Goran je pokrenuo peticiju. Želi da Lego omogući narudžbe s web-shopa iz Hrvatske

Foto/Screenshot: Shutterstock/change.org

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GORAN OBROVAC pokrenuo je online peticiju s ciljem poticanja Lego Grupe na proširenje dostupnosti njihove službene internetske trgovine lego.com na hrvatsko tržište. Razgovarali smo s Goranom o ovoj peticiji. Zanimalo nas je kako je došao na ideju da je pokrene, smatra li da Legova ponuda u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća, i vjeruje li da će Lego udovoljiti ovom zahtjevu ako peticija bude uspješna.

Otkrio nam je da on, kao i drugi hrvatski ljubitelji Lega, okupljeni u nekoliko Facebook grupa posvećenih Lego tematici, već dugi niz godina šalju mailove proizvođaču popularnih kocki i traže da omogući kupnju sa službenog web-shopa iz Hrvatske. 

"Odlučio sam pokušati s peticijom"

"Kako sam nedavno opet zaprimio standardni odgovor od Lega da Hrvatska, nažalost, nije pokrivena isporukom iz službenog web-shopa, no da konstantno rade na proširenju, odlučio sam promijeniti pristup i pokušati s peticijom", pojasnio nam je. Dodao je da od članica EU, uz Hrvatsku, lego.com web-shop nije dostupan još u Bugarskoj, Cipru i Malti. 

Prije pokretanja peticije Goran je ponovno kontaktirao Lego korisničku podršku, obavijestivši ih o svojoj namjeri i zatraživši komunikacijski kanal kroz koji bi mogao prezentirati rezultate peticije. "Lego korisnička podrška me povratno kontaktirala putem e-maila te sam dobio obećanje kako će rezultate peticije proslijediti odgovornom odjelu za razvoj web-trgovine", kaže nam Goran. 

Tijekom razgovora, Goran se dotaknuo trenutne ponude Lego proizvoda u Hrvatskoj, istaknuvši da se ona poboljšala u posljednjih nekoliko godina. Ipak, napomenuo je da u ponudi nedostaju neki setovi dostupni većini ostalih kupaca unutar EU.

"Zakinuti smo svim setovima i kockama dostupnim većini drugih građana EU"

"U Hrvatskoj postoje isključivo Lego preprodavači. Zadnjih godina im je ponuda sve bolja, no mi ljubitelji Lego kockica iz Hrvatske smo i dalje zakinuti za pristup apsolutnom svim setovima i kockama dostupnima većini drugih građana EU.

Napomenuo bih nemogućnost dolaska do određenih ekskluzivnih linija proizvoda kao poklona prilikom kupnje. Primjerice, s izlaskom Marvel Avengers Towers seta, u drugim zemljama kupci su na poklon dobivali i još jedan dodatni ekskluzivan set kao nagradu za kupovinu, što nije bio slučaj u Hrvatskoj", naveo je. 

Goran je također komentirao cijene Lego setova u Hrvatskoj u usporedbi s onima na službenom web-shopu. Istaknuo je da mnogi hrvatski preprodavači imaju više cijene, koje se izjednačavaju s onima na službenom web-shopu jedino tijekom akcija i popusta. "Doduše, manji broj preprodavača je cijene približio ili izjednačio sa službenim Lego web-shopom, ali i dalje ne u potpunosti", naglasio je. 

Ograničen izbor

Napominje da na hrvatskom tržištu nedostaje i mogućnost kupnje "pick a brick" proizvoda, gdje kupci preko web-shopa mogu sami odabrati kockice koje žele naručiti, specificirajući dimenzije, boje i količinu.

Ovo je, kako Goran naglašava, izrazito bitno za Lego custom kreatore. "Istina je da kod nekih preprodavača u Hrvatskoj postoji 'pick a brick' izbor, no radi se o izrazito ograničenom izboru kockica, tek toliko da se može reći kako postoji."

Foto: Shutterstock

Navodi da je pristup Lego merchandise programu u Hrvatskoj ograničen. Naime, kaže da ga ima, ali izrazito malo. "Također, Lego kupci iz Hrvatske ne mogu sudjelovati u službenom Lego Insider Loyalty programu nagrađivanja", dodaje.

"Cilj je skupiti što je moguće veći broj potpisa"

U trenutku pisanja ovog teksta peticija je sakupila 348 od automatski zadanih 500 potpisa. Goran ističe da je platforma za objavu peticije automatski postavila taj cilj, no da on želi prikupiti znatno više potpisa. "Moj cilj je skupiti što je moguće veći broj potpisa i time pokazati Legu reprezentativan broj potencijalno novih web-kupaca", ističe. 

Na kraju razgovora Goran nam je otkrio da skuplja Lego setove još od djetinjstva i da se smatra umjerenim kolekcionarom. "Najdraža tematika Lego setova su mi Pirati i Castle tema, a skupljam i Minifigures serije."

Prilikom potpisivanja peticije ne morate uplaćivati novac.

Pročitajte više