Nike reže troškove, povećava automatizaciju i otpušta zaposlenike

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NIKE je u četvrtak upozorio da ne može držati tempo do kraja svoje fiskalne godine, što je dovelo do pada dionica tvrtke za 14% u petak. Naime, sportski div se oglasio i umanjio svoju godišnju prognozu prodaje i ujedno predstavio plan za smanjenje troškova i uštedu od čak dvije milijarde dolara u sljedeće tri godine.

Ovo uključuje pojednostavljivanje linije proizvoda, povećanje automatizacije, ali i otpuštanje zaposlenika. Nike je u četvrtak objavio da sada predviđa samo 1% rasta prihoda za svoju fiskalnu godinu, koja završava 31. svibnja 2024. 

Kako prenosi Fortune, Nikeova prodaja u Kini porasla je 4% na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju, što je ispod očekivanja. Prodaja u Europi, na Bliskom istoku i u Africi porasla je 2%, što je također niže od očekivanja. Prihodi u Sjevernoj Americi, Nikeovom najvećem tržištu, manji su za 4% u usporedbi s prošlom godinom.

Kupci mijenjaju svoje ponašanje

Nike je ukazao na snažnu prodaju oko velikih trgovačkih događaja poput Black Fridaya i kineskog Dana samaca, no tvrtka je ipak upozorila na "naznake opreznijeg ponašanja potrošača diljem svijeta" i priznala da općenito prodaja "nije ispunila očekivanja.”

Kako piše CNN, kupci mijenjaju svoje ponašanje, propuštajući određene kupnje - poput skupih tenisica i sportske odjeće - za osnove i iskustva poput koncerata i putovanja. Nike se također suočava s jakom konkurencijom novonastalih brendova kao što su Hoka i On Cloud.

Pročitajte više