Oprema i odjeća za trčanje po zimi:Kako se odjenuti za trčanje na zimskim stupnjevima

Zima ne mora biti prepreka za ljubitelje trčanja. Uprkos niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim uvjetima, trčanje zimi može biti ugodno iskustvo, pod uvjetom da ste pravilno opremljeni. U ovom članku donosimo vam savjete o tome kako odabrati pravu opremu i odjeću za trčanje tijekom zimskih mjeseci.

 

Slojevito oblačenje je ključno

Za trčanje po hladnom vremenu, ključ je u slojevitom oblačenju. Prvi sloj trebao bi biti 'tehnička' majica koja će odvajati znoj od tijela. Drugi sloj trebao bi pružiti izolaciju i zadržati toplinu tijela, poput majice od flisa ili termo dresa. Vanjski sloj bi trebao biti vodootporan i vjetrootporan, ali i prozračan, kako bi se izbjeglo pregrijavanje.

 

Zaštita za glavu i ruke

Većina tjelesne topline gubi se preko glave i ruku, stoga je važno imati kvalitetnu zimsku kapu i rukavice. Materijali poput merino vune ili sintetičkih vlakana su izvrstan izbor jer pružaju toplinu čak i kada su vlažni.

 

Prava obuća za snijeg i led

Trčanje na skliskim površinama zahtijeva obuću s dobrim gripom. Postoje posebne zimske trkaće cipele, ali i nastavci za led koji se mogu pričvrstiti na standardne trkaće cipele. Također, važno je izabrati cipele s vodootpornim gornjištem kako bi se noge održale suhima.

 

Termo tajice ili hlače

Za donji dio tijela preporučuju se termo tajice koje će zadržati toplinu, a u ekstremno hladnim uvjetima može se nositi i sloj vodootpornih hlača.

 

Vizibilitet i sigurnost

Zimi su dani kraći, stoga je važno nositi odjeću s reflektirajućim elementima ili LED svjetlima kako bi trkači bili vidljivi u prometu.


 

Trčanje zimi može biti sigurno i ugodno uz pravu opremu. Slojevito oblačenje, zaštita glave i ruku, prava obuća, i briga o vidljivosti su ključni za održavanje tjelesne topline i sigurnosti tijekom trčanja u hladnim uvjetima. S pravim pristupom, ni zima ne može zaustaviti trkače u njihovom omiljenom sportu.

 

Pročitajte više