Evo koliki su troškovi proizvodnje Apple Vision Pro

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POZNATO je da Apple Vision Pro nije najjeftiniji uređaj, s početnom cijenom od 3500 dolara (otprilike 3226.14 eura) za 256 GB pohrane. No koliko košta izrada jednog takvog uređaja? Konkretno, prema novim podacima istraživačke tvrtke Omdia, ukupna cijena materijala za izradu Vision Pro uređaja procijenjena je na 1542 dolara (oko 1421.35 eura).

Najviše troškova odlazi na zaslon

Apple Vision Pro uključuje mnogo skupih komponenti najnovije tehnologije. Najskuplja komponenta u headsetu je 1.25-inčni zaslon tvrtke Sony Semiconductor koji ide pred korisnikove oči. To je ključna komponenta koja pomaže virtualnom iskustvu da bude realističnije nego prethodni potrošački headseti.

Prema procjeni Omdia, Apple plaća oko 228 dolara za "Micro OLED" zaslone koje koristi. Svaki Vision Pro treba dva, po jedan za svako oko, piše CNBC.

Nakon zaslona, druga najskuplja komponenta Vision Proa su dva čipa, M2 i potpuno novi R1. Apple tvrdi da je čip R1 posebno posvećen obradi ulaza s kamera, senzora i mikrofona te da emitira slike na zaslone unutar 12 milisekundi.

Ove brojke također pokrivaju samo materijale i ne uključuju druge proizvodne troškove poput montaže, pakiranja ili distribucije.

Pročitajte više