Dizajneri ističu 4 zastarjela trenda koje treba izbjegavati u dizajnu dnevnih soba

Foto: Shutterstock/Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DNEVNA soba je srce vašeg doma, prostor u kojem se okupljate s obitelji i prijateljima, dijelite trenutke radosti i opuštanja te izražavate svoj osobni stil. Kroz dizajn dnevne sobe možete stvoriti ambijent koji odražava vašu jedinstvenu osobnost i estetiku. Međutim, kao i u svakom aspektu dizajna, postoje trendovi koji evoluiraju s vremenom. Dizajneri ističu četiri trenda koja su postala zastarjela te predlažu nove, suvremenije alternative.

Akcentni zidovi

Akcentni zidovi su već izlizani trend. Dizajneri danas teže stvaranju koherentne sheme boja u cijelom domu, što doprinosi osjećaju smirenosti. 

"Kad se radi o akcentnim zidovima, njihova privlačnost je oslabjela. Ranije je to uključivalo bojanje jednog zida u neku hrabru ili tamnu boju", kaže dizajnerica interijera i arhitektica Martha Franco za časopis Livingetc. "Važno je uzeti u obzir da trendovi prolaze. Stoga je bolje odabrati trajniji stil koji neće izaći iz mode. Danas su popularnije koherentne sheme boja koje se protežu kroz cijelu prostoriju, pružajući suptilniji i jedinstveniji izgled", dodaje ona.

Ako postoji određena boja koju volite za svoju dnevnu sobu i razmišljali ste o tome da je koristite za poseban zid, razmislite o alternativnim načinima kako je uključiti u svoj prostor. To može biti kroz dodatke ili istaknuti komad namještaja.

Odgovarajući setovi namještaja

Danas je važno izraziti osobni karakter kroz dizajn, a standardno slaganje namještaja jednostavno više nije dovoljno inspirativno.

Umjesto usklađenog namještaja, stručnjaci preporučuju miješanje različitih stilova i materijala kako bi se dodao karakter i vizualni interes prostoru. Ključno je uzeti si vremena prilikom odabira i birati predmete koje volite i koji će vam dugo pružiti zadovoljstvo.

Dizajn koji je previše formalan

Današnji način života naglašava opuštenost, posebno kod kuće, a to se posebno odražava u našim dnevnim sobama. Nakon napornog dana na poslu želimo se osjećati ugodno i opušteno, pa su pretjerano formalne dnevne sobe postale stvar prošlosti u modernim domovima.

"Imati previše formalnih dnevnih soba u kojima nitko ne želi sjediti jednostavno je nepraktično", kaže Martha. "Bolje je stvoriti gostoljubiv i opušten raspored sjedećih mjesta koji potiče ugodnu i privlačnu atmosferu." Udobni materijali, tople boje i udoban namještaj ključni su za postizanje željene atmosfere. Dizajnerica interijera Sara Malek Barney se slaže i ističe da preveliki namještaj može djelovati preformalno i oduzimati prostor. "Treba izbjegavati namještaj koji preplavljuje dnevnu sobu i otežava kretanje. Također izbjegavajte previše pokrivača i jastuka - trebalo bi biti udobno, ali ne i pretrpano. Ovo ipak nije spavaća soba!" naglašava Sara.

Teške draperije i zavjese

Dizajneri su sve usmjereniji na stvaranje interijera koji su lagani i nenametljivi. Prozori igraju ključnu ulogu u postizanju tog efekta, omogućujući što više prirodnog svjetla, dok teške zavjese jednostavno neće postići željeni učinak.

"Teške zavjese mogu dati sobi zastarjeli izgled i blokirati prirodno svjetlo", kaže Martha i savjetuje da odaberete lagane, minimalističke zavjese.

Pročitajte više