Isprobali smo novi Samsung Galaxy S24 Ultra. Evo dojmova

Foto: Krešimir Blažev/Patrik Macek/PIXSELL

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Krešimir Blažev ima više od 20 godina iskustva u telekomunikacijama i pratećoj industriji. Za Index je recenzirao najnoviji Samsung Galaxy S24 Ultra. 

PETNAESTA generacija Samsungove Galaxy S serije je već pred nama, a predvodi ju najjači model - Galaxy S24 Ultra. Službeno je predstavljen prije nekih mjesec dana, da bi sada već nekoliko tjedana bio dostupan na policama trgovina i u ponudi operatera.

U startu ću reći da se napokon radi o novoj generaciji koja u odnosu na prethodnu donosi najveću u razliku u proteklih nekoliko godina. Razlog tome je svakako praktična primjena umjetne inteligencije, ali i konačni povratak ravnog zaslona, koji nakon devet godina dolazi nešto kao "povratak kući".

Tu je i titansko kućište koje uređaj čini čvršćim, ali i ostavlja općenito bolji dojam. Ne možemo zanemariti ni nova poboljšanja u domeni fotografije, iako je telefoto kamera doživjela svojevrsnu regresiju.

Što smo sve prilikom testiranja uočili i kakve je dojmove S24 Ultra na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

Prednosti

  • Čvrsto titansko kućište i općenito kvaliteta izrade
  • Nova generacija zaslona s osjetno smanjenom refleksijom
  • Najsnažniji procesor na tržištu
  • AI mogućnosti koje do sada nismo vidjeli u mobitelu
  • Odlični i glasni stereo zvučnici
  • S-Pen olovka je jedinstven dodatak na tržištu
  • Izvrsne kamere i njihov usklađen timski rad
  • Snimanje videa u 4K 120 fps načinu
  • Vrlo dobra autonomija

Nedostaci

  • Prilično velik i nezgrapan
  • Ne sadrži punjač u prodajnom pakiranju
  • Još uvijek jedno od najsporijih punjenja na tržištu
  • Upitna smislenost smanjivanja faktora optičkog povećanja
  • Visoka cijena

Dizajn, kućište i rukovanje

Dizajn Samsungovih Ultra modela u protekle tri godine nije se mijenjao. Promjene su toliko neznatne da čak ni upućeniji neće na prvi pogled uočiti razliku između S22 Ultra, S23 Ultra i ovog najnovijeg.

Samsung se, poput npr. Applea, drži istog dizajna posljednjih nekoliko godina. Istini za volju, na samom dizajnu se realno nema više što ni promijeniti, osim eventualno modula kamere.

Ono po čemu se S24 Ultra ipak razlikuje od većine ostalih mobitela je njegov četvrtasti oblik u kombinaciji s veličinom. Ako pogledate manje modele Galaxy S24 i Galaxy S24+, vidjet ćete da su im kutovi zaobljeni.

Razlog ovakvom kockastom dizajnu je prostor potreban za umetanje S-Pen olovke. Podsjetimo, ovaj koncept je preuzet iz Note serije, koja je dolaskom modela S22 Ultra prestala postojati, a bila je poznata baš po spomenutoj olovčici.

Kućište izrađeno od titanske legure jedan je od prodajnih aduta ovog uređaja, no upitno je bi li se Samsung odlučio na ovaj korak da Apple nije prvi predstavio titan u modelima iPhone 15 Pro. Kad smo kod Appela, spomenimo da su neovisna testiranja pokazala da njegova legura titana ima viši stupanj čvrstoće, ali to je ujedno i mana, jer su se mnogi korisnici žalili na pucanje stakla.

Naime, prilikom pada udarac se s čvršćeg titana izravno prenosi na staklo, dok kod ovog "mekšeg" to ne bi trebao biti slučaj. Zato smatramo da je Samsung ovime napravio dobar kompromis.

Rukovanje ovim uređajem je sve samo ne praktično. Razlog tome je prije svega veličina, tj. nezgrapnost, ali i spomenuti oštri kutovi. Kad ovome dodate klizavost poleđine, dobit ćete idealnu kombinaciju za često neželjeno ispadanje iz ruku.

Ako niste pretjerano pažljivi, toplo savjetujem da si odmah kupite i maskicu, makar onu najjeftiniju silikonsku, jer osim što uređaj štiti od udaraca, poništava onu klizavost i općenito omogućuje veći stupanj praktičnosti i ergonomije.

Zaslon

6.8-inčni zaslon AMOLED Galaxyja S24 Ultra jedan je od najvećih u ovoj kategoriji pametnih telefona. S obzirom na to da ih Samsung sam proizvodi, kako za sebe tako i za mnoge druge proizvođače, uključujući Apple, za očekivati je da se radi o najboljem na tržištu.

Danas je zaista teško naći mobitel s baš lošim zaslonom, a razlike među njima su sve manje, no kod Samsunga se svakom novom generacijom potrude dodatno ga poboljšati. U ovom slučaju poboljšanja se osjete na dva fronta.

Neovisno o pozadinskom osvjetljenju i tehnologiji izrade, Galaxy S24 Ultra donosi potpuno novu generaciju zaštitnog sloja koji se sada zove Gorilla Glass Armor. Ovaj Corningov najnoviji proizvod osigurava znatno viši stupanj čvrstoće i otpornosti na grebanje, a ujedno osigurava i do četiri puta manju refleksiju.

Prvu stavku ne treba posebno objašnjavati, no kod druge treba napomenuti da je, zahvaljujući njoj, prikaz neusporedivo bolji u odnosu na druge modele, posebice na vanjskom svjetlu.

U takvim situacijama vam neće puno pomoći 3000 ili 4000 nita, koliko odnedavno nude neki proizvođači, jer je refleksija veća. Samsungovih 2600 nita (u automatskom načinu) u kombinaciji s navedenim zaštitnim slojem osigurava zaista vrhunsku čitljivost.

Ovdje moramo pojasniti i jedan detalj u vezi nedavno započete utrke u pozadinskom osvjetljenju. Nominalno povećanje brojke u nitima (cd/cm2) i njezino isticanje zapravo je marketinški trik. Primjerice, 4000 nita ne znači nužno dvostruko jače osvjetljenje od 2000 nita.

Razlog tome je činjenica što ova skala ne raste linearno, već logaritamski. Što je broj veći, to je razlika u napretku manja. Dakle, 4000 nita je možda malo bolje od Samsungovih 2600, ali razlika nije ni blizu tolika na koliku brojevi upućuju.

Novost u odnosu na prošlogodišnje modele je i mogućnost Always-On zaslona da prikazuje i obrise pozadinske slike. No savjetujemo da tu značajku ne koristite, jer će vam se samo povećati potrošnja baterije.

Prikaz sata, datuma, obavijesti i pozicije čitača otiska prsta sasvim je dovoljan, a i na njega treba pripaziti kad ovu značajku uključujete. U postavkama odaberite da se Always-On zaslon gasi kad je uređaj u džepu ili torbi, jer bi vam u suprotnom samo zbog njega baterija mogla trajati čak i 20% kraće.

Hardver i performanse

Nova generacija top modela znači i novi čipset. Unutar ovog uređaja kuca Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3, dakle najjači procesor dostupan u svijetu Androida. Sadrži osam jezgri, a izrađen je u 4-nanometarskom procesu.

Pored njega tu je i dvostruko veća rashladna komora, što je Samsung prilikom predstavljanja posebno istaknuo. Jedan od najpopularnijih benchmark testova - Geekbench 6, prilikom inicijalnog testiranja pokazuje očekivani napredak u odnosu na prethodnu generaciju, s 2228 bodova u single-core i 8711 bodova u multi-core načinu.

Međutim, ovdje sada dolazimo do situacije kad je jedan drugi benchmark, u ovom slučaju 3dMark Wild Life Extreme, nakon 20 minuta "peglanja" pokazao "stabilnost" procesora od 60%, što je svakako manje od očekivanog.

Priroda benchmark testova je inače takva da će zabilježiti i najsitniji detalj, odnosno jedan herc takta više i svaki djelić stupnja temperature, dok će u praksi teško doći do situacije kad ćete osjetiti zagrijavanje do točke koja zahtijeva usporavanje. To se eventualno može dogoditi nakon duljeg igranja najzahtjevnijih naslova, ali je veća vjerojatnost da ćete u međuvremenu isprazniti bateriju.

Mnogi okorjeli gejmeri su na Redditu raspravljali o ovom problemu, no takvih je zaista mali broj. Uostalom, ovaj procesor u startu ne bi mogao ovako brzo odrađivati najnovije AI zadaće, koje inače zahtijevaju ogromnu procesorsku snagu.

Zato smo i sami zavrtjeli nekoliko igara u najvećem mogućem framerateu i uređaj se svakako zagrijao, što je u takvim situacijama uobičajeno, ali nismo osjetili nikakvo usporavanje, koje je inače svojstveno procesorima s pasivnim hlađenjem.

Bilo kako bilo, ovo je jedan od hardverski najjačih mobitela u ovom trenutku, i tako će ostati sve dok se ne pojavi sljedeća generacija procesora, dakle otprilike za godinu dana. No, čak ni tada ovaj procesor neće zastarjeti, jer će na tržište i dalje stizati modeli pogonjeni slabijima.

U hardverskom dijelu treba spomenuti i stereo zvučnike koji pružaju odličan ugođaj, kako prilikom gledanja videa tako i ako se želite opustiti uz peglanje neke igre. Možda nije najsretnije rješenje za glasno slušanje glazbe, kao što nije nijedan drugi mobitel, ali ako ga spojite na kvalitetan vanjski bluetooth zvučnik, očekujte izvrsnu reprodukciju, koja će, istina, ovisiti i o kvaliteti samog zvučnika.

Softver - umjetna inteligencija postavlja nove standarde

I sada dolazimo do možda najzanimljivijeg dijela, jer Samsung Galaxy S24 Ultra u Android taboru predstavlja svojevrsnu prekretnicu. One UI 6.1 Samsungova nadogradnja sučelja na Android 14 prvi put donosi hrpu značajki pokretanih generativnom umjetnom inteligencijom.

Prevođenje telefonskog razgovora uživo vam vjerojatno neće puno značiti, kao ni instantni prijevod dopisivanja u npr. WhatsAppu, budući da hrvatski jezik nije podržan i pitanje je kad će biti. Međutim, ako vladate engleskim, vrlo lako ćete se sporazumjeti s nekim tko govori španjolski ili možda kineski i korejski.

Ako niste svjetski putnik kojem su ovakve značajke potrebne, Samsung je za vas pripremio druge AI delicije. Jedna od njih je potpuno novi način uređivanja slika. I do sada je bilo moguće izrezivati objekte ili detalje koji vam smetaju, no umjetna inteligencija to sada radi neusporedivo bolje i u nevjerojatno kratkom roku.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
AI uređena fotografija i maknut Davor Filipović; Originalna foto: Patrik Macek/PIXSELL

U svega desetak sekundi možete ukloniti neželjenu osobu ili neki predmet iz fotografije, za što je inače i na profesionalnim računalnim programima potrebno znanje i vrijeme. Isto vrijedi i za premještanje objekata unutar fotografije, što se na koncu može pokazati i zabavnim.

Naravno, ni umjetna inteligencija (još) nije svemoguća, tako da će biti situacija kad sustav neće moći odlučiti što učiniti s nekim detaljem pa će umjesto njega generirati neku vlastitu ideju, temeljenu na informacijama u svojoj bazi podataka. Napomenimo da za ovo igranje slikama uređaj mora biti spojen na internet, baš kao i za prijevode uživo.

Prije AI uređivanja
Nakon AI uređivanja
Prije AI uređivanja
Nakon AI uređivanja
Prije AI uređivanja
Nakon AI uređivanja

Još jedna zanimljiva stavka je usporavanje videa, tzv. instant slow-motion. Prije AI ere, ako ste željeli imati usporeni video, morali ste se odlučiti ranije, odnosno prilikom snimanja odabrati viši framerate. Primjerice, umjesto 30 odabrati 120 fps, kako bi kamera zabilježila najsitnije pomake i proizvela glatke prijelaze na usporenom rezultatu.

Sada to više nije potrebno, jer AI na temelju okoline sam generira detalje koji nedostaju. Što je najvažnije, to radi vraški dobro i bez internet konekcije.

Pretraživanje je također podignuto na višu razinu. Ako vidite fotografiju nečega što želite kupiti, jednostavno zadržite pritisak na home tipki, odvucite prst prema tom predmetu i zaokružite ga. Uređaj će u par sekundi pronaći isti takav (ili sličan) predmet na internetu te instantno ponuditi prikaz cijena i trgovina koje ga prodaju.

No, da ne bi sve ostalo samo na postojećim fotografijama, Samsung se pobrinuo da to možete uraditi i uživo. Otvorite aplikaciju kamere, usmjerite fokus prema željenom predmetu, ponovite prethodni postupak i voila: pred sobom imate cijeli niz fotografija tog istog ili sličnog predmeta, opis i naravno lokacije gdje ga je moguće kupiti.

Ni za ovo ne možemo reći da nije i prije postojalo, primjerice u vidu metode Google reverse image search, međutim sada radi neosporivo jednostavnije i brže, a što je najvažnije, s daleko većim stupnjem preciznosti. U svakom slučaju, sve nabrojane stavke predstavljaju velik napredak na polju konkretne primjene generativne umjetne inteligencije.

Da će ovako nešto biti moguće uraditi na mobitelu, i to u ovako kratkom roku, prošle godine nismo mogli ni sanjati, a s obzirom na tempo kojim se ova tehnologija razvija, vjerojatno već u sljedećoj softverskoj nadogradnji možemo očekivati dodatna poboljšanja i nove mogućnosti.

U dijelu o softveru spomenimo i to da je Samsung za S24 seriju obećao sedam godina softverskih nadogradnji. Pritom nije mislio samo na sigurnosne zakrpe, već baš za nove verzije Androida.

Radi li se o marketinškom triku, vidjet ćemo, ali upitno je koliko toliko duga podrška zapravo ima smisla, budući da kad 2030. godine stigne tadašnja verzija Androida, pitanje je koliko će novih značajki na sedam godina starom mobitelu uopće raditi.

Isto tako ne treba zanemariti ni činjenicu da baterije nakon dvije godine u pravilu počinju degradirati, odnosno polako im se smanjuje kapacitet jer u tom razdoblju "ispucaju" predviđenih 600-800 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Zbog ovoga je također upitna smislenost isticanja sedam godina nadogradnji, jer je izvjesno da će baterija tada biti na izdisaju. Naravno, uvijek ju možete zamijeniti, ali u servisu i uz nemali trošak. Na sedam godina starom mobitelu može se lako dogoditi da nova baterija vrijedi više od samog uređaja.

Kamere

Samsung se još modelom Galaxy S20 Ultra prije četiri godine isticao kao jedini proizvođač koji nudi periskop leću s 10x optičkim povećanjem. Ostali su nudili maksimalno 5x, dok recimo Apple nije ni toliko, sve do iPhonea 15 Pro Max.

Kad su počele kružiti glasine da će Samsung 10x optički zoom zamijeniti lećom s maksimalno 5x, ljubitelji ove značajke su bili mahom razočarani. To se na kraju i dogodilo. Samsung je zaista skresao periskop leću na dvostruko manji faktor povećanja, što implicira i manje mogućnosti zumiranja.

No, s druge strane, uradio je nešto što nitko nije očekivao. Ovaj nedostatak je kompenzirao povećanjem senzora. Lani smo na S23 Ultra imali 10 MP senzor i 10x optičko povećanje. Ove godine imamo 50 MP senzor i 5x povećanje.

Potonji, umjesto samo sustava leća, koristi i crop faktor senzora, a s obzirom na pozamašnu količinu piksela na raspolaganju, osigurava praktički jednake rezultate. Ako se pitate je li bolja 5x zumirana fotografija na S24 Ultra ili 10x na S23 Ultra, odgovor je - kako kad, jer ovisi o uvjetima. Nekad će jedna biti mrvicu bolja, nekad druga, ali generalno veće razlike nema.

Zoom dan, 1x
Zoom dan, 2x
Zoom dan, 3x
Zoom dan, 10x
Zoom dan, 30x
Zoom dan, 100x

Pored telefoto kamere, Samsung Galaxy S24 Ultra raspolaže s još tri. Primarna donosi senzor od 200 MP, koji sada raspolaže s još većim potencijalom za snimanje kvalitetnih fotografija u lošijim svjetlosnim uvjetima. Ako koristi noćni način, vrijeme okidanja je dodatno skraćeno, a rezultati su objektivno bolji nego na prethodniku.

Tu je još i 3x telefoto kamera koja ima ulogu smanjiti razliku između primarne i one s 5x povećanjem. Naime, kad u kadru povećavate zoom faktor, od 1x do 3x koristi se primarna kamera i zumiranje se odvija digitalno, a od 3x do 5x koristi se upravo ova kamera, kako bi prijelaz bio gladak.

Zumiranje nakon 5x preuzima spomenuta 50 MP kamera, no tu sada dolazimo do još jedne novosti. Ovisno o svjetlosnim uvjetima, uređaj će sam odlučiti koju će kameru koristiti. Naime, ako zumirate po noći, 5x telefoto kamera možda neće pružiti najbolje rezultate zbog relativno malog (f/3.4) otvora blende, što znači da će manje svjetlosti pasti na senzor nego što je slučaj kod primarne.

Tada će softver kamere sam procijeniti je li bolje koristiti 5x telefoto kameru ili primarni senzor od 200 MP s većim otvorom blende (f/1.7), što u konačnici može dati bolji rezultat koristeći se crop faktorom. Rezultati su i ovdje različiti, ovisno o okolnostima pod kojim je fotka okinuta.

Zoom mrak, 0.5 x
Zoom mrak, 1x
Zoom mrak, 3x
Zoom mrak, 5x
Zoom mrak, 10x

Možemo zaključiti da je rošada sa smanjivanjem optičkog zooma i njegovom kompenzacijom u vidu povećanja senzora upitne smislenosti. Moguće da je Samsung ovime postigao određenu uštedu u komponentama, ali smo uvjereni da bi sama deklaracija 10x optičkog povećanja više pridonijela prodaji.

Selfie kamera nije doživjela nadogradnju u odnosu na lanjski model, dakle ostale su već poznate mogućnosti okidanja 12 MP fotografija i snimanje 1080p i 4K videa. Ipak, u jednom segmentu se dogodila i regresija, jer je kut snimanja sada uži, što znači da ćete morati još malčice rastegnuti ruku.

Video

Snaga novog procesora očituje se i u snimanju videa. Tako prvi put u jednom mobitelu imamo mogućnost snimanja 4K 120 fps videa. To znači da sada možete snimati usporeni video i u 4K rezoluciji, što je do sada bilo rezervirano za 1080p i manje.

Ova značajka može biti zasjenjena usporavanjem postojećih videa pomoću umjetne inteligencije, što smo opisali u dijelu o softveru, no ona je ipak korak ispred, jer aktualni AI algoritam još uvijek nije na razini da u potpunosti zamijeni ovako dobar senzor, softver kamere i, naravno, procesor. Ipak, s obzirom na tempo kojim se AI razvija, u jednom trenutku će se dogoditi promjena i na tom polju.

Baterija i autonomija

5000 mAh u ovom uređaju je "taman". Kapacitet baterije je dovoljan da vam osigura cjelodnevno korištenje, naravno, ako ste prosječan korisnik. Ako po cijeli dan visite na društvenim mrežama, chatate s prijateljima ili konzumirate veće količine medijskog i multimedijskog sadržaja, vjerojatno spadate u drugu kategoriju korisnika, tj. u onu kojoj će punjač zatrebati već u popodnevnim satima.

Mnogi će vjerojatno pitati koliki mi je prilikom testiranja bio screen-on time, no taj podatak vam realno ništa ne govori. Zaslon ne troši isto struje dok čitate npr. ovaj tekst i kad streamate film na Netflixu, snimate 4K video ili igrate igru.

U nekim slučajevima procesor je više zauzet, a aktivnija je i internetska veza, dakle čitanje teksta ili tipkanje poruka nije izravno usporedivo sa zahtjevnijim radnjama, dok sustav u svim slučajevima broji isto vrijeme uključenog zaslona. Zato je sama usporedba npr. vašeg i mog on-screen time podatka u startu deplasirana.

Punjača naravno nema u kutiji, jer Samsung (i Apple) brinu za okoliš, ali zato u kutiji imate dodatnu kartonsku kutijicu i papire koje vjerojatno nećete nikad pročitati. Istina, pakiranje sadrži i kabel, ali što vam on vrijedi ako nemate adapter?

Znači ako kupujete ovaj uređaj, mudro je kupiti i adapter, osim ako možda nemate onaj od prošle godine. Ono što ne biste smjeli koristiti su no-name adapteri iz raznih web trgovina s e-Baya, jer uglavnom nisu pouzdani, pogotovo kad je u pitanju ovako skup uređaj.

I na kraju ovog dijela, još jedna pokuda. Brzina punjenja je ostala na razini od prije nekoliko godina, dakle najveća podržana snaga je 45 W, ali ako kupite takav punjač, nemojte očekivati drastično brže punjenje u odnosu na 25 W. I dok drugi proizvođači odavno nude osjetno veću snagu i brzinu punjenja, Samsung živi u nekom svom balonu prošlosti, baš kao i Apple.

Zaključak

Samsung Galaxy S24 Ultra pametni je telefon koji ne poznaje kompromise. Velik je, "ćoškast" i mnogima će biti nezgrapan. Međutim to je cijena koju su spremni platiti oni koji se drže pravila - samo najbolje je dovoljno dobro.

Radi li se o najboljem ili jednom od najboljih Androida na tržištu, ovisi o vašim navikama i potrebama, međutim neosporna je činjenica da se radi o najkompletnijem. Ovim želim naglasiti da je ovo jedini uređaj na tržištu koji uz sve ostalo nudi i olovčicu koja stane u njegovo vlastito kućište.

Naime, vidjeli smo da mnogi uređaji podržavaju ovaj dodatak, ali on se u njihovom slučaju posebno plaća i morate smisliti način kako ćete ga nositi a da ga ne izgubite. Ništa manje važna nije ni prisutnost posebno kreiranog softvera za korištenje olovke, gdje možete naći zaista širok spektar intuitivnih načina primjene.

S24 Ultra je zapravo treći model iz Samsungove radionice koji donosi nasljeđe nekad popularne Note serije, a ona je uvijek imala posebnu publiku. AI komponente ugrađene u uređaj svakako su velik napredak, no mnoge od njih će u softverskom obliku stići i na prethodnika.

Možda zato ta stavka i nije presudna ako njime mislite zamijeniti svoj postojeći S23 Ultra, a ako još imate S22 Ultra, svakako je razlog više za nadogradnju.

Samsung ovim modelom, naravno, cilja i na druge profile kupaca, koji kad jednom isprobaju ovakav uređaj zasigurno neće ostati ravnodušni. Na vlasnike iPhonea više ne cilja nijedan proizvođač Androida, pa tako ni Samsung, a još jedna kategorija potencijalnih kupaca su oni neodlučni.

Naime, postoji velik broj kupaca koji nisu sigurni kojem operativnom sustavu naginju ili im je svejedno. Samsung ovim modelom definitivno cilja i na njih, a sudeći po svemu što smo u ovom tekstu naveli, postoji velika mogućnost da S24 Ultra po broju prodanih primjeraka debelo nadmaši prošlogodišnji model.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.