Na ovo trebate pripaziti pri izboru fotoaparata

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAMERE na mobitelima velikim su dijelom zamijenile kupnju zasebnih fotoaparata koji su se masovno preselili u profesionalnu sferu. Ipak, mnogi i dalje žele visoku kvalitetu fotografija koje pružaju samo moderni fotoaparati opremljeni značajkama i mogućnostima koje će svaki fotograf, amater ili profesionalac, smatrati korisnima.

Naučite razlikovati vrste fotoaparata

Dostupne su različite vrste fotoaparata, svaka s određenim prednostima i nedostacima. Primjerice, DSLR fotoaparati koriste jednu leću za fotografiranje i obično uključuju puno ručnih kontrola. Imaju veće senzore koji snimaju oštrije slike. Nedostatak je što mogu biti prilično teški i glomazni, piše Slash Gear.

Akcijski fotoaparati, poput GoPro, vodootporni su i rađeni za grubo korištenje. Iako su izvrstan izbor ako volite ekstremne sportove, trebate prilagoditi očekivanja kad je u pitanju vijek trajanja baterije i kvaliteta zvuka.

Uzmite u obzir kvalitetu pametnih telefona

Jasno je da su kamere pametnih telefona došle daleko u proizvodnji visokokvalitetnih slika, ali nemojte odbaciti mogućnosti kamere pametnog telefona i pretpostavljati da vam je potrebna profesionalna kamera da biste snimili izuzetne slike.

Ako ste amaterski fotograf, ovo može biti dobro vrijeme za vježbanje snimanja boljih slika pametnim telefonom. Ako i dalje smatrate da biste mogli imati koristi od zasebne kamere, nastavite čitati dalje.

Pripazite na veličinu senzora

Ključni faktor koji utječe na oštrinu i detalje slike je veličina senzora, oni su ti koji svjetlo pretvaraju u piksele. Veći senzor snimit će više detalja i dati kvalitetniju sliku u lošim svjetlosnim uvjetima. Za usporedbu, pametni telefon ima relativno malen senzor, što ograničava detalje koji se mogu uhvatiti na fotografiji.

Senzori punog kadra najveća su vrsta i obično su dostupni samo u naprednim, profesionalnim kamerama. Iako ovi senzori snimaju gotovo sve u smislu detalja, imajte na umu da kamere s ovom vrstom senzora mogu biti prilično teške.

Odaberite odgovarajuće leće

Fotoaparati će ili imati zamjenjive ili fiksne leće, a potonje mogu uključivati i zoom leće ili leće s fiksnom duljinom fokusa. Zoom leće pružaju mogućnost prilagodbe žarišne duljine bez mijenjanja leće, što ih čini pogodnima za različite stilove fotografiranja.

S druge strane, leće s fiksnom duljinom fokusa imaju fiksnu žarišnu duljinu, što znači da ih ne možete zumirati. Umjesto toga, fizički ćete se morati približiti ili udaljiti od subjekta. No, prednost je što smanjuju distorziju i snimaju oštre slike.

Zamjenjive leće dostupne su zasebno i mogu se pričvrstiti na kameru ili zamijeniti drugim lećama kad god je potrebno. Prednost kamere koja je kompatibilna sa zamjenjivim lećama je ta što možete odabrati leću koja odgovara situaciji.

Uzmite u obzir i cijenu

Cijena fotoaparata može prilično varirati, tako da ne računajte na razliku od par desetaka eura. Razlika može biti nekoliko stotina, pa i više tisuća eura za profesionalni fotoaparat. Stoga dobro procijenite koje su vam značajke najvažnije.

Popularni brendovi nude fotoaparate koji dolaze s nizom mogućnosti. I dok su mnoge od tih značajki zanimljive, vjerojatno ih neće sve koristiti redovito, stoga dobro razmislite koje su vam mogućnosti zaista potrebne, naročito ako ste početnik. Osnovni ili srednji model će odgovarati većini ležernih korisnika.

Također, dok je početni trošak fotoaparata najvažniji, svakako uzmite u obzir dodatne troškove koje možete imati pri kupnji stvari poput leća, memorijskih kartica i torbi za fotoaparat. Započnite s osnovama, a kasnije nadogradite prema potrebama.

Pročitajte više