Istražili smo koje je donje rublje najbolje za koji tip tijela. Ovo su pravila

Ilustracija: Index/Lisca

Sadržaj nastao u suradnji s: Lisca

IAKO se nošenje senzualnog donjeg rublja u popularnoj kulturi pretežito povezuje s požudom i romantičnim odnosima, u posljednje se vrijeme stvari ipak mijenjaju, a donje rublje proživljava svoj veliki preporod. Ne samo što su se neki klasični komadi poput negližea i korzeta preselili iz spavaće sobe na ulice, nego se pomni odabir i nošenje kvalitetnog donjeg rublja počelo povezivati s body positivity pokretom te ženskim osnaživanjem.

Nošenje lijepog donjeg rublja može pozitivno utjecati na naše psihičko zdravlje, posebno onda kada ga nosimo samo za sebe i nikoga drugoga. Baš kao što odjećom izražavamo svoj identitet, tako i donjim rubljem možemo komunicirati svoje najdublje želje i potrebe - ključna je razlika u tome što nitko drugi osim nas (osim možda naših partnera) ne zna da ispod poslovnog odijela nosimo samostojeće čarape, što predstavlja određenu dozu slobode koja može imati snažan terapeutski učinak. Naime, riječ je o posebnom obliku self carea kojim žene same sebi demonstriraju kako su vrijedne svog vremena i truda.

Dakako, ima nešto i u osjećaju kontrole koji se postiže svakodnevnim nošenjem kvalitetnog donjeg rublja: spremni ste u slučaju da vam se dogodi nešto nepredviđeno jer, tko zna, možda baš na povratku s posla upoznate ljubav svog života. Ovdje svakako vrijedi spomenuti i staro vjerovanje kojim se boja donjeg rublja koje nosimo na Silvestrovo dovodi u izravnu vezu s kvalitetom našeg ljubavnog života u nadolazećoj godini, što je također razlog zbog kojeg se mnoge žene u blagdanskoj sezoni odlučuju za odvažnije, crveno rublje.

Ako je vjerovati starim običajima, ova uzbudljiva kombinacija crvene boje i čipke trebala bi vam pomoći da u 2024. godini upoznate ljubav svog života.

Lisca, grudnjak sa žicom Sympathy (52,90 € / 398,58 kn), Lisca, gaćice Sympathy (27,90 € / 210,21 kn)

Naramenice koje izviruju ispod haljina i odlični grudnjaci

Ako slijedite modne trendove, tada već sigurno znate da se donje rublje sve rjeđe nosi tako da bude u potpunosti skriveno. U modi su prozirne tkanine, naramenice i tange koje izviruju iz plitkih traperica (baš kao i početkom 2000-ih). 

U svijetu senzualnog donjeg rublja, bradavice su se već davno oslobodile.

Lisca, grudnjak sa žicom Candy (29,90 € / 225,28 kn), Lisca, brazilke high-leg Candy (14,90 € / 112,26 kn).

Sve su to samo neki od razloga zbog kojih je kvalitetno donje rublje uvijek dobra ideja za božićni poklon, i to neovisno o tome odlučite li čipkastim babydollom počastiti sebe ili svoju najbolju prijateljicu. No, kako bi vaš poklon uistinu bio osnažujuć, važno je da pristaje kao saliven, zbog čega biste pri izboru donjeg rublja trebali pripaziti na nekoliko ključnih stvari.

Kako znati koji model donjeg rublja odabrati?

Kako bi donje rublje tijelo uistinu obgrlilo na svim pravim mjestima, prije odlaska u shopping trebali biste odrediti oblik svog tijela, ili tijela osobe kojoj kupujete poklon. Poznavanje tijela pomoći će vam da odaberete rublje kojim ćete istaknuti prirodnu figuru te je učiniti vizualno što skladnijom.

Oblik svog tijela možete lako odrediti uz pomoć krojačkog metra. Za što preciznije rezultate trebali biste skinuti sa sebe svu odjeću i stati ispred zrcala kako biste bili sigurni da ste pravilno pozicionirali metar. Prvo trebate izmjeriti opseg prsa, odnosno krojački metar omotati oko leđa u razini stražnjeg dekoltea i preko prsa, u razini bradavica - traka treba prianjati uz grudi, ali ne smije biti prečvrsto stegnuta. Opseg prsa broj je kojim ćete odrediti dubinu košarice koja odgovara vašoj mjeri (A, B, C, itd).

PRO TIP

Krojačkim metrom možete vrlo precizno odrediti i veličinu grudnjaka. Osim opsega prsa, trebate izmjeriti i opseg poprsja, što možete učiniti tako što ćete metar omotati ispod grudi, odnosno staviti ga u ravnu liniju preko leđa u razini leđnog izreza i sprijeda ispod nabora prsa. Dobiven broj vaša je veličina grudnjaka (65, 70, 75, 80, itd).

A nakon prsa, potrebno je izmjeriti i struk, što ćete učiniti tako da krojačkim metrom obujmite vizualno najuži dio struka. Naposljetku trebate odrediti te izmjeriti i najširi dio bokova. Sve mjere zapišite na komad papira i, voilà, spremni ste za sljedeći korak.

Određivanje oblika tijela

Usporedite sve tri mjere - opseg prsa, bokova i struka - te ih poredajte po veličini. Ako je razlika između mjera manja od 2.5 centimetra, tada ih slobodno možete izjednačiti. Naravno, u slučaju da donje rublje kupujete za nekoga drugoga, tada ćete se morati osloniti na vlastitu prosudbu i pažljivo promotriti osobu koju planirate iznenaditi na božićno jutro. Možete je i pitati koje su njezine mjere, ili suptilno baciti pogled na veličinu njezina grudnjaka kada joj dođete u goste.

Iako postoji velik broj varijacija (svako je tijelo posebno na svoj način!), generalno je moguće svako tijelo svrstati u jednu od sljedećih kategorija.

Mirisna kruška

Ako su bokovi najširi dio vašeg tijela, a prsa i struk otprilike iste veličine (ili je opseg vaših prsa manji od opsega struka), tada oblikom vjerojatno nalikujete krušci. Ženama koje spadaju u ovu kategoriju najbolje pristaje donje rublje kojim se pozornost skreće na gornji dio tijela te vizualno uspostavlja ravnoteža. Budući da je definirani struk vjerojatno najsnažnija karakteristika ove građe, predlažemo vam da odaberete model kojim ćete ga dodatno naglasiti.

Lisca, brazil bodi Amaze (79,90 € / 602,01 kn)

Lisca, brazil bodi Sympathy (79,90 € / 602,01 kn)

Sočna jabuka

Vaše je tijelo oblika jabuke ako je vaš struk širi od vaših bokova i grudi. Žene s ovom građom najčešće imaju duge, vitke noge te bujno poprsje, zbog čega bi pri izboru donjeg rublja trebale birati retro duboke gaćice te se fokusirati na grudnjake sa žicom kojima će istaknuti svoj dekolte te pozornost skrenuti sa struka.

Lisca, grudnjak sa žicom Sympathy (52,90 € / 398,58 kn)

Lisca, visoke gaćice Melanie (18,90 € / 140,42 kn)

Zavodljivi pješčani sat

Žene s figurom pješčanog sata imaju definiran struk i uravnotežene bokove i poprsje, što u teoriji znači da im sve savršeno pristaje te da ih možete iznenaditi bilo kojim modelom donjeg rublja. Umjesto da razbijate glavu time što će im najbolje odgovarati, možete se fokusirati na boje i stil koji bi im se mogli najviše svidjeti.

 

Lisca, grudnjak sa žicom Amaze (52,90 € / 398,58 kn), Lisca, gaćice Amaze (27,90 € / 210,21 kn)

Profinjeni pravokutnik

Ovaj oblik tijela prepoznat ćete po tome što nema izraženije obline, odnosno razlike između opsega struka, bokova i grudi (slično kao i kod pješčanog sata, samo bez definiranog struka) zbog čega biste, pri izboru donjeg rublja, trebali posegnuti za lepršavim negližeima i push-up grudnjacima koji će stvoriti privid oblina.

Lisca, babydoll Amaze (69,90 € / 526,66 kn)

A u slučaju da i dalje niste sigurni za kojim komadom posegnuti, uvijek im možete ispod bora podmetnuti Liscin darovni bon i povećati si šanse za uspjehom. 

Sponzorirani sadržaj donosi Index i Lisca u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više