjajne nijanse narančaste, žute i crvene boje neće svakome odgovarati. Karen Frome, osnivačica Rise Projects, tvrtke za arhitekturu i dizajn, smatra da ulaganje u jesenske trendove koji bi vam mogli dosaditi prije sljedeće sezone nije pametno.

"Velike jarko obojene površine trenutno su u trendu, ali ja bih preporučila da se držite neutralnih tonova", rekla je. "Oni se dobro slažu s bilo kojim stilom uređenja i uvijek su bezvremenski. Neutralni interijer možete naglasiti suptilnim bojama, ali pretjerana upotreba svijetlih nijansi može stvoriti izazove u svakodnevnom životu".


Mirisne svijeće s temom jeseni

Dizajnerica Sarah Tract želi da razmislite o tome kako vaš dom može odisati ugodnim mirisima tijekom cijele godine. Možete čak isprobati stalni miris koji postaje zaštitni znak vašeg doma kroz sva četiri godišnja doba. "Želite da vaši gosti pamte bezvremenski, svježi miris u zraku, a ne svijeće koje uzrokuju glavobolju", ističe ona.

Ako ipak ne želite potpuno odustati od svijeća s jesenskom temom, uvijek možete uživati u njima kad ste sami i zadržati svoje prepoznatljive mirise kada imate goste.


Ukrašavanje klišejiziranim simbolima jeseni

Kada uređujete svoj dom za jesen, razmislite o tome da razmišljate izvan uobičajenih ili očekivanih jesenskih dodataka. Dizajnerica Kristin Marino iz KozyKasa preporučuje izbjegavanje bilo kojeg dekorativnog elementa koji se čini prenapadno tematskim, kao što su vaze u obliku bundeve ili jastuci.

"Umjesto toga, odaberite komade koji koriste jesensku paletu boja kao što su terakota, maslinasto zelena, pa čak i žutosmeđa", kaže ona. "Ovi komadi mogu se koristiti tijekom cijele godine i pridonijeti ugodnom ugođaju vašeg doma i tijekom jeseni".


Usmjeravanje prema dekoracijama s temom Noć vještica

Kada razmišljate o ukrašavanju svog doma za jesen, važno je imati na umu da ćete ukrase za Noć vještica moći izložiti samo nekoliko mjeseci godišnje. 

"Važno je slušati osobni ukus umjesto da slijedite trendove dekoriranja koji se često mijenjaju tijekom blagdanskih sezona", ističe dizajnerica Kari Whitman. "Nemojte pasti u zamku praćenja trenutnih dekorativnih trendova. Kreirajte jesen na svoj način".

"Odaberite dekor koji zaista odražava vaš osobni stil i koji će vaš dom učiniti ugodnim i gostoljubivim tijekom cijele godine", savjetuje Whitman. "Investirajte u klasične komade i tople palete boja kako biste ne samo uštedjeli novac, već i smanjili negativan utjecaj na okoliš putem smanjenja potrebe za čestim promjenama. Odaberite dekor koji odražava vašu osobnost i stvara dugotrajnu i elegantnu atmosferu u vašem domu".

Pročitajte više