Mobilne aplikacije koje olakšavaju prva dva tjedna 2023. i prelazak na euro

Foto/Screenshot: Shutterstock/play.google.com/monianto.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ULASKOM u 2023. godinu službeno je stigao euro kao nova valuta, a hrvatska kuna odlazi u povijest. No u prva dva tjedna nove godine još uvijek će se moći plaćati s obje valute, i kunama i eurima, a ostatak novca dobivat će se u eurima.

Donosimo preporuke mobilnih aplikacija koje vam mogu olakšati računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom. 

Vrati kusur

Aplikacija domaće tvrtke Monianto pomaže pri računanju ostatka novca koji morate dobiti od trgovca ili ugostitelja prilikom plaćanja računa. Aplikacija je jednostavna za korištenje, nakon pokretanja nudi preračunavanje te se u prvo polje upiše iznos u eurima, a u drugo polje iznos u kunama koje ste dali. Zatim aplikacija izračuna iznos u eurima koji trebate dobiti natrag. 

Ova aplikacija je zapravo namijenjena trgovcima i ugostiteljima, ali dobro dođe i samim kupcima. Aplikaciji je moguće pristupiti i preko preglednika, a dostupna je i u Google Play trgovini


Primaj sve - vraćaj eure

Mladi polaznici STEM radionice Radiokluba Pazin su na upit DPD-a Croatia kreirali besplatnu aplikaciju koja olakšava računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom. 

Pomoću aplikacije omogućen je brz, jednostavan i točan povrat gotovine tako da kalkulator izračunava koliko treba vratiti eura i centa onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati kunama. Dodatno, ako se korisnik odluči i za dvovalutno plaćanje, odnosno ako poželi dio računa platiti u kunama, a dio u eurima, aplikacija izračunava koliko je novca potrebno vratiti u eurima. 

Aplikacija je besplatna te je dostupna na Google Play Storeu za sve pametne telefone i tablete s androidom. 

Osim navedenih aplikacija, za preračunavanje eura u kune, možete koristiti šalabahter za cente ili tablicu na kojoj su navedeni iznosi od jedne do 10.000 kuna i njihova protuvrijednost u eurima te obratno. 

Pročitajte više