Nvidia čipovi, glasine: Evo što se do sada zna o Nintendovoj sljedećoj konzoli

Foto: Shutterstock/nintendo.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NINTENDO SWITCH lansiran je u ožujku 2017. i sada je već šestu godinu na policama trgovina. U to vrijeme Nintendo je izdao i Nintendo Switch Lite i Nintendo Switch OLED model, premium verziju s većim OLED-om i drugim manjim poboljšanjima osnovnog modela.

Međutim, već mnogo godina kruže glasine o Switchu Pro, poboljšanoj Switch konzoli s povećanim tehničkim mogućnostima. Različiti izvori - neki pouzdaniji od drugih - sugerirali su niz potencijalnih značajki koje bi ovaj nadograđeni Nintendov hardver mogao imati, uključujući 4K izlaz, poboljšanu procesorsku snagu koja nudi poboljšani broj sličica u sekundi za postojeće naslove i više, piše Nintendo Life.

Što se do sada zna

Međutim, ovaj legendarni Switch Pro model tek se treba ostvariti. Zapravo, glasine sugeriraju da su, iako je nekoć bio dio Nintendovih planova, snažna prodaja standardnog modela i ograničenja opskrbe pogoršana pandemijom uzrokovali da tvrtka napusti projekt i umjesto toga se usredotoči na pravog nasljednika Nintendo Switcha. 

Nintendo Switch

Glasine o novom modelu Switcha počele su rano, počevši od glasina o Switchu Mini, ručnoj konzoli koja je lansirana kao Switch Lite. U siječnju 2019. analitičari su počeli predviđati izlazak više SKU-ova (Stock Keeping Unit / Jedinica za čuvanje zaliha) Switcha, uključujući Switch Lite i Switch Pro. Predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa odbacio je glasine, rekavši da Nintendo u to vrijeme nije razmišljao o "nasljedniku".

Godine 2019. Nintendo je zamijenio originalnu Switch konzolu tihom nadogradnjom hardvera koja je koristila isti Nvidia Tegra X1 čip koji se nalazi u Switch Liteu. Iako je čip zatvorio sigurnosnu rupu u CPU-u originalnog modela, također je omogućio bolju energetsku učinkovitost i poboljšano trajanje baterije. Ovaj čip je ponovno korišten u modelu Switch OLED.

Razne glasine kružile su tijekom 2020. i 2021., iako su se mnoge od njih odnosile na Switch OLED, a ne Switch SKU, s ponuđenim poboljšanjima performansi u odnosu na osnovni model.

U rujnu 2021. Bloomberg je izvijestio da je više programera reklo da su radili na 4K softveru Switcha koristeći alate koje je pružio Nintendo. No Nintendo je brzo izdao priopćenje negirajući to izvješće.

Nintendo Switch Lite

Naknadno je objavljen patent koji sugerira da Nintendo radi na tehnologiji povećanja veličine, a nagađanja o Switch Pro konzoli ponovno su se pokrenula nakon masovnog curenja informacija o Nvidiji u ožujku 2022.

U rujnu 2022. zaposlenik Nvidije potvrdio je postojanje T239 sustava na čipu, dugo se šuškalo o predvodniku silicija koji bi Nintendo koristio u Switchu 2. U ožujku 2023. ponovno su se pojavile glasine o čipovima, s daljnjim spominjanjem T239.

U prosincu 2022. Digital Foundry je tvrdio da je Switch Pro u jednom trenutku doista bio prava stvar, ali ga je Nintendo otkazao u korist osnovnog modela Switcha i fokusiranja istraživanja i razvoja na nasljednika Switcha.

Nintendo Switch OLED

U svibnju 2023. izvršni direktor Sharpa Robert Wu potvrdio je da tvrtka radi s neimenovanom tvrtkom na proizvodnji LCD-a za novu konzolu. Iako se nagađalo da bi se to moglo odnositi na Switch 2, također je moguće povezano sa Sonyjevim uređajem za streaming Project Q za PS5.

Nintendo Switch 2 - hoće li nuditi 4K slike?

Tehnički gledano, trenutni Switchov dock može isporučiti 4K slike od 60fps preko HDMI 2.0, iako konzola u docku ne emitira taj signal. Zamislivo je da bi ažurirani sustav mogao koristiti isti dock i izlaziti na televizor u višoj rezoluciji nego trenutni Switch, iako, dok Nintendo ne otkrije točnu prirodu svog budućeg hardvera, to je nemoguće reći.

S obzirom na patente koji otkrivaju da je Nintendo eksperimentirao s tehnologijom povećanja razlučivosti, povećano 4K rješenje moglo bi biti vjerojatnije, za razliku od izvorne 4K prezentacije.

Nintendo Switch 2 - nagađanja o datumu izlaska

Predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa je u svibnju 2022. raspravljao o tome koliko oprezno tvrtka pristupa lansiranju nasljednika Switcha, bilo da se radi o Switchu ili nekom novom konceptu konzole. U veljači 2022. rekao je da je Switch "upravo u sredini svog životnog ciklusa".

Furukawa i Nintendo očito predviđaju desetljeće dug život za Switch jer se on nastavlja prodavati čak i nakon lansiranja novijeg, snažnijeg hardvera, i inzistirali su na tome da još ima života u standardnom Switchu.

Nintendo Switch OLED

"Budući da smo čvrsto u domeni nagađanja, ako bi Nintendo pokušao slijediti uspješnu formulu otkrivanja Switcha i kasnijeg predstavljanja, koje je otkriveno u listopadu 2016. i lansirano sljedećeg ožujka, otkriće u listopadu 2023. za lansiranje u ožujku 2024. imalo bi smisla - iako uvelike ovisi o Nintendovim planovima za blagdane 2023., kao i o njegovoj proizvodnoj poziciji s novim hardverom", piše Nintendo Life.

Piers Harding-Rolls iz Ampere Analysisa rekao je za GamesIndustry.Biz krajem 2022. da kompanija predviđa novi Nintendov hardver za 2024.

Zelda: Tears of the Kingdom bi mogla biti posljednja velika igra Switcha. Ako je to slučaj i Nintendo odluči zadržati novi Mario ili Metroid Prime 4 kako bi potaknuo interes za novi hardver, čini se malo vjerojatnim da će tvrtka šutjeti o svojim budućim hardverskim planovima do 2024. 

Pročitajte više