Hrvatski brend zdravim snackovima osvaja europsko tržište

Foto: Press

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOMAĆI brend BITE ME u svojoj ponudi ima zdrave snackove koje je godinama razvijao. Njihovi proteinski kolačići i sirove pločice mogu se pronaći na domaćem, ali i europskom tržištu.

Zanimala nas je njihova poslovna priča, kako su uopće došli na ideju o proteinskim kolačićima i sirovim pločicama, ali i kakve su povratne informacije kupaca o njihovim proizvodima. Porazgovarali smo s ekipom koja stoji iza brenda. 

Otkad postoji brend i kako ste počeli sa svojom poslovnom pričom?

BITE ME postoji od 2020., krajem te godine krenuli smo i s prodajom, na policama nas možete pronaći već nešto više od 2 godine. Sama ideja nastala je još 2018., kada smo počeli formulirati prve verzije naših proizvoda i testirati ih kod prvih kupaca.

Sve je krenulo iz "garaže" i igre da vidimo možemo li stvoriti proizvod koji će zadovoljiti naše želje i potrebu tržišta za promjenom. Nakon pozitivnih reakcija odlučili smo da cijeli svijet treba saznati za ove nevjerojatne proizvode! Odlučili smo skalirati cijelu priču na globalnu scenu, gdje nam je među prvima pružio podršku ZICER – zagrebački inovacijski centar koji je prepoznao naš potencijal te nam pružio dodatna poslovna znanja, prostor i ulaz u startup svijet.

Ubrzo smo svoje proizvode prodavali u lancima kafića te na temelju "lude" vizije, želje, strasti i reakcija tržišta osigurali prvu investiciju iz Slovenije. U tom trenutku oformili smo stabilan tim "cofoundera". Petra Mihalić kao prehrambeni tehnolog, Martin Kandus kao stručnjak u financijskom sektoru, Edo Mujkić kao voditelj prodaje i razvoja poslovanja te Luka Mujkić kao voditelj marketinga.

Kako ste došli na ideju proizvodnje proteinskih biokolačića i biopločica?

Na ideju za razvoj naših proizvoda došli smo kroz slušanje potreba tržišta. Snack format je nešto što kupci vrlo često konzumiraju, a ponuda, iako je velika, ne zadovoljava većinu želja potrošača.

Htjeli smo ponuditi "clean label" proizvode. Proizvode koji su u potpunosti prirodni te bez sakrivenih dodataka poput aditiva, glutena, rafiniranih šećera... Morali smo ih učiniti zanimljivima kroz nove okuse i novi inovativni format. Jako smo ponosni na svoje Lava formate biokolačića, koji u sebi kriju neodoljivo punjenje kreme od orašastih plodova.

Jeste li imali kakvih poteškoća u procesu od ideje do realizacije poslovanja? I kako ste ih riješili? 

Poteškoća ima uvijek, ne znam postoji li jedna koja bi bila dovoljno zanimljiva za istaknuti, osim pandemije i nepredvidljivih ekonomskih situacija. Moramo priznati kako smo morali pivotirati i tražiti neke nove prilike.

Za koga ste namijenili svoje proizvode?

BITE ME proizvodi namijenjeni su baš svima. Najviše naših kupaca su ipak aktivni potrošači koji njeguju healthy lifestyle, a to upravo i promoviramo – zdrav način života. Želimo na policama ponuditi proizvode bez kompromisa. Proizvode koji ne isključuju dobar okus ili prirodne i kvalitetne sastojke, kao ni funkcionalnost.

Kako to da ste se odlučili za strana imena proizvoda?

Želimo unijeti promjene u prehrambenu industriju. Iako djelujemo regionalno, razmišljamo globalno. Vjerujemo kako je svakome njegovo zdravlje i zdravlje njegovih bližnjih na prvome mjestu, a opće poznato je kako zdravlje ovisi i o kvaliteti prehrane. Kupci su toga svjesni više no ikada, stoga želimo dotaknuti što veći broj ljudi kroz što veći broj tržišta.

Kakav je feedback kupaca?

Kupci su oduševljeni našim proizvodima! Na dnevnoj razini primamo pohvale i feedback svojih kupaca. I to nas jako veseli, do sada smo primili i razna međunarodna priznanja i nagrade. Vjerujemo kako imamo izrazito ukusan i kvalitetan proizvod, stoga sada širimo svoj community, kao i paletu proizvoda koje nudimo.

Koji su planovi za budućnost?

Kad bi nas netko prije pet godina pitao gdje se vidimo, kao iz topa bismo ispalili da se vidimo na poziciji globalnog lidera u zdravim snackovima. Danas, s nešto utakmica u nogama, s iskustvima poslovanja u nepredvidljivom ekonomskom okruženju obilježenom pandemijom, porastom troškova logistike i sirovina, osjetnom inflacijom i strahom kod krajnjih kupaca, odgovorit ćemo da se fokusiramo na stabilan rast i rad s kvalitetnim partnerima koji cijene naše proizvode i filozofiju.

Naravno da imamo petogodišnji plan i zadani cilj, ali smo puno svjesniji toga da se penjemo stepenicu po stepenicu i da nema preskakanja koraka. I baš zato je naš trenutni fokus na rezultatima ove godine, u kojoj smo si zadali povećanje broja tržišta i prometa na razinu tri do pet puta veću u odnosu na prošlu godinu.


Cijena BITE ME proizvoda varira ovisno o prodajnom mjestu, no Lava Cookies se mogu kupiti po cijeni od 1.99 eura (14.99 kn), Raw bars po cijeni od 2.35 eura (17.70 kn), a Protein Cookies po cijeni od 2.49 eura (18.77 kn).

BITE ME proizvodi se mogu kupiti u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Slovačkoj. Popis prodajnih mjesta i online shop možete vidjeti ovdje

Pročitajte više