Kupci se žale da je Pepco digao cijene preko noći, pitali smo ih za objašnjenje

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPCI popularnog lanca trgovina Pepco ostali su u šoku porastom cijena za koji neki tvrde da se dogodio preko noći. Istražili smo o čemu je riječ i upitali Pepco za objašnjenje.

Nezadovoljni kupci

Još nas nekoliko mjeseci dijeli od uvođenja eura, zbog čega od 5. rujna ove godine vrijedi pravilo o dvojnom iskazivanju cijena. Iako je Pepco i dosad označavao artikle deklaracijama u više valuta (točnije, njih osam), cijene u kunama bile su niže od onih u eurima, no to se promijenilo kad je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena u skladu s fiksiranim tečajem.

U Pepcu su odlučili povisiti cijene u kunama tako da odgovaraju eurima umjesto da hrvatske cijene točno preračunaju u eure, što je izazvalo veliko negodovanje kupaca. No na korekciju cijena određenih proizvoda odlučili su se još u kolovozu tako da se porast cijena nije dogodio preko noći.

Pepco: Porast cijena nije direktna posljedica postupka uvođenja eura

Iz Pepca kažu kako poskupljenje nije direktno vezano uz uvođenje eura te objašnjavaju da su na ovaj potez bili prisiljeni zbog stanja na globalnom tržištu, točnije porasta cijena sirovina i značajnog povećanja logističkih troškova. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Porast cijena proizvoda u Pepcu nije direktna posljedica postupka uvođenja eura, odnosno pravila o dvojnom iskazivanju cijena. Slijedom stanja na globalnom tržištu, kompanija Pepco Croatia d.o.o. trpi značajna povećanja logističkih troškova koji se odnose na isporuku, rukovanje i prijevoz robe od proizvođača do Pepco distribucijskih centara. Osim povećanja logističkih troškova u iznosu od 39% tijekom 2022. godine, suočeni smo i s porastom cijena sirovina prosječnog povećanja od 12% na godišnjoj razini te povećanje troškova razmjene valuta od 11% prilikom razmjene s našim dobavljačima u srednjoj i istočnoj Aziji.

Obzirom na tržišne faktore na koje nismo mogli utjecati te sve veći inflatorni pritisak i porast cijena energenata, kompanija je donijela odluku o korekciji cijena određenih proizvoda tijekom kolovoza 2022., kako bismo pratili rast troškova te bili u mogućnosti servisirati naše obveze, kako prema dobavljačima tako i zaposlenicima naše kompanije.

Kompanija Pepco pristupila je obvezi dvojnog iskazivanja cijena 5. rujna, sukladno službenom fiksnom tečaju konverzije zadanim Odlukom Vijeća Europske unije.

U Pepcu uvijek težimo stabilnoj politici cijena, no obzirom na globalne tržišne trendove, odluke koje smo donijeli smatramo poslovno opravdanima u danim uvjetima."

 

Pročitajte više