Gubici tvrtke Mattel manji od očekivanog zahvaljujući kontroli zaliha

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MATTEL, proizvođač igračaka koji se proslavio Barbie lutkom, objavio je manji gubitak od očekivanog za prvi kvartal. Iako je potražnja za igračkama nešto slabija, činjenica da je gubitak ipak manji od očekivanog pomogla im je da drže troškove pod kontrolom.

Troškove kontroliraju upravljanjem zalihama

Proizvođač igračaka planira napustiti manje profitabilne brendove, konsolidirati američki segment American Girl i optimizirati svoj lanac opskrbe kao dio napora za ostvarenje ušteda od 200 milijuna dolara do 2026. Dionice tvrtke su oscilirale između dobitaka i gubitaka, a nedavno su porasle za 1.6%.

"Godinu smo započeli dobro značajnim širenjem marže", rekao je izvršni direktor Ynon Kreiz u intervjuu za Reuters. Bruto marža Mattela se povećala za 8% u prvom kvartalu, dijelom zbog smanjenja troškova ulaznih materijala, a dijelom i zbog nižih troškova upravljanja zalihama. Zalihe u maloprodaji smanjene su na kraju kvartala nakon što je tvrtka ušla u godinu s povećanim zalihama.

"Značajno proširenje bruto marže jasan je dokaz da se inicijative za uštedu troškova isplate", rekao je analitičar Zak Stambor iz Emarketera, dodajući da je važno za Mattel da drži troškove pod kontrolom s obzirom na slabu potražnju.

Tvrtka, koja je potvrdila svoje prognoze za prodaju i dobit za cijelu godinu, rekla je u veljači da očekuje pad potražnje u industriji igračaka u 2024., ali po sporijoj stopi nego u 2023. Kreiz je izjavio da se prodaja blago smanjila, ali da se trendovi potražnje potrošača poboljšavaju tijekom kvartala.

Konkurent Hasbro, koji će izvijestiti o rezultatima za prvi kvartal u srijedu, također je poduzeo određene korake kako bi smanjio troškove, a učinio je to otpuštanjima.

Pročitajte više