Lindt najavio povećanje cijena

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAJAVA švicarskog proizvođača čokolade Lindt mogla bi uznemiriti mnoge ljubitelje slatkog. U priopćenju za javnost, objavljenom početkom ožujka 2024., tvrtka je, osim rasta prodaje, najavila da planira povećati cijene u tekućoj, ali i u 2025. godini.

Lindt & Sprüngli Grupa, koja stoji iza brenda Lindt, objavila je da je u 2023. godini zabilježila rast prodaje i profita.

"Najveći dio rasta može se pripisati povećanju cijena, što je posljedica viših cijena sirovina i inflatornog pritiska na ostale troškovne stavke. To je rezultiralo prodajom Grupe od 5.20 milijardi švicarskih franaka i EBIT maržom od 15.6%. Svjetski bestseler Lindor ostaje najvažnija linija proizvoda", istaknuto je.

Povećanje cijena posljedica je poskupljenja kakaa

Očekivano, Europa je bila regija s najvećom prodajom za Lindt. U 2023. godini prodaja se popela na 2.41 milijarde švicarskih franaka, što predstavlja porast u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznos bio 2.30 milijardi švicarskih franaka.

"Regija je organski porasla za 9.1%, s dvoznamenkastim rastom na mnogim europskim tržištima, uključujući Švicarsku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Istočnu Europu. Grupa je također ostvarila čvrst rast u Njemačkoj i Francuskoj", navedeno je u priopćenju.

Dodano je da, unatoč nesigurnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, Grupa uvjereno nastavlja svoju uspješnu strategiju i očekuje nastavak dugoročnog trenda kupnje premium proizvoda. No, zbog rasta cijena kakaa za 62% u 2023. i više od 40% u 2024., Grupa je najavila daljnje povećanje cijena u 2024. i 2025., uz pretpostavku da će cijene kakaa ostati na trenutnim razinama.

Prema Washington Postu, cijene kakaa rasle su posljednjih mjeseci, a olujne kiše u zapadnoafričkom području, gdje se uzgaja kakao, rezultirale su smanjenjem proizvodnje. Na svjetskim robnim tržištima, kakao je prošli mjesec dostigao rekordnu vrijednost od 6884 dolara (oko 6323.71 eura) po toni, i sada košta otprilike 150 posto više nego prije godinu dana.

Pročitajte više