Femicid i toksična muškost: Grof Darkula ima novi Priručnik za preživljavanje

Foto: Denis Butorac

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ANONIMNI autori aktivističke online platforme Grof Darkula objavili su novo, nadopunjeno izdanje svog knjiškog prvijenca Priručnik za preživljavanje. Svojom borbom za pravednije i inkluzivnije društvo, Grof Darkula u posljednje je tri godine kreirao jedinstvenu online zajednicu koja samo na Instagramu broji 55 tisuća pratitelja. 

Prije nepunih godinu dana ova aktivistička online platforma objavila je gorespomenuti Priručnik, a sada je stiglo novo nadopunjeno izdanje.

Na čak 248 stranica i sa sveukupno 27 autobiografskih priča koje ogoljuju živote anonimnih autora, novi Priručnik je bogatiji za sedam novih poglavlja o femicidu, hustle kulturi, ženinoj svrsi, nezdravim partnerskim odnosima, toksičnoj muškosti, važnosti feminizma bez obzira na spol i rodni identitet te načinu na koji možemo podržati pripadnike LGBTIQ+ zajednice i kako s njima (ne)govoriti o njihovoj seksualnosti.

Za grafičko rješenje zaslužna je dizajnerica Rebeka Šplajt, naslovnu ilustraciju potpisuje Sindy Čolić, a fotografije koje prate svako poglavlje dio su privatnih albuma autora, nastale u različitim periodima njihovih života te u knjizi simbolično odražavaju njihovo odrastanje i sazrijevanje.

"U Priručniku ne postoji sram i cenzura"

"Priručnik za preživljavanje knjiga je za sve one koji se žele educirati o aktivizmu, feminizmu, borbi za pravedniji i inkluzivniji svijet te temama o kojima nam je u hrvatskim obiteljima zabranjeno pričati jer smo ih naučili generacijski gurati pod tepih.

Isto tako, knjiga je to za sve one koji se osjećaju izgubljeno, neshvaćeno, neprihvaćeno i usamljeno zbog određenih osobnih odluka, načina života, izgleda, obiteljskih problema, drugačije ljubavi i drugačijeg načina razmišljanja", objašnjavaju autori.

"U Priručniku ne postoje sram i cenzura. Ništa se ne uljepšava, a istina ovih autobiografskih priča može vas zaboljeti, uznemiriti, protresti i potaknuti na razmišljanje. No bez obzira na neugodne emocije koje ove priče u vama mogu izazvati, nakon čitanja doživjet ćete čudan osjećaj nade, ohrabrenja i vjere u pravednije i bolje društvo.

Možda vas priče iz Priručnika ohrabre da ispričate svoju priču i istinu koju živite, a koju ste godinama skrivali od drugih ili sebe samih. Možda shvatite da šutnja nikada nije bila zlato te da je otvoreno progovaranje o temama iz Priručnika prvi korak ka promjeni", zaključuju te navode kako je smisao Priručnika edukacija, ali i podrška, utjeha da u svojim borbama ipak nismo sami.

Humanitarni karakter knjige

Potaknuti sve alarmantnijom situacijom s nasiljem nad ženama u Hrvatskoj, statistikama femicida koje Hrvatsku stavljaju na tužno treće mjesto u EU, povećanom brutalnošću nasilja općenito te manjkom mjesta u sigurnim kućama u Hrvatskoj, autori su novom izdanju Priručnika za preživljavanje pridodali i humanitarni karakter.

Svakom kupnjom knjige Grof Darkula će donirati 1 euro Autonomnoj ženskoj kući Zagreb - Skloništu i Savjetovalištu za žene (i njihovu djecu) koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje. Novo izdanje Priručnika dostupno je na službenoj web stranici Drugi Krak po cijeni od 23.90 €.

Pročitajte više