Kako Hrvati uređuju interijere? Mirjana Mikulec otkrila nam je što je sada in

Foto: Ivan Črepić/Darko Mihalić

UREĐENJE interijera često zahtijeva veću investiciju u prostor u kojem ćete sigurno jedan duži period boraviti, stoga valja dobro razmisliti kakvu atmosferu i ugođaj želite. Mirjana Mikulec, jedna od najpoznatijih dizajnerica interijera na našim prostorima, otkrila nam je aktualne trendove među Hrvatima, ali i dala neke preporuke.

Mirjana Mikulec. Foto: Ivan Črepić

Minimalizam i neutralne boje

"Trenutno je u trendu minimalizam, prirodni materijali, otvoreni prostori i multifunkcionalni namještaj", navela je što je in. Tvrdi da trenutno popularne boje uključuju zemljane tonove, tamnozelenu, tamnoplavu i nijanse sive. "Sve je to vrlo lako primjenjivo u svaki prostor, što je dodatni plus za sve koji prate trendove", zaključila je.

Foto: Darko Mihalić

Kaže da Hrvati često biraju neutralne boje poput bijele, sive i bež, kombinirane s naglascima u plavim, zelenim ili žutim tonovima. "Popularne su i kombinacije tamnijih nijansi, poput tamnoplave s bijelim detaljima, što daje mediteranski štih koji jako volimo, pogotovo na otocima", podijelila je. 

Foto: Darko Mihalić

Pitali smo vraćaju li se neki trendovi iz prošlosti. Mirjana smatra da se prijašnji trendovi uvijek vraćaju, a trenutno je to retro namještaj i vintage dekoracija. Doduše, postoje i neki koji su pali u zaborav. "Prekomjerno ukrašavanje, pretjerano kičasti interijer i masivan, teški namještaj", navela je.

Prema Mirjaninom iskustvu, Hrvati najčešće kupuju namještaj u poznatim, rasprostranjenim trgovinama namještaja poput Lesnine. "Ili recimo Bauhaus, kada je u pitanju vrtni namještaj jer je tamo velik izbor na jednom mjestu i cijene su za svačiji budžet", podijelila je. 

Baš zato pitali smo za preporuke nekih dobrih trgovina koje možda nisu toliko razvikane. "Preporučila bih trgovine koje nude kvalitetan namještaj, kao i manje lokalne trgovine i obrtnike koji nude unikatne komade", rekla je te navela Perfecta dreams i Meblo Trade kao dobar odabir.

Zanimalo nas je i što uvijek preporučuje klijentima. Kaže da je to svakako investiranje u kvalitetne osnovne komade namještaja i rasvjetu, kao i dodavanje biljaka koje unose svježinu i život u prostor ili pak tekstura koje unose toplinu. "Također, namještaj po mjeri uvijek je izvrsno rješenje - pogotovo ako se radi o prostorima male kvadrature", dodala je.

Foto: Darko Mihalić

Evo na čemu ne treba štedjeti

Pitali smo na čemu se može štedjeti prilikom uređenja, a na čemu nikako ne štedjeti. Smatra da koji euro možete sačuvati pri kupnji dekoracija i dodataka koji se mogu mijenjati, poput jastuka, zavjesa i tepiha. "Nikako ne štedite na osnovnim komadima namještaja, kao što su sofa, krevet i stolci te na kvalitetnoj rasvjeti", preporučuje Mirjana.

Mirjana nam je otkrila koji detalj uvijek može podići prostor i u koji se isplati uložiti. Smatra da kvalitetna rasvjeta to može učiniti za prostor. "Dobro odabrana rasvjeta ne samo da osvjetljava prostor, već stvara atmosferu i može biti dekorativni element sama po sebi", podijelila je.

Foto: Darko Mihalić

Bijele kuhinje i dalje u trendu, otoci sve popularniji

Što se kuhinja tiče, kaže da su među Hrvatima trenutno popularne one s minimalističkim dizajnom, čistim linijama i funkcionalnim rješenjima, ali i one s daškom luksuza.

Foto: Darko Mihalić

"Kuhinje s integriranim aparatima i velikim radnim površinama već dugo ne izlaze iz trenda, a kuhinjske otoke traži sve više klijenata i zbog estetskog dojma i zbog funkcionalnosti", otkrila je. "Bijele kuhinje su i dalje popularne zbog svoje bezvremenske elegancije i sposobnosti da prostor učine svijetlim i prostranim", tvrdi. 

Foto: Darko Mihalić

Mirjana kaže da joj je zaista teško reći koliko Hrvati prosječno potroše na uređenje interijera. "Ova brojka značajno varira, a ovisi o mnogo, mnogo toga - veličini prostora, nužnim zahvatima, kvaliteti odabranih materijala", navela je.

Za kraj, pitali smo što ona nikad ne bi stavila u interijer koji uređuje. "Izbjegavam neskladne elemente koji ne doprinose funkcionalnosti i estetici prostora. Također, izbjegavam materijale loše kvalitete", otkrila je. 

Foto: Darko Mihalić
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.