Evo što je točno haute couture - i tko to zapravo kupuje

Foto: EPA

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

HAUTE COUTURE nisu samo lijepe haljine. Ova kategorija puno je kompleksnija, no ujedno je jedna i od najfascinantnijih. Haute couture je zapravo visoka moda - vrhunski oblik dizajna i odjeće koji se izrađuje ručno po mjeri za pojedinačne klijente.

Ovaj izraz potječe iz francuskog jezika i doslovno znači visoki kroj ili visoka krojačka umjetnost. Haute couture odjeća je luksuzna i ekskluzivna, često se izrađuje u ograničenim serijama i karakterizira je izvanredna kvaliteta materijala, pažljiva ručna izrada i visoka cijena.

Dizajneri haute couture odjeće često su poznati po svojoj kreativnosti i inovacijama u svijetu mode te surađuju s visokom klijentelom kako bi stvorili jedinstvene komade koji savršeno odgovaraju njihovim željama i mjerama. 

Haute couture nadgleda francuska institucija

Glavna institucija koja nadgleda i priznaje haute couture u Francuskoj je Chambre Syndicale de la Haute Couture. Ova organizacija donosi pravila i kriterije koje dizajneri i kuće moraju ispunjavati kako bi dobili status haute couture.

Osim Chambre Syndicale de la Haute Couture, postoji i Fédération de la Haute Couture et de la Mode, koja promovira i koordinira modnu industriju u Francuskoj te nadgleda različite aspekte mode, uključujući haute couture. Ove organizacije rade zajedno kako bi očuvale integritet i prestiž haute couture mode.

Chambre Syndicale de la Haute Couture osnovao je 1911. godine Charles Frederick Worth (poznat i kao otac haute couturea), a ona i danas slijedi njegove propise kako bi očuvala tradiciju zanata, piše Byrdie. Smjernice uključuju izradu odjeće po mjeri za privatne klijente s više od jednog probnog odijevanja i zapošljavanje najmanje 20 tehničkih radnika u radionici.

@voguefrance @Maison Margiela Artisanal, haute couture printemps-été 2024 : un essai brillamment #Galliano. #pfw #maisonmargiela #margiela #johngalliano #hautecouture #couture ♬ son original - Vogue France

Osim toga, svaka kolekcija mora sadržavati najmanje 50 originalnih dizajna, uključujući dnevne i večernje izglede, koji se prikazuju na revijama u Parizu svakog siječnja i srpnja. Ovi odjevni komadi izrađuju se ručno, i to ih izrađuju najvještiji obrtnici u industriji.

Za razliku od odjeće spremne za nošenje, haute couture komadi su unikatni umjesto masovno proizvedeni, stoga se svaki komad tretira više kao umjetničko djelo u smislu da se sakupljaju i čuvaju kao investicija. To definitivno nije impulzivna kupnja potaknuta TikTokom budući da se jedan od ovih komada nosive umjetnosti može prodavati za više od 100.000 eura.

Poznatije marke haute couture mode

Neki od najpoznatijih haute couture brendova uključuju Chanel, Christian Dior, Givenchy, Valentino, Viktor & Rolf, Armani Privé, Jean Paul Gaultier, Versace, i Ralph & Russo. Ove modne kuće su poznate po svojim ekskluzivnim i sofisticiranim kreacijama koje postavljaju standarde u svijetu visoke mode.

Tko su kupci?

Tko zapravo kupuje ove komade? Postoji otprilike 4000 uglednih klijenata širom svijeta koji aktivno sudjeluju u ovoj industriji. Allison Berlin, vlasnica konzultantske agencije za stil i glavna stilistica Style Made Simple, kaže da je haute couture rijetkost, ali se i dalje kupuje širom svijeta.

"Obično surađujem s dizajnerima kako bismo stvorili couture komade za klijente koji imaju važne događaje poput vjenčanja i rođendanskih proslava, isto vrijedi i za muška odijela po mjeri", kaže ona. Također, dodaje da za posebne prigode ovaj pristup nudi klijentima mogućnost manjeg broja proba jer su odjevni komadi izrađeni posebno za njih.

@nylonfrance Les créations de Robert Wun 🍷🪄 #robertwun #hautecouture #coutureweek #parisfashionweek ♬ original sound - LERA

Prednosti haute couturea ne zaustavljaju se samo na tome. "Postoje i drugi luksuzni elementi poput jedinstvenih i visokokvalitetnih tkanina koje možete odabrati te ručnih elemenata poput veza ili ručnog šivanja koji čine ove komade posebnima", kaže Allison Berlin. "S odijelima ili haljinama možemo se poigrati zabavnim detaljima poput odabira podstave i dodavanja monograma."

Za razliku od odjeće spremne za nošenje, kupci su prisutni na revijama haute couturea. Osim toga, holivudske zvijezde i stilisti česti su posjetitelji revija budući da su komadi haute couturea često ključni na crvenom tepihu, posebno na glamuroznim događanjima poput festivala u Cannesu ili Met Gali.

@kristenvbateman Miss Sohee spring 2024 haute couture. Surreal, otherwordly creations inspired by beauty in old, neglected objects and travels to Seoul. #couture #hautecouture #fashion #misssohee #gowns ♬ video games - lana del rey

Nemate budžet za haute couture?

Ako kupovina haute couturea nije u skladu s vašim budžetom, postoje drugi načini kako iskoristiti prednosti odjeće po mjeri. Naime, svaki novokupljeni komad možete odnijeti krojaču. Prilagodbe mogu biti brze i pristupačne kako biste osigurali da vaši novi omiljeni komadi izgledaju kao da su izrađeni samo za vas.

Pročitajte više