Vinilne ploče vrlo su popularne, ali nisu održive. Ove tvrtke imaju rješenja

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VINILNE ploče popularizirale su prodaju glazbe na fizičkim medijima. U 2023. godini prodaja vinilnih ploča zabilježila je rast od 11.7% u Velikoj Britaniji i povećala se za 14% u odnosu na prethodnu godinu u SAD-u. Iako je pokrenulo renesansu u slušanju glazbe, oživljavanje ploča šteti planetu.

Jača težnja za ekološki prihvatljivim pločama

Istraživači sa sveučilišta Keele ustanovili su da standardne vinilne ploče sadrže oko 135 grama PVC-a, svaka s ugljičnim otiskom od 0.5 kg CO2. PVC se često ne reciklira. Iako glazbenici poput Billie Eilish počinju implementirati ekološki prihvatljivije planove izdavanja albuma, to neće biti dovoljno da nadomjesti potražnju za pločama drugih izvođača.

No, uz umjetnike, pojavile su se i tvrtke za proizvodnju ploča koje teže zelenijoj budućnosti, a koje recikliraju PVC ili ga uopće ne koriste prilikom proizvodnje. Sonopress je prošle godine privukao pažnju nakon što je objavio EcoRecord koji su proizveli za Warner Music Group u ožujku.

"Sonopress nudi EcoRecord, što je nova vrsta LP ploče s drastično smanjenim ekološkim utjecajem", izjavio je Jörg Pollmeyer, viši potpredsjednik prodaje za Tech Radar. "Želimo više ploča na bazi PET-a. PET ne samo što se reciklira nego se može koristiti 100% recikliran PET kao osnovni materijal za EcoRecord."

Kanadska tvrtka Precision Record Pressing (PRP) još je jedna koja promiče vinilne ploče bez PVC-a putem svoje nove marke Eco Mix. Stariji potpredsjednik PRP-a Paul Miller kaže da postoje tri vrste materijala koji se mogu koristiti za proizvodnju ekološki prihvatljivih vinilnih ploča, a ističe reciklirani PVC, PE i PLA.

Jesu li ekološke ploče skuplje za proizvodnju?

Jörg kaže kako jesu skuplje, ali ističe kako uštede u procesu proizvodnje rezultiraju s do 75% manje CO2, stoga ne vidi problem u nešto višoj cijeni.

"PVC napravljen od bioetilena može smanjiti ugljični otisak materijala do 90%, ali može povećati troškove prešanja ploče za 15-20%", dodao je Miller. "Iako je reciklirani PVC jeftiniji, postoje izazovi u izbjegavanju kontaminacije boje ili papira."

Što se tiče kvalitete zvuka, Miller napominje da iako se kvaliteta zvuka može smanjiti s alternativom PLA, PVC u boji ima otprilike jednaku površinsku buku kao i ploča Eco Mix.

Za Jörga je kvaliteta zvuka bila prioritet od samog početka. "Postavili smo ambiciozan cilj da kvaliteta EcoRecorda mora odgovarati onoj konvencionalno proizvedene vinilne LP ploče."

I Sonopress i PRP su primijetili kako raste potražnja za ekološki prihvatljivim vinilnim pločama među ljubiteljima glazbe. Samo ove godine je proizvedeno preko 250.000 Eco Mix ploča, i to za velike i neovisne izvođače, što pokazuje kako postoji interes u svim segmentima.

Pročitajte više