Evo kako spriječiti petljanje posteljine u sušilici rublja

Foto: Shutterstock/protis.hr/emmezeta.hr/xxxlesnina.hr/kralj.hr/etsy.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI koji imaju sušilicu vjerojatno su se nekada našli u situaciji da im se posteljina koju su sušili zapetljala i pretvorila u ogroman čvor ili kuglu koja je pritom "pojela" sve druge manje komade. Naravno, zbog te situacije nije se ni osušila kako spada, kao ni pojedini komadi odjeće ako su se sušili s njom. Doduše, nije to slučaj samo s posteljinom, ovo se zna događati i s jastučnicama, trenirkama i drugim komadima. 

Ako je ovo previše poznat scenarij u vašoj kući, ovi jednostavni trikovi mogli bi pomoći da oslobodite svoje rublje petljanja, piše Good Housekeeping. 

1. Protresite je

Većina izvuče hrpu rublja iz perilice i prebaci ga u sušilicu bez imalo razmišljanja, ali to bi moglo pridonijeti problemu. Naime, netom izvučeno rublje već može biti uvrnuto, zgužvano ili zapetljano prije nego što se uopće krene sušiti u sušilici. Zato, najbolje je svaki predmet protresti prilikom prebacivanja iz perilice u sušilicu. 

2. Koristite loptice za sušenje

Loptice (ili kuglice) za sušilicu mogu pomoći u odvajanju rublja i omogućiti cirkuliranje zraka u sušilici, tako da mogu imati dodatnu prednost ubrzavanja vremena sušenja, uštede električne energije i u konačnici novca. 

Loptice Homeware za sušilicu rublja, Lesnina, 2.99 eura (22.53 kn)
Vunene loptice za sušilicu, Etsy, od 17.42 eura (131.26 kn)

3. Nemojte pretrpati svoju sušilicu

Oduprite se želji da natrpate što je više moguće stvari u sušilicu rublja. Ako vaša posteljina nema dovoljno prostora za kretanje unutar bubnja, veća je vjerojatnost da će se zapetljati i zgužvati. Umjesto toga, podijelite ono što je potrebno sušiti i stavite u sušilicu u dva navrata. 

Isprva se to može činiti većim naporom, ali dugoročno gledano uštedjet ćete vrijeme ako se svako punjenje učinkovito suši i ne morate rastavljati poluvlažne plahte zapetljane suhim komadima.

4. Zakopčajte navlake za poplune

Navlake za poplun poznate su po "gutanju" drugih komada odjeće ili npr. jastučnica koje se s njima suše kroz nezakopčan rub. Ako vaša ima gumbe ili zip, zakopčajte ih, odnosno zazipajte i izbjegnite ovaj scenarij. 

5. Pomiješajte

Sušenje posteljine u mješovitim serijama s težim tekstilom kao što su ručnici za kupanje može spriječiti njeno skupljanje u kugle, ili petljanje, u sušilici.

6. Sušite manje predmete zajedno

Pokušajte zajedno oprati i osušiti sav svoj mali kućanski tekstil - na primjer ručnike, jastučnice i kuhinjske krpe - zatim zajedno operite i osušite navlake za poplune i velike plahte. To može spriječiti velike predmete da "progutaju" one manje. 

Dodatan savjet: Prilikom kupnje iduće sušilice, obratite pažnju na one modele koji imaju tehnologiju dvosmjerne rotacije bubnja te se smjer istoga redovito mijenja prilikom sušenja što posljedično znači manje petljanja i gužvanja. Izdvojili smo par modela niže. 

Sušilica rublja VOX TDM-710 T, Emmezeta, 329.99 eura (2486.31 kn)
Sušilica rublja AEG TR718L4E, Protis, 704.70 eura (5309.56 kn)
Sušilica rublja Electrolux EW9H378S, Kralj Commerce, 979 eura (7376.28 kn)

Pročitajte više