Hrvati napuštaju gotovinu: Prosječna osoba ima tri kartice. Evo što kupuju online

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ISTRAŽIVANJE je potvrdilo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj zbog utjecaja pandemije češće kupuju online, a na prodajnim mjestima plaćaju beskontaktno i mobilnim telefonom.

Istraživanje je agencija za istraživanje tržišta Improve provela u travnju 2022. godine na uzorku od 1010 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina, za kompaniju Mastercard. 

Gotovo polovina ispitanika ima tri ili više kartica

Osnovni rezultati su pokazali da 97% sudionika u istraživanju koristi barem jednu karticu za plaćanje, 91% ima debitne kartice, a 49% kreditne kartice. Ispitanici u prosjeku koriste 2.7 platnih kartica, a njih 46% ima tri ili više kartica. Obročno plaćanje koristi 61% korisnika, što je jednako kao i 2021. godine. 

Većina ispitanika na prodajnim mjestima preferira plaćanje platnim karticama

Preferirani način plaćanja na prodajnim mjestima su kartice i to za 80% ispitanika. Njih 51% češće nego prije pandemije koriste platne kartice, a one beskontaktne 53%. 

Što se tiče online kupovine, njih 91% koristi kartice, a gotovo polovina planira kupovati online češće nego ranije. Više od polovice ispitanika podjednako kupuje u hrvatskim i stranim online trgovinama. 

Iznose manje od 100 kuna ispitanici plaćaju karticama

Istraživanje je također pokazalo da se korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj sve više oslanjaju na kartice za plaćanje, pa čak i za iznose manje od 100 kuna, dok online kupnja postaje sve prisutnija. 

Mobilno plaćanje preferira mlađa populacija, više muškarci nego žene, obrazovaniji i s višim prihodima, pretežno u Istri i Primorju, utvrdili su istraživanjem. 

Preko interneta se najčešće kupuje odjevni predmeti, tehnologija i kozmetički proizvodi

Najčešće se preko interneta kupuju odjeća, obuća, modni dodaci, elektronika i kozmetika. Što se tiče fizičkih trgovina, one su najmanje poželjne za kupnju videoigara, ulaznica, knjiga i časopisa. 

 

Pročitajte više