Evo kako stvoriti savršeno okruženje za učenje bez obzira na veličinu prostora

Foto: Shutterstock/sve.hr/mi.com/emmezeta.hr/xxxlesnina.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

USKORO kreće nova školska godina, a za neke to znači zamjenu lijenih ljetnih dana sjedenjem za radnim stolom i učenjem, ponekad do kasnih večernjih sati. Stoga je važno osigurati prostor koji olakšava povratak u klupe.

Mnogo toga treba uzeti u obzir prilikom postavljanja savršenog prostora za učenje: želite prostor koji je organiziran, pomaže vam da se usredotočite i dovoljno je udoban (i moderan) da možete sjediti satima, piše The Spruce.

Neki možda imaju zasebne sobe za učenje, a neki pak moraju biti kreativni i prostore za učenje postaviti u spavaće sobe ili neke druge, manje prostore. Dvije profesionalke, jedna dizajnerica i jedna profesionalna organizatorica, podijelile su savjete o tome kako stvoriti kul, sabran prostor za učenje, bez obzira na to gdje se nalazio ili čime raspolažete.

Smanjite smetnje

Kada je riječ o stvaranju prostora za učenje, stručnjakinje se slažu da prostor mora biti oslobođen nepotrebnih ometanja. To znači organizirati stvari. "Veliki sam obožavatelj korištenja prozirnih spremnika ili organizatora ladica za grupiranje predmeta zajedno za pohranu", kaže Megan Evans, direktorica tvrtke Megan Evans Interiors.

"Razmislite o njihovoj upotrebi za pribor za pisanje, proizvode od papira, punjače i kabele ili razne predmete poput kalkulatora ili klamerice." Održavanje stola čistim od nereda može pomoći u produktivnosti, napominje ona.

Sustav za pohranu koji je jasno označen i opskrbljen znači da učenici ili studenti ne gube vrijeme pokušavajući pronaći stvari koje su im potrebne, dodaje Kathryn Lord, osnivačica More to Organizing.

Što se tiče toga kako ostati organiziran i ne prekršiti rokove, dobro rješenje je ugradnja ploče na koju se mogu staviti raspored i važni papir te podsjetnici, kao i "upotreba ploče za suho brisanje za dnevne podsjetnike", kaže Evans.

Prilagođavanje vašeg savršenog prostora za učenje prema načinu na koji najbolje učite, bilo da to znači dodavanje jednostavnih organizacijskih rješenja ili održavanje minimalizma kako bi se smanjila distrakcija, u potpunosti ovisi o osobi. Uključivanje palete boja koja vam se sviđa također je korisno kako biste prostor učinili privlačnim i udobnim, napominje Evans.

Odaberite prave artikle

Rasvjeta može stvoriti ili uništiti svaki prostor, napominje Evans, a isto vrijedi i za prostore za učenje. "Iako je važno imati puno prirodnog svjetla i gornje rasvjete, također volim ugraditi radnu rasvjetu stolnom lampom", kaže ona.

Bilo da se radi o svjetiljci koja se pričvršćuje ili o svjetiljci s mogućnošću prigušivanja, dodatni izvor svjetla osigurava da se vaše oči ne naprežu nakon dugih sati učenja. Govoreći o naprezanju, Evans preporučuje dodavanje opcije za sjedenje u postavu osim uredske stolice, poput kauča ili klupske stolice, iz istog razloga.

"Pomaže razbiti monotoniju dugotrajnog sjedenja za stolom", objašnjava ona. Prostori za učenje također bi trebali imati dovoljno prostora za smještaj knjiga, papira i računala a da ne budu skučeni, napominje Evans. Jednostavno rješenje su ladice.

Ako vam pak nedostaje prostora i/ili nemate mogućnost za ugradnju polica, uvijek se možete odlučiti za kolica na kotačiće za pohranu. "Ona drže sve predmete za domaću zadaću uredno pohranjene i mogu se lako voziti po prostoru", kaže Lord.

Maksimalno iskoristite male prostore 

Kada je kvadratura oskudna, može biti teško napraviti prostor za učenje koji vam se sviđa. Dakle, posebno je važno smanjiti nered u tijesnim prostorima, kaže Lord. "No isto tako, ako je prostor previše uredan, nekim ljudima može biti teže da budu kreativni u njemu", kaže ona i dodaje da je bitno naći balans. 

Lord preporučuje smanjenje broja predmeta, sezonsku rotaciju predmeta koji su u upotrebi i pridržavanje navika kako bi mali prostori bili uredni. "Kreveti na katu pomažu povećati prostor za pohranu ispod", predlaže Evans. Ovo je posebno korisno u manjoj dječjoj sobi, jer možete lako staviti stol ispod takvog kreveta, koristeći dragocjeni okomiti prostor.

Pročitajte više