Hit su na Instagramu: Zaljubili smo se u ove neobične dodatke za dom

Foto: Instagram imano.studio

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JOŠ jedan domaći brend koji smo otkrili zahvaljujući društvenim mrežama je īmāno kojem je sjedište u Zagrebu. U svojoj ponudi ima dekorativne ručno rađene predmete za dom koji su nas oduševili svojim neobičnim dizajnom. Iza brenda stoji Eman Ahel, po struci je grafička dizajnerica i magistra dizajn menadžmenta. Porazgovarali smo s njom o brendu, procesu izrade, ponudi, ali i najdražim komadima.

"Rekla bih da je želja za stvaranjem na neki način uvijek prisutna i u mojoj srži kao kreativke. Konkretno, s ručnom izradom dekorativnih predmeta sam započela u vrijeme kada sam uređivala novi stan. Iako na tržištu zaista ima divnih dekorativnih predmeta, nekako mi je uvijek nedostajalo više opcija u odabiru boja, veličina, uzoraka i slično kod predmeta koji bi mi se svidjeli", ispričala nam je na početku razgovora.

Dodala je da su je potreba za pronalaženjem predmeta u potpunosti prema vlastitoj zamisli i višak slobodnog vremena doveli u svijet ručne izrade predmeta za uređenje doma. 

"Prepoznala sam da se osobama oko mene sviđa custom-made izrada te me to potaknulo da mogućnost odabira prema vlastitim željama predstavim i drugima na Instagramu, pa sam sredinom 2022. godine osnovala īmāno studio", ispričala nam je.  

Podmetači za čaše, pladnjevi, vaze, držači knjiga i svijeće

Ime brenda nas je posebno zaintrigiralo jer je lijepo i zanimljivo pa nas je zanimalo krije li se neko značenje iza njega. Saznali smo da je značenje zapravo vrlo jednostavno. 

"īmāno je nastao iz transkripcije moga imena Eman, koje se čita īmān, i nadimka iz djetinjstva īmāno. S obzirom na to da mi je kroz život već postala tradicija ispravljati ljude u izgovoru i pisanju mog imena, odlučila sam to pretvoriti u priču i svoj studio pisati doslovno onako kako se izgovara, odnosno da ime studija bude transkripcija imena", otkrila nam je.   

U ponudi ima razne dekorativne i funkcionalne predmete, poput podmetača za čaše, pladnjeva, vaza, držača knjiga i svijeća. Izrađeni su od ekološki prihvatljivog materijala. 

"Proizvodi nastaju miješanjem akrilne smole, koja je na bazi vode, i reaktivne baze, praha na bazi gipsa. Radi se o ekološki prihvatljivom materijalu koji me privukao jer ne utječe negativno na okoliš, ali i zbog svoje estetike, neobične teksture i glatke površine", saznali smo od Eman.  

Dodala je da izrada nije komplicirana, a da je najizazovniji dio procesa ručno miješanje boje jer nije lako dobiti identičnu nijansu iznova. 

"Čarolija nastaje miješanjem akrilne smole i gipsa te njihovim izlijevanjem u silikonski kalup unutar kojeg se prethodno oslikava uzorak uz pomoć kista ili nekog drugog alata. Nakon što se masa unutar kalupa stvrdne, proizvod se brusi i polira te se nanosi zaštitni sloj", opisala nam je proces izrade. 

Kupac sudjeluje u kreaciji svog proizvoda

Doznali smo da inspiraciju za izradu dekorativnih predmeta crpi iz svoje svakodnevice. 

"Mislim da svoju inspiraciju ne pronalazim nigdje određeno ni svjesno. Svakodnevno upijamo elemente iz prirode, uočavamo detalje oko sebe, susrećemo se s raznim ljudima i na kraju dana nam se sva prikupljena inspiracija sakrije negdje u podsvijest te možemo odlučiti pretvoriti je u nešto opipljivo", rekla nam je.   

Koncept brenda je da kupac sudjeluje u kreaciji svojeg proizvoda odabirom uzorka i boje iz ponude. "Na taj način kupac doživljava proizvod kao neku vrstu svog kreativnog izražaja. Tu se javljaju i elementi uzbuđenja i iščekivanja finalnog rezultata njihove zamisli, odnosno īmāno proizvoda", ispričala nam je.   

Eman nam je otkrila da joj je najdraži komad koji je izradila Blob podmetač za čaše. "On nekako najviše reflektira moju estetiku i ljubavi prema organskim oblicima. Nakon što sam ga predstavila pratiteljima na svom Instagram profilu, pozvala sam ih da mi pomognu u njegovom imenovanju te sam usvojila omiljeni prijedlog i otud njegovo ime", rekla je.  

Doznali smo i da se najviše naručuju Moon tray, Blob podmetači i Hexagon vaze. Također, saznali smo i da cijene rastu proporcionalno količini utrošenog materijala, kreću od 3 eura (22.60 kn) i penju se do 52 eura (391.79 kn).  

Proizvodi se šalju unutar Europske unije, a ako želite vidjeti ponudu, to možete učiniti ovdje

Pročitajte više