Evo koliki je prosječni životni vijek perilice rublja, ali i kako ga produžiti

Foto: Shutterstock/Amazon.co.uk/samsung.com/lg.com/electrolux.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO kućanski uređaji sami po sebi nemaju rok trajanja, ipak dođe vrijeme kada prestanu raditi učinkovito ili potpuno. Odgovor na pitanje koliko točno mogu trajati perilice rublja nije tako jednostavan. Naime, ovisi o načinu na koji postupate s perilicom, o tome koliko je često čistite, servisirate i radite li neke uobičajene greške koje mogu skratiti njezin vijek. 

Kako piše Homes & Gardens, čak i najbolje perilice rublja s vremenom će pokleknuti, no moguće im je produljiti životni vijek. U prosjeku će perilica rublja koja se pravilno koristi trajati oko 10 do 13 godina, kaže Tanya Klien, izvršna direktorica tvrtke Anta Plumbing, iako na to uvelike utječe način na koji je koristite.

"Oni koji peru nekoliko puta tjedno svoju će perilicu imati mnogo duže od onih koji peru dva puta dnevno", objašnjava ona. "Oni koji peru standardnu ​​odjeću neće imati problema s popravkom kao oni koji stalno peru stvari poput sportskih uniformi i masne radne odjeće."

Perilica se može istrošiti nepravilnom upotrebom

Perilica rublja također se može istrošiti nepravilnom uporabom prilikom pranja rublja, dodaje Ron Shimek, stručnjak za uređaje i predsjednik tvrtke Mr. Appliance, a Neighbourly Company. Uobičajene pogreške u pranju rublja, poput upotrebe previše deterdženta, preopterećenja perilice i nedopuštanja perilici da se prozrači između ciklusa, ne oštećuju samo vašu odjeću. Ti čimbenici također troše unutarnje komponente vašeg uređaja, objašnjava.

"Također, mjesto na koje ćete postaviti perilicu može napraviti razliku", dodaje on. Naime prostorije koje se ne mogu dobro prozračiti, kao npr. nedovršeni podrum, mogu skratiti životni vijek perilice.

Postoji nekoliko signalnih znakova da vašu perilicu treba zamijeniti, nastavlja James Wilson, konzultant u tvrtki Repipe Fitting i vodoinstalaterski stručnjak s više od dva desetljeća iskustva. Neki od prvih pokazatelja mogu uključivati ​​pretjeranu buku, curenje i dosljedno slabe performanse unatoč redovitoj brizi i čišćenju, kaže on.

To bi moglo rezultirati nepravilnim pranjem odjeće, lošim mirisima, koji ne nestaju čišćenjem, i nakupljanjem ostataka sapuna, koji se ne ispiru s pranjem. 

Srećom, za dugotrajnost perilice nije potreban prevelik napor.

Izbjegavajte sve što otežava rad 

Možda zvuči očito, ali izbjegavanje preopterećenja perilice rublja i smanjenje količine deterdženta za pranje rublja neki su od najjednostavnijih načina da osigurate dugotrajnost perilice rublja, kaže stručnjakinja Tanya Klien.

"Važno je ne zlorabiti perilicu kako bi dulje radila. Pod tim mislim da je ne pretrpavate rubljem, poplunima i dekama. Možete oprati puno rublja, ali nemojte pretrpati. To je izbacuje iz ravnoteže i brže se troše dijelovi", objašnjava ona.

Postavite svoju perilicu rublja na pravo mjesto

Perilica treba biti postavljena na ravnoj površini u prostoriji gdje nije podložna stalnim oscilacijama temperature i gdje ima prostora za "disanje", objašnjava Millie Hurst, urednica odjeljka Solved za Homes & Gardens.

Redovito pregledavajte svoju perilicu rublja

Najbolje je za početak znati koliko često čistiti perilicu rublja, ali također može biti dobra ideja da svoju perilicu pregledate jednom svakih mjesec dana kako biste provjerili ima li znakova starosti ili oštećenja, savjetuju stručnjaci iz North Metro M Plumbinga.

Provjerite ima li na crijevima ispupčenja i pukotina, mijenjajte ih svakih tri do pet godina kako bi vaš stroj bio u vrhunskom stanju, predlažu. Provjerite ima li na brtvama vrata sličnih znakova istrošenosti i očistite ih sredstvom za čišćenje perilice rublja, kao što je sredstvo za čišćenje perilice rublja Dr. Beckmann, kako biste lakše uklonili plijesan.

Dr. Beckmann sredstvo za čišćenje perilice, Amazon, od 9.23 eura

Na kraju očistite filtar perilice. Ako on ostane blokiran, vaša perilica rublja se može preopteretiti ili raditi manje učinkovito, što utječe i na količinu opranog rublja i na uređaj.

Pokrenite dijagnostiku kako biste provjerili postoje li nevidljiva oštećenja

Moderne perilice manje su komplicirane nego što mislite, a mnoge mogu same pokrenuti dijagnostiku, otkriva Tanya Klien.

"Svaka marka ima način na koji možete upravljati dijagnostikom kako biste utvrdili u čemu bi mogao biti problem. Obično uključuje niz gumba i pokretanje stroja na određene načine rada. Možete pogledati u knjižicu s uputama kako biste saznali kako doći do dijagnostike na svom stroju. Nakon što uđete u dijagnostiku, zapišite kodove koje prikaže i predajte ih stručnjaku za popravak. Oni znaju što svaki kod znači i to će im pomoći da brže i lakše poprave vašu perilicu."

Koliko često treba servisirati perilicu?

Stručnjaci kažu da se isplati provjeriti i očistiti perilicu najmanje jednom mjesečno. To će pomoći da miriše svježe, ali i spriječiti nakupljanje plijesni koja se može prenijeti na odjeću. No ovo također može osigurati da ništa u njoj ne bude slomljeno ili oštećeno, što bi kasnije moglo postati veći problem. 

Isplati li se popravljati 15 godina staru perilicu?

Kada perilica za rublje ostari, često je isplativije zamijeniti je nego popravljati. U ovoj dobi uređaj će vjerojatno trebati stalne popravke, što znači da je isplativije kupiti potpuno novi. Uz to, nova će mašina vjerojatno biti energetski učinkovitija i pokazat će se boljom u pranju odjeće, što je čini vrijednom investicijom.

Ako ste u potrazi za novom perilicom rublja, izdvojili smo tri modela - jedan s gornjim punjenjem za male prostore, jedan većeg kapaciteta i kombiniranu perilicu/sušilicu. 

Electrolux perilica rublja EW6TN4262 gornje punjenje, TehnoMag, 489.99 eura (3691.83 kn)
Perilica rublja Samsung WW11BBA046AELE, Centar tehnike, cijena na popustu je 552 eura (4159.04 kn)
LG F4DV328S0U perilica i sušilica rublja, Emmezeta, 749.99 eura (5650.80 kn)

Pročitajte više