Evo koja je najbolja boja za kuhinjske uređaje prema dizajnerima interijera

Foto: Shutterstock/kitchenaid.com/sve.hr/heinrichsghana.com/kitchenaid.de/smeg.com/philips.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BOJA kuhinjskih uređaja je važan dio dizajna kuhinje koji ne treba zanemariti. Na kuhinju se najčešće potroši veliki iznos, a aparati pogrešne boje mogu pokvariti dojam te uloženi trud i novac. 

Homes & Gardens porazgovarao je sa stručnjacima za interijere o najboljim bojama za kuhinjske uređaje. Bez obzira birate li boju za samostojeći mikser ili se pitate kako uklopiti hladnjak, stručnjaci su dali korisne savjete. Savjeti ovih profesionalaca pomoći će vam da odaberete uređaje ispravne boje za svoju kuhinju.

Stručnjaci se slažu da je najbolja boja za uređaje nehrđajući čelik. Možda je malo dosadna, ali baš zato što se ne ističe je idealna. Prema dizajnerici iz New Yorka Isfiri Jensen, izvršnoj direktorici tvrtke Nufacet Interiors, nehrđajući čelik je "kao par traperica - dovoljno je svestran da odgovara većini dizajnerskih stilova i estetskih ciljeva".

Heinrich's kuhinjski robot 6.5 L, 159.13 € (1198.99 kn)

Moderne kuhinje, suvremeni skandi prostori i tradicionalnije kuhinje mogu odlično funkcionirati s uređajima od nehrđajućeg čelika. Nema ometajućih bljeskova boja, samo veličanstveni uređaji koji se stapaju s pozadinom sve dok ih ne bude potrebno upotrijebiti.

Dizajner interijera Artem Kropovinsky slaže se, dodajući da "nehrđajući čelik ostaje omiljena završna obrada za kuhinjske uređaje zbog svoje dugovječnosti, prilagodljivosti i kompatibilnosti s drugim bojama. Može poboljšati izgled svake kuhinje, bez obzira na njezin stil".

Ako nehrđajući čelik nije za vas, i Kropovinsky i Jensen se slažu da jednostavne, neutralne boje poput crne i bijele mogu nadvladati trendove i modne hirove, izgledajući elegantno desetljećima.

Postoji nekoliko boja koje treba izbjegavati, prema stručnjacima

KitchenAid samostojeći mikser, hibiskus, 849 € (6396.79 kn)

Dizajner interijera Artem Kropovinsky kaže da bi "uređaji upadljivih nijansi poput žute, narančaste ili ružičaste mogli pretjerano dominirati". Jensen se donekle slaže i preporučuje "izbjegavanje hrabrih i živih boja osim ako nemate određenu strategiju".

Snažne boje mogu funkcionirati, ali samo ako postoji dobro izrađen plan. Jedan odvažan uređaj poput aparata za kavu ili samostojećeg miksera mogao bi izgledati sjajno. 

Na primjer, Smegov retro asortiman je odličan ako želite unijeti boje u kuhinju zbog toga što sve njihove uređaje možete uskladiti zajedno. Isto možete učiniti s KitchenAidom. No ako pretjerate, moglo bi biti previše usklađeno, ali ujedinjeni uređaji pokazuju promišljen, pažljiv dizajn, a ne skupljanje nasumičnih proizvoda.

Smeg toster, 179 € (1348.68 kn)

Trebaju li svi uređaji biti iste boje?

Ovo je zanimljivo jer se stručnjaci ne slažu. Za Kropovinskog "usklađivanje boja s vašim kuhinjskim uređajima nije obavezno". Različite boje ili čak potpuno neusklađeni predmeti mogu stvoriti "jedinstvenu i eklektičnu atmosferu".

Jensen se apsolutno ne slaže. Za nju "svi aparati trebaju biti iste boje". Nema ako, nema ali. Prilikom svake kupnje aparata morate imati na umu boju. No ponekad vam jednostavno treba najbolji stroj bez obzira na estetiku.

Zamjenica urednika Homes & Gardens Jennifer Ebert ima pametan način da to riješi. Priznajući da je ovo "beskrajna rasprava", rekla je da "jednobojna kuhinja ne mora biti jedna statična boja". Umjesto podudaranja ili sukoba boja, razmišljajte u terminima spektra, donoseći raznolikost, ali osjećaj veće uniformnosti u cijelom prostoru.

To je lako učiniti neutralnim bojama kao što su crna, bijela i čelična, i na taj način nikada nećete imati oštre, neusklađene boje.

Neka vam veći kuhinjski uređaji budu ugradbeni

Veće kuhinjske uređaje poput frižidera ili perilice za suđe najbolje je ugraditi ako se ne želite zamarati s usklađivanjem boja s drugim uređajima. Teri Simone, voditeljica dizajna i marketinga u Nieu Cabinet Doors, dodaje da veliki kućanski uređaji spremni za panele, odnosno ugradnju, mogu čak "učiniti vaš prostor većim".

No možete i miksati, sakriti perilicu za posuđe, a frižider imati samostojeći. Na primjer na frižideru možete izložiti umjetničke radove svoje djece, plan obroka i druge obiteljske obavijesti, a druge neugledne uređaje sakriti. 

Mat boje kuhinjskih uređaja su najnoviji trend

S obzirom na to da stručnjaci za interijere uglavnom preporučuju nehrđajući čelik te crno-bijele boje, možda biste se trebali okrenuti mat bojama kako biste ublažili učinak svojih uređaja. Mat završetak je trenutno nevjerojatno popularan - Jensen kaže da preporučuje mat uređaje "kad god se dizajnira suvremeni prostor. Nude elegantan izgled".

KitchenAid samostojeći mikser Classic mat crni, cijena na sniženju 454 € (3420.66 kn)

Međutim, Kropovinsky ističe da "njihovo održavanje može biti izazovno u usporedbi sa sjajnim završnim slojevima". Mat uređaji imaju neravne površine, pa ako na njih kapnete tijesto za palačinke ili sok, teže ih je očistiti nego sjajne površine.

Philips EP2231/40 Full Automatic espresso aparat, cijena na sniženju je 519 € (3910.49 kn)

Matirane površine također izgledaju puno mirnije od sjajnih, budući da nisu toliko reflektirajuće. Međutim, u mračnim prostorima to može imati umrtvljujući učinak. Kuhinje izgledaju puno bolje kada su svijetle, a mat uređaj može smanjiti tu svježinu.

Što je s ružičasto-zlatnom bojom?

Ako nijedna od gore navedenih opcija ne funkcionira za vas - ne želite neutralne boje ili nehrđajući čelik, a želite poslušati savjet stručnjaka i odustati od hrabrih boja, razmislite o drugim metalnim završecima za svoj prostor.

Uređaji ružičasto-zlatne boje su prije nekoliko godina bili posvuda. No u međuvremenu je boja izašla iz mode. Jensen kaže: "Ružičasto zlato više nije relevantno." Međutim, uvijek se isplati zapamtiti da se radi samo o vašem prostoru i da ga trebate urediti onako kako se vama sviđa.

"Ako još uvijek volite ružičasto zlato, nemojte se ustručavati koristiti ga", kaže Kropovinsky. "Ako je se ne želite odreći, ne morate - u konačnici, to je vaša kuhinja."

Pročitajte više