Povučen je GameBoy emulator za iPhone. Evo što se dogodilo

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEDAVNO je lansiran iGBA, emulator koji dopušta igranje igara za GameBoy Advance na iPhoneu. Emulator je bio dostupan na App Storeu, no u kratkom je roku povučen. Primarni, ali ne i jedini problem je navodno kršenje autorskih prava od programera Mattie La Spina. Naime, Apple tvrdi kako iGBA uopće nije njegova aplikacija.

Programer Riley Testut kontaktirao je The Verge i rekao kako je iGBA neovlaštena kopija GBA4iOS-a, open-source emulatora koji je on kreirao za iOS prije više od deset godina, a nedavno ga je obnovio za Vision Pro. Rekao je da njegova aplikacija koristi GNU GPLv2 licencu. Korisnik Mastodona otkrio je da iGBA ne navodi tu licencu, što može kršiti njene uvjete.

"Razočaran sam"

Apple je povukao iGBA zbog kršenja smjernica vezanih uz autorska prava i neželjenu poštu. Prema klauzuli 5.2, programeri bi trebali distribuirati samo sadržaj koji su sami stvorili ili za koji imaju licencu za korištenje. U protivnom, aplikacija može biti uklonjena.

Testut je za The Verge izjavio kako ga je u cijeloj situaciji najviše isfrustrirala činjenica da je aplikacija relativno brzo odobrena i stavljena u AppStore: "Već mjesecima surađujem s Appleom na pokretanju AltStorea kao alternativne trgovine aplikacija i razočaran sam što su odobrili kopiju glavne aplikacije Delta AltStorea u tom periodu."

Drugi problem s iGBA-om je taj što prikuplja podatke koji se mogu koristiti za identifikaciju korisnika, uključujući lokacijske podatke. Neki korisnici Reddita su pak prijavili kako ih je aplikacija tražila pristanak za praćenje ugrađenog preglednika, no Wes Davis s The Vergea nije vidio nikakvu obavijest ili formular vezano uz prikupljanje podataka prilikom pokretanja aplikacije.

Pročitajte više