Najkraće traju aparati za kavu, a najduže perilice suđa. Evo kada ih treba mijenjati

Foto: Shutterstock/sve.hr/amazon.com/sencor.com/zeegma.com/heinner.ro/philips.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKI ne mogu živjeti bez malih kućanskih uređaja poput blendera, samostojećeg miksera, električne sjeckalice, aparata za kavu, mikrovalne, kuhala za vodu... Lista je zapravo podugačka kada su u pitanju razne opcije tih korisnih aparata za kućanstvo. Neki od njih koriste se samo povremeno, dok su drugi u svakodnevnoj upotrebi. 

O ovim uređajima valja i brinuti te ih redovito čistiti, ali nekada ni čišćenje ne pomaže te ih treba zamijeniti. Portal The kitchn pitao je stručnjake za kućanske aparate za najbolje savjete o tome kada dubinski očistiti kuhinjske uređaje i kako uočiti znakove da je vrijeme za njihovu zamjenu.

Koliko dugo traju blenderi?

Uz pravilnu njegu, blenderi mogu (i trebaju) trajati nekoliko godina. Muffetta Krueger, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica tvrtke Muffetta Domestic Assistants, kaže da biste nakon svake upotrebe trebali dubinski očistiti svoj blender tako da rastavite komponente i temeljito ih operete.

"Ako motor počne neispravno raditi, oštrice postanu tupe ili postoje znakovi istrošenosti unatoč redovitom održavanju, možda je vrijeme da ga zamijenite", preporučuje Krurger. "Razmislite o zamjeni blendera svakih pet do sedam godina, ovisno o njegovoj uporabi."

Koliko dugo traju procesori (multipraktici) hrane?

Krueger kaže da je dubinsko čišćenje neophodno nakon svake upotrebe - posebno za dijelove koji dolaze u izravan dodir s hranom, poput oštrica. "Ako primijetite smanjenje njegove učinkovitosti, čudne zvukove ili pukotine u posudi ili poklopcu, to je jasan pokazatelj da je vrijeme za ulaganje u novu", kaže Krueger. Imajte na umu da procesori hrane obično imaju životni vijek od sedam do 10 godina.

Koliko dugo traju kuhinjski mikseri?

Iako samostalni i ručni mikseri mogu biti prilično izdržljivi, Krueger predlaže da ih očistite nakon svake upotrebe i povremeno pregledate dodatke zbog istrošenosti. Kada motor oslabi, proizvodi neuobičajene zvukove ili se muči s miješanjem sastojaka, obično je isplativije zamijeniti ga - obično nakon osam do 12 godina korištenja.

Koliko dugo traju aparati za kavu?

Aparati za kavu zahtijevaju redovito čišćenje kako bi se spriječilo nakupljanje plijesni i minerala. Trebali biste slijediti upute proizvođača za održavanje, ali ako primijetite pad kvalitete kave ili stalne probleme s kuhanjem, Krueger kaže da je to trenutak kada biste trebali razmisliti o zamjeni aparata za kavu. Većina će trajati tri do pet godina, ovisno o složenosti uređaja.

Koliko mikrovalne pećnice traju?

Chi Ip, vlasnik tvrtke za čišćenje Tidy Here u Bostonu, preporučuje dubinsko čišćenje mikrovalne pećnice jednom u tri mjeseca kako biste se riješili naslaga prljavštine, masnoće i mrlja. "U usporedbi s drugim manjim kuhinjskim aparatima, mikrovalne pećnice mogu trajati jako dugo, do 10 godina", kaže Ip.

"Ali preporučujemo da ih zamijenite svakih pet do šest godina kako biste bili u toku s nadogradnjama."

Koliko dugo traju tosteri?

Tosteri su relativno jednostavni za održavanje. Redovito praznite posudu za mrvice i čistite vanjski dio vlažnom krpom. "Toster dobre kvalitete može trajati do 10 godina ili više", kaže Krueger. "Ako vaš toster počne neravnomjerno pržiti kruh, pokazuje znakove električnih problema ili ima labav spoj, najbolje je razmisliti o njegovoj zamjeni."

Koliko dugo traju aparati za vafle?

Krueger kaže da redovito čistite pekač za vafle kako biste spriječili lijepljenje i nakupljanje tijesta. "Uz pravilnu njegu aparat za vafle može trajati pet do sedam godina. Ako se neljepljivi premaz ošteti, grijaći element ne radi ispravno ili proizvodi nedovoljno pečene vafle, vrijeme je da ga zamijenite."

Koliko dugo traju perilice posuđa?

Za perilice posuđa Ip predlaže čišćenje jednom mjesečno i dubinsko čišćenje svaka tri mjeseca za optimalnu učinkovitost. "One obično traju 10 do 15 godina", kaže Ip. "Ako vaša perilica posuđa curi, ne ispušta vodu kako treba, ima hrđe ili je posuđe hladno i s mrljama, preporučujemo da nabavite novu."


U potrazi ste za novim malim kućanskim uređajima? Donosimo preporuke

Ako ste trenutno u potrazi za novim malim kućanskim aparatom s ovog popisa, izdvojili smo ih nekoliko niže. Mnogi od ovih imaju pozitivne recenzije i visoke ocjene kupaca, a neke smo našli i na dobrom popustu. 

Domo blender odličan je za drobljenje leda, orašastih plodova, sjemenki i smrznutog voća te pripremu umaka. Ima plastični spremnik kapaciteta 1.5 litara, podesivu brzinu i pulsnu funkciju. Tu je i šest kvalitetnih noževa, uklonjiva oštrica i kućište od nehrđajućeg čelika. Snaga mu je 1000 W, a velika prednost što se lako čisti. Trenutno mu je cijena snižena za 22%, pogledajte ga ovdje

Domo blender 1.5 L 1000 W, cijena na sniženju je 74.09 eura (558.24 kn)

Preko tisuću recenzija, većinski pozitivnih, i ocjenu od 4.4 ima ovaj Philipsov univerzalni kuhinjski aparat. Ima 29 funkcija i s njim možete pripremiti gotovo sve obroke, kruh, umake, sokove i još mnogo toga. Uz njega dolazi i cjediljka za agrume, a svi dodaci se mogu prati u perilici posuđa. 

Tehnologija PowerChop predstavlja kombinaciju oblika rezača, kuta rezanja i unutarnje zdjele koja pruža superiorne rezultate sjeckanja, kako mekih tako i tvrdih sastojaka. Brzo i lako sastavljanje svih dijelova. Možete ga vidjeti ovdje

Philips HR7510/10 univerzalni kuhinjski aparat, 139.23 eura (1049.05 kn)

Aparat za kavu ne mora nužno biti skup da bi bio dobar, našli smo ovaj pristupačne cijene koji je odličan za male prostore jer je kompaktan. Uz njega dolaze dvije dvostruke staklene čaše te je idealan za kupanje po dvije šalice kave. 

Ima posudu za vodu od 0.3 litara, izmjenjivi perivi filter te se u njemu može kuhati i čaj. Čisti se jednostavno, što je bitno za produženje trajanja uređaja. Ima protukliznu bazu i zaštitu protiv pregrijavanja. Možete ga vidjeti ovdje

Sencor aparat za kavu SCE 2100BK, 39.68 eura (298.98 kn)

Što se tiče mikrovalnih pećnica, idealno je ako ih možete ugraditi. Ova crna ugradbena je minimalističkog izgleda i sjajno će se uklopiti u moderne kuhinje. Ima osam automatskih programa pripreme, poput onog za kokice, pizzu, pića, krumpir i ribu. 

Također ima funkciju odgođenog početka i onu za odmrzavanje, tu je i programirani mjerač vremena s maksimalnim vremenom pripreme do 60 minuta. Ima pet razina snage, kao i opciju sigurnosnog zaključavanja pa se može blokirati pristup djeci.

Upravljačka ploča je na dodir s LCD-om, a tu je i zvučni signal na kraju programa. Kapacitet joj je 25 litara, a snaga peći 900 W. Možete ju vidjeti ovdje

Heinner ugradbena mikrovalna pećnica HMW-25BIGBK, 238.77 eura (1799.05 kn)

Kada su u pitanju tosteri, ako volite jesti velike sendviče, idealni su oni na preklop. Izdvajamo ovaj toster kojem je cijena trenutno snižena za 22%. Radi se o Domo tosteru Big Croque u kojem se može napraviti klasičan toast, sendvič od štruce kruha ili croque od okruglog kruha. 

Ima posebno velike ploče za pečenje, 27 x 16 cm, te se u njemu mogu napraviti 2 XL sendviča ili 1 XXL sendvič. Tu je i neprianjajući premaz, a može se pohraniti uspravno pa tako štedi prostor na kuhinjskoj površini ili u ormariću. Snaga mu je 900 W, ima nožice protiv proklizavanja i spremište za kabel. Možete ga vidjeti ovdje

Domo toster BIG CROQUE DO9195C, cijena na sniženju je 43.47 eura (327.53 kn)

Na popustu smo našli i aparat za vafle XL veličine. U njemu se mogu pripremiti dva vafla 4 x 7 cm, a aparat ima visokokvalitetni neljepljivi premaz. Temperatura je podesiva, a može se vertikalno skladištiti. Cijena mu je snižena za 22%, možete ga vidjeti ovdje

Domo aparat za vafle XL DO9222W, cijena na sniženju je 47.61 eura (358.73 kn)

Kuhinjski samostojeći mikser za mnoge je nezaobilazan, a današnji su zaista svestrani. Upravo je takav ovaj od brenda Zeegma koji dolazi s bogatim setom nastavaka, ima 6-razinsku kontrolu brzine i pulsnu funkciju. U njemu možete pripremati razne smjese za kolače, kreme i sl.

Zdjela je velika, ima 6.5 litara, a tu je i neizostavna zaštita od prskanja koja olakšava čišćenje kuhinje nakon upotrebe aparata. Mikser ima i poseban otvor koji omogućuje dodavanje proizvoda bez prekida rada, dok praktična ručka omogućuje jednostavno prenošenje. 

Robot je opremljen neklizajućim nožicama koje osiguravaju stabilnost uređaja na radnoj površini čak i pri najvećoj brzini. Snaga mu je 2200 W, jednostavno se čisti i dodaci se mogu prati u perilici posuđa. Dolazi u crvenoj boji, a možete ga vidjeti ovdje

Zeegma samostojeći mikser sa posudom, crveni, Planeet Chef, 193.50 eura (1457.96 kn)

Pročitajte više