Od starih komada namještaja rade čudo. Pogledajte radove brenda Da bar

Foto: Instagram #dabarunique

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UNIKATAN komad namještaja u gotovo svakom prostoru može napraviti veliku razliku, dati mu svojevrstan pečat i učiniti ga posebnim. Tri dugogodišnje prijateljice Darija, Ksenija i Vanja obnavljaju stare komade i daju im novi život. Najčešće su to komadi kvalitetne izrade od punog drva koje obnavljaju te im daju novu boju, ručno oslikane detalje i sl. 

Iza tvrtke Da bar... tri su žene, dugogodišnje prijateljice i poslovne kolegice koje su u svojim četrdesetima odlučile napraviti zaokret u karijeri i pokrenuti novi posao. Imale su prethodno iskustvo u restauraciji namještaja, ali kažu da nije bilo dovoljno za onu razinu usluge koju su htjele ponuditi. 

"Nije nam bila namjera preuređivati komade namještaja na razini kućnog preuređenja koje ljudi mogu obaviti sami kod kuće. Od samog početka važno nam je bilo podići kvalitetu na visoku razinu, a to je zahtijevalo puno novih znanja, iskustava i vještina, na čemu smo dugo radile prije nego što smo izašle u javnost", rekle su nam.

Umjetnička restauracija

U posao obnove namještaja ušle su jer su htjele pokrenuti novi biznis, ali da to bude nešto što im je poznato i da imaju određeno iskustvo u tom području. "Bilo je više ideja za pokretanje novih poslova. Ali važno nam je bilo pronaći uslugu koja se na tržištu ne nudi u takvoj mjeri i na takav način na koji radimo. I tako smo nakon ideje krenule u učenje novih znanja i vještina, a zatim pokrenule Da bar...", ispričale su.

Restauracija koju rade nije klasična, već umjetnička. "Radi se o stvaranju novog dizajna, autentičnih komada koji su osmišljeni i preuređeni za svakog klijenta individualno, prema njihovim interijerima i stilu koji vole. Cilj nam je stvarati unikatne komade na visokoj razini preuređenja i s individualnim pristupom svakom klijentu", rekle su.

Otkrile su nam da se sam proces obnove razlikuje ovisno o vrsti završnih boja ili stanju komada i vremenu potrebnom da se pojedina boja osuši. Opisale su nam kako proces najčešće izgleda. 

Proces obnove ovisi o komadu i stanju namještaja

"Stare komade namještaja prvo premazujemo zaštitnim sredstvom protiv različitih nametnika, zatim se rastavljaju dijelovi poput vrata, ladica, stakala, ručkica, polica... Nakon toga sve se površine bruse kako bi se skinula postojeća boja. Popravljaju se sitna i veća oštećenja nanošenjem kita ili smjesom piljevine, lijepljenjem novog furnira, izradom novih dijelova", objasnile su. 

Nakon toga slažu boje i smišljaju tonove koji će se najbolje uklopiti u prostor interijera klijenta. Poslije temeljne boje, koja se brusi do glatkoće, stavljaju se dva nova sloja odabrane boje. "Ponekad radimo komade namještaja u dvije ili više boja, s nekim detaljima ili im mijenjamo cijeli dizajn koristeći dijelove koji nam se sviđaju", rekle su nam. 

Napominju da je kod preuređenja posebno važno dobro prepoznati materijal kojim se radi da ne bi došlo do oštećenja, posebno dijelova od furnira. "Isto tako, potrebno je vidjeti kojoj namjeni će služiti sam komad kako bi se mogla procijeniti vrsta boje kojom će se na kraju bojiti", objasnile su. 

Doznali smo da se uglavnom svaki komad može obnoviti, ali problem može nastati kod komada koji nisu bili adekvatno skladišteni. "Ako su bili vani pod utjecajem vlage ili kiše, deformiraju se, nabubre budući da se radi o drvu ili iveralu. Teško se spašavaju", objasnile su.

Izložbeni prostor je u Ivanić-Gradu

Proces restauracije namještaja funkcionira tako da im klijenti sami dostavljaju namještaj koji žele obnoviti ili putem privatnih prijevoznika. Klijenti s njima stupaju u kontakt najčešće preko društvenih mreža, ali i mailom ili telefonski. "Pošalju nam fotografije i dimenzije komada koji žele preurediti, na temelju čega im dajemo okvirnu ponudu", rekle su. 

Uz to što im klijenti mogu dostaviti neki svoj stari komad namještaja koji žele preurediti, one mogu za njih i pronaći određene komade. "Većina klijenata donosi vlastiti namještaj na preuređenje. Ponekad klijentima pronalazimo komade namještaja koje im tada preuređujemo, a ponekad sami traže određeni komad namještaja, ali se i tada uključujemo u smislu savjetovanja", opisale su usluge koje nude.

Nalaze se u Ivanić-Gradu, gdje je i izložbeni prostor. "To je prostor u kojem uvijek imamo nekoliko preuređenih komada od klijenata", napomenule su. 

Cijena obnove ovisi o prethodnom stanju samog komada i dimenzijama. Također, cijenu definira i završni izgled. "Ako netko želi vitrinu u dvije boje, npr. iznutra u jednoj boji, izvana u drugoj, posao zaštićivanja vanjskog i unutarnjeg dijela oduzet će više sati rada pa će time i cijena biti veća", objasnile su.

"Najdraži dio posla nam je kad zategnemo zadnji šaraf"

Također su nam rekle da neki stariji komadi trebaju više sati rada kako bi se doveli u najbolje stanje. Namještaj koji sadrži furnir također traži veći opseg posla ako je furnir oštećen, što je uglavnom slučaj sa starijim namještajem.

"Isto tako cijena može biti veća ako završni slojevi (boja) traže veću zaštitu poput stolova ili kuhinjskih elemenata. Cijena uglavnom ovisi o količini posla i uloženih sati rada. Ako imate namještaj od punog drva i želite promjenu, samo preuređenje i stvaranje novog dizajna bit će vam puno povoljnije od kupovine istog", rekle su. 

"Najdraži dio posla nam je kad zategnemo zadnji šaraf, odmaknemo se tri koraka unazad pa sa smiješkom pogledamo 'novi' komad namještaja", otkrile su nam.

Na kraju nas je, osim najdražeg dijela posla, zanimalo i koji im je najdraži komad koji su obnovili. "Više je takvih komada. Uglavnom se radi o onim komadima koji su zahtijevali veći angažman - više sati rada, potpunu promjenu dizajna, ili onima koji su bili u izrazito lošem stanju, a uspjele smo ih dovesti u red. Najčešće su to i veliki komadi poput vitrina i ormara", otkrile su nam za kraj. 

Pročitajte više