EU staje na kraj prisilnom radu: "Na našem tržištu nema mjesta za njihove proizvode"

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VIJEĆE Europske unije i Europski parlament u utorak su postigli privremeni dogovor vezano uz zabranu ulaska proizvoda koji su proizvedeni prisilnim radom na jedinstveno europsko tržište. Dogovor razjašnjava različite odgovornosti Europske komisije i država članica u identificiranju tvrtki koje iskorištavaju radnike, kao i o zabrani puštanja njihovih proizvoda na tržište, piše Reuters.

Planiraju okončati prisilni rad

Cilj ovog sporazuma je obeshrabriti i, u konačnici, okončati poslovni model tih tvrtki.

"Ovom uredbom želimo pokazati da na našem tržištu nema mjesta za njihove proizvode, bez obzira na to jesu li proizvedeni u Europi ili negdje drugdje", izjavio je belgijski ministar gospodarstva i rada Pierre-Yves Dermagne. "

Zabrane bi se primjenjivale na proizvode proizvedene prisilnim radom izvan Europske unije, kao i na one proizvedene unutar Europske unije s dijelovima proizvedenima izvan Europske unije prisilnim radom.

Ovaj privremeni dogovor još uvijek trebaju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće kako bi se mogao početi provoditi.

Pročitajte više