Odlične ponude zrakoplovnih karata: Evo kada je najbolje vrijeme za rezervaciju leta

Foto: Shutterstock/Screenshot: Skyscanner

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POTRAZI za najjeftinijim avionskim kartama mnogi traže najbolje doba godine ili najbolji mjesec, tjedan, pa čak i najbolje doba dana za kupnju zrakoplovnih karata.

No puno je čimbenika koji utječu na cijene, tako da ne postoji zlatno pravilo koje se primjenjuje na sve letove niti postoji određeno doba dana, tjedna ili mjeseca kada je općenito bolje rezervirati. No postoje neka opća pravila kojih se možete pridržavati kako bi vas karta izašla što jeftinije.

Koji je najbolji dan za kupnju avionskih karata?

Možda ste nekad čuli da je najbolje vrijeme za kupnju avionskih karata utorak u ponoć, ali prema Hayley Berg, glavnoj ekonomistici za aplikaciju za ponude putovanja Hopper, to nije uvijek slučaj. "Otkrili smo da je to primjenjivo samo na 1.6% ruta i donijelo je uštedu od 6%", rekla je Berg. 

Najjeftiniji dani za let: od utorka do četvrtka. Prema CheapAir Airfare Study, nedjelja je najskuplji dan.

Pretražili smo cijene karata za let iz Zagreba u smjeru Rima, preko Skyscannera, za datume 19. travnja (srijeda) i 23. travnja (nedjelja). Najjeftiniji let u srijedu iznosi 62 eura, a u nedjelju 392 eura.

Koliko unaprijed trebate rezervirati letove?

Za međunarodna putovanja trebali biste rezervirati do šest mjeseci unaprijed, prema Expediji. Da, to je jako rano, ali podaci tvrtke pokazuju da putnici koji planiraju toliko daleko uštede do 10% u odnosu na one koji kupe karte manje od dva mjeseca prije putovanja, piše Reader's Digest.

Budući da se mnogi vraćaju s praznika na posao, kraj siječnja i veljača najjeftiniji su mjeseci za letenje. Podaci Expedije pokazuju da je kolovoz najjeftiniji mjesec s toplim vremenom za letenje, s prosječnim cijenama karata gotovo 10% nižim u usporedbi sa srpnjem. 

Kako možete dobiti najbolje ponude?

Pretražite najbolje web stranice za jeftine letove. Postoje brojna mjesta na kojima možete provjeriti jeftine letove, uključujući Expediju, Skyscanner, Orbitz, Momondo, Kajak i CheapAir.

Obavezno pročitajte sitna slova, obraćajući pozornost na sve neočekivane naknade ili ograničenja, prije rezervacije. I imajte na umu da će zračni prijevoznici uvijek dati prednost putnicima koji su rezervirali izravno preko njih, a ne putem web mjesta treće strane. 

Kada je najgore vrijeme za letenje?

Blagdani će uvijek biti najprometnije vrijeme za putovanja jer svi pokušavaju otići negdje za proslavu. Cijene su obično više, ali to nije jedini razlog zašto je ovo najgore vrijeme za let. Tijekom praznika uvijek su gužve, i to ne samo u najprometnijim zračnim lukama na svijetu.

Pročitajte više