Njemačka tvrtka za proizvodnju gina proglasila bankrot

Foto: elephant-gin.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ALKOHOLNA pića uglavnom nisu baš jeftina, a kada se tome dodaju inflacija i rastući troškovi života, upravo su ona prva na kojima potrošači štede. Izgleda da je jedan relativno mladi njemački brend, Elephant Gin, pogođen upravo kulminacijom tih čimbenika, a njemački mediji pišu da je tvrtka u stečaju.

Zahtjev za stečaj podnesen je na Okružnom sudu u Berlin-Charlottenburgu, a odvjetnik Gordon Geiser imenovan je za privremenog stečajnog upravitelja. On sada želi pronaći investitora za tvrtku, piše WirtschaftsWoche.

Tessa i Robin Gerlach, osnivači Elephant Gina, željeli su svom ginu dati afrički prizvuk. Naime, 15 posto prodajne cijene svake boce bilo bi donirano projektima zaštite slonova. Tvrtka tvrdi da je na ovaj način već donirala milijun eura. 

Tvrtka je bila uspješna

Na početku je tvrtka bila vrlo uspješna. To je djelomično bilo zbog relativno visokih cijena ovog pića i općeg hajpa oko gina posljednjih godina. Cijene boca na službenoj stranici kreću se između 35 i 40 eura, a njihov gin dostupan je i u nekim našim trgovinama.

Osnivači su prošle godine na jesen otvorili novu destileriju u Wittenburgu, koju je država subvencionirala s pet milijuna eura. Ukupno je uloženo devet milijuna eura. Samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja Elephant Gin je sada u stečaju, čime su pogođena 22 zaposlenika u Njemačkoj.

No, osim što je, izgleda, hajp oko gina popustio, promijenilo se i kupovno ponašanje potrošača. Budući da su pića Elephant Gina proizvodi više cijene, kupci su se sve više odlučivali za jeftinije marke. Također, krediti za proizvodni pogon, kao i investicije u vlastitu tvrtku, dodatno su opteretili financije Elephant Gina.

Ipak, stečajni upravitelj planira tražiti novog investitora, što znači da bankrot nužno ne znači kraj poduzeća.

Pročitajte više