Novinarka WSJ-a recenzirala Appleov Vision Pro. Napravio joj je crvene otiske na licu

Foto: apple.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RECENZENTICA gadgeta Wall Street Journala Joanna Stern isprobala je Appleov novi Vision Pro uređaj te se po svemu sudeći čini da joj se sviđa. No jedan komentar koji je dala kao i fotografija koju je priložila mogli bi biti malo zabrinjavajući. 

Video je započela rečenicom: "Imam dobre i loše vijesti." Loša vijest je ta što Apple nije dozvolio snimanja prilikom isprobavanja, a dobra vijest je ta da su im dali da snime uređaj na stolu. Provela je sveukupno 30 minuta isprobavajući uređaj.

"To je najbolji uređaj za VR/AR koji sam isprobala", kaže na početku videorecenzije, a što se tiče osjećaja prilikom nošenja kaže: "To je kao da sam nosila gigantski Apple Watch na glavi, na dobar način." Dodala je da ga je bilo lako namjestiti. Prvih 15 minuta demonstracije joj je uređaj bio udoban.

Kaže da je bio udobniji od uređaja Meta Quest Pro i Quest 2. Dodala je da je jedan od razloga za to baterija koja se nalazi izvan uređaja. No do kraja isprobavanja uređaja situacija se ipak promijenila. "Do kraja demonstracije, vrh mog nosa i čelo počeli su osjećati težinu", kaže Stern u videu i pokazuje fotku na kojoj se može vidjeti crvenilo na licu nakon nošenja uređaja (na 1:46 min).

Apple je rekao Stern da je eventualna nelagoda s kojom se susrela nakon nošenja Vision Proa možda uzrokovana time što su imali samo "svjetlosne pečate" ograničene veličine u prostoru za demonstraciju. To su tkaninom presvučeni dijelovi naočala koji sjedaju na vaše lice. Stern kaže da joj je tvrtka rekla da će biti više opcija kada uređaj bude dostupan početkom sljedeće godine. 

"Najluđa stvar je prednji zaslon"

Crvenilo na licu nakon nošenja Vision Proa izgleda neugodno, ali to i nije bio jedini nedostatak koji je Stern izvijestila u svojim prvim dojmovima. Također je rekla da je osjećala laganu mučninu prilikom nošenja uređaja. "Nije bila situacija koja bi me nagnala na povraćanje, ali je bila neugodna", kaže u videu.

Dodala je da nema kontrola na uređaju te su vaše oči kursori. "Vaši prsti su kao tipke miša, a da odaberete nešto, trebate samo uštipnuti", rekla je dok je demonstrirala pokret. Za skrolanje pak mičete prste u različitim smjerovima.

U videu je rekla da je najluđa stvar prednji zaslon, gdje ljudi koji vas gledaju mogu vidjeti vaše oči, ali napominje da to nije testirala. "Tijekom demonstracije uspjela sam razbacati nekoliko aplikacija u prostoru tako da umjesto više monitora možete samo gledati ove virtualne zaslone po svojoj sobi", dodala je.

Također je isprobala FaceTime chat s Appleovom zaposlenicom. "Samo što to nije bio njezin video, nego njezin 3D hologram", pojasnila je. Tijekom tog poziva zaposlenica je uspjela lansirati prezentaciju na kojoj su mogle zajedno raditi. 

U recenziji je Stern rekla da je najbolji dio bio 3D prostorne fotografije i videi. Kaže da je i pogledala isječak 3D filma te joj se to svidjelo. 

Dugotrajna udobnost je godinama bila glavna briga proizvođača VR ili AR uređaja

Dugotrajna udobnost pri nošenju VR ili AR uređaja godinama je bila briga za proizvođače jer pokušavaju uravnotežiti natrpavanje vrhunske tehnologije i baterija u nešto što treba čvrsto pričvrstiti na lice i držati na mjestu, piše Insider.

To je razlog zašto gotovo svi takvi uređaji, kao što je Meta Quest 2, koriste plastiku za glavno kućište uređaja - lagano je i može smanjiti opterećenje na vašem čelu i nosu. Loša strana je što može izgledati jeftinije u kvaliteti.

Appleov Vision Pro izrađen je od aluminijske legure i jednog komada vanjskog stakla, zbog čega izgleda puno ljepše od konkurencije. Ali ti materijali povećavaju ukupnu težinu uređaja, pa je Apple pomogao smanjiti to jedinstvenim dizajnom remena i prebacivanjem baterije uređaja u paket veličine iPhonea koji ide u vaš džep.

Imat ćemo bolju predodžbu o tome što Appleov pristup znači za dugoročnu udobnost Vision Proa tijekom produljene upotrebe kada se sljedeće godine lansira na tržište

Pročitajte više