Evo kako ćete produžiti vijek svojeg mobitela

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKI korisnici mijenjaju svoj mobitel svake dvije godine, zbog čega puno njih završava na odlagalištima otpada. Na dvogodišnji rok zamjene mobitela mnogi su korisnici navikli jer mnogi manji proizvođači telefona nude podršku za softver samo dvije godine. No sada, uz dulje obveze za ažuriranje softvera i uz rastuće poticanje popravaka, mobitele ne morate mijenjati barem pet godina. Evo kako da mu pomognete i produžite vijek trajanja. 

Koristite zaštitnu maskicu

Šanse da telefon preživi pad dramatično rastu kada koristite dodatnu zaštitu. Ako goli mobitel padne na pod, vrlo vjerojatno će doživjeti oštećenja. Mnogi mobiteli već i dolaze sa zaštitnom maskicom te je svakako koristite.

Brinite o bateriji

Budući da je baterija telefona često prva stvar koja pokazuje znakove starenja, vrijedi slijediti preporuke za produljenje njezinog vijeka trajanja. Litij-ionske baterije loše podnose toplinu te trebate izbjegavati punjenje na visokim temperaturama jer to može brzo degradirati bateriju i čak ih dovesti do kvara. Punite je samo kad morate.

>> Ako radite ove greške, smanjujete vijek baterije svojeg Androida

Neki mobiteli imaju zamjenjive baterije, stoga ako vaša baterija pokazuje znakove degradacije, raspitajte se o opciji zamjene umjesto da kupujete posve novi mobitel.

Očistite pohranu telefona

Većina savjeta o tome kako očistiti telefon i ubrzati njegovo funkcioniranje usredotočena je na oslobađanje prostora, piše Engadget. I vaš operativni sustav vas vjerojatno upozorava da biste mogli osloboditi nešto prostora uklanjanjem nekorištenih aplikacija ili brisanjem starih poruka.

Dobra praksa je zadržati pohranu na oko 80% kapaciteta, smatrajte to nekim maksimumom. Nakon što izbrišete i prenesete što možete, ponovo pokrenite telefon kako bi imao priliku očistiti svoju privremenu memoriju.

Pročitajte više