"Gotovina je kralj": Dva najveća supermarketa u UK-u pogodile tehničke poteškoće

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TISUĆE kupaca najvećih supermarketa u Velikoj Britaniji - Tesca i Sainsburyja - ostale su danas bez svoje kupovine nakon što su tehnički problemi pogodili oba trgovca. Kupci su na društvenim mrežama izražavali svoje frustracije nakon što su mnogima otkazane online narudžbe, dok drugi nisu mogli platiti hranu u trgovini.

Kako piše The Independent, kupci Sainsburyja nisu mogli izvršiti beskontaktna plaćanja u subotu nakon noćnog ažuriranja softvera i tvrtka nije mogla ispuniti "veliku većinu" online dostava. Sličan problem zadesio je i Tesco, koji je izjavio da radi na rješavanju tehničkog problema koji je utjecao na mali postotak narudžbi koje su trebale biti dostavljene u subotu.

Problem je u međuvremenu riješen, pri čemu su oba supermarketa poslala isprike nezadovoljnim kupcima. Međutim, kupci su svejedno preplavili stranice i Tesca i Sainsburyja na X-u s pritužbama. 

Nezadovoljni kupci Sainsburyja izrazili su svoju frustraciju na X-u

Umirovljeni učitelj Iain Sankey tvrdio je da poslovnica Sainsburyja u East Dulwichu nije imala internet i da je mogla prihvatiti samo gotovinu kada ju je posjetio u subotu ujutro. "Srećom, imao sam dovoljno gotovine, ali bilo je iznenađujuće što u takvoj situaciji nije bilo dovoljno blagajni s djelatnicima", napisao je na X-u.

Drugi kupci nisu bili te sreće. Jedan kupac Sainsburyja tvrdi da je proveo sat vremena kupujući prije nego što je shvatio da se na blagajnama može platiti samo gotovinom. Matt Sargent je napisao na X-u: "Proveo sam više od sat vremena kupujući u Sainsburyju u Swindonu samo da bih došao do blagajne i otkrio da su sustavi za plaćanje karticama izvan funkcije. Moramo razgovarati, Sainsbury's!"

Glasnogovornik Sainsburyja je kasnije rekao: "Možemo potvrditi da su beskontaktne uplate sada ponovno dostupne u svim trgovinama, kao i svi ostali oblici plaćanja. Naš sustav za online narudžbe namirnica radi kao i obično i kupci mogu napraviti narudžbu za dostavu bilo kada od sutra. Ispričavamo se kupcima zbog neugodnosti uzrokovanih tehničkim problemima danas - hvala vam na strpljenju."

Tesco je kupcima otkazivao online narudžbe

Što se tiče Tesca, kao što je već spomenuto, imao je tehničkih problema s online narudžbama. Kupac Tesca Craig Butcher rekao je za The Independent da je trebao primiti dostavu, ali je dobio e-mail u kojem je pisalo da je otkazana zbog "problema sa sustavom". 

Ostali kupci su na X-u podijelili svoje frustracije zbog otkazivanja narudžbi. "Dakle, Tesco je otkazao moju dostavu na kućnu adresu zakazanu za večeras. Zbog tehničkih poteškoća", napisao je jedan kupac. 

"Drugi put ste otkazali našu narudžbu nekoliko sati prije zakazanog vremena dostave zbog 'tehničkih poteškoća'. Potpuno ste nepouzdani, nećemo više kod vas naručivati i preporučio bih drugima da kupuju negdje drugdje ako im je potrebna zajamčena dostava", dodao je drugi. 

Glasnogovornik Tesca rekao je: "Većina naših online narudžbi se isporučuje kao i obično, ali zbog tehničkog problema ranije danas morali smo otkazati mali broj narudžbi. Direktno kontaktiramo pogođene kupce i zaista nam je žao zbog neugodnosti."

Rasprava se proširila i na TikTok

I dok su mnogi nezadovoljni kupci svoje frustracije ovim situacijama u Tescu i Sainsburyju izrazili na X-u, rasprava se proširila i na TikTok. Tako je tiktoker @chriscork89 objavio video u kojem je podijelio isječak iz vijesti Sky Newsa o tehničkim poteškoćama u britanskim trgovinama Tesco i Sainsbury's.

"Gotovina je kralj", rekao je u videu i dodao da smatra da se previše oslanjamo na tehnologiju. "Zamislite da svi imaju ove poteškoće, bili bismo sjebani", istaknuo je. Pitao je svoje pratitelje smatraju li da se previše oslanjamo na beskontaktno plaćanje. "Ja mislim da da", dodao je. 

@chriscork89 CASH IS KING!!! #technicalissues #contactless #cash #money #problems #mcdonalds #sainsburys #tesco #debate #fyp ♬ original sound - 🃏 C O R K Y 🃏

"Digitalizacija je budućnost, rekli su, ništa neće poći po zlu, dodali su", "Gotovina je kralj, ne dopustimo im da imaju potpunu kontrolu nad našim životima", "Ja uvijek koristim gotovinu, ljudi koje  poznajem smatraju da sam staromodan", "Slažem se s tobom", "Samo gotovina", "Sviđa mi se staromodan način kada je novac u pitanju", neki su od komentara ispod videa. 

Pročitajte više